Op zoek naar de schrijver Haruki Murakami

Een korte film waarin de Japanse schrijver Haruki Marukami wordt uitgenodigd voor een diner, of hij erop in gaat is de vraag. Ook te zien tijdens het Murakami Weekend (13/14-01-2018) in Rotterdam.

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Dode zwaan en het meisje

We vierden sinterklaas. Onze vier  kinderen, waarvan twee met hun kinderen, waren vanuit verschillende delen van het land gekomen. Oudste dochter gaf me het boek, Ik nog wel van jou van Elke Geurts, dat ik in de zomer had uitgeleend, terug. We waren er beiden enthousiast over, hoe goed het in elkaar zat. Er is een scène die ik nog geregeld voor me zie. Nadat mijn dochter het over de man had gehad die niet verder wil, maar ook niet vertrekt, noemde ik de dode zwaan op de voetgangersbrug. Oh jaaa, knikte dochter. Hoe dat kleine meisje, ging ik verder, met een dode zwaan in haar armen op die voetgangersbrug staat. De blik van dochter wazigde ietwat. Ik zei, die zwaan die tegen de reling was gecrasht? De mistflarden en hoe heftig het meisje reageert op de dode zwaan? Hmm, zei dochter. Ik beschreef de lange witte zwanenhals, hoe die vanuit de armen van het meisje omlaag bungelde. Dochter volgde me niet meer. Ik zag het aan haar blik. En er moest ook koffie, chocolademelk geschonken worden.

Later vroeg ik me af of er wel sprake was van mist. Er was op dat punt nog wel veel in nevelen gehuld voor de vrouw in het verhaal. En die dode zwaan verwijst naar het uiteenvallen van iets, (zes jaar later valt het gezin uit elkaar).

Lees meer