Recensenten / Bloggers

Radboud Hafkamp

Radboud Hafkamp (1960) woont in Kampen (Ov) en werkt als beleidsmedewerker bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder: voor een museum, theater en centrum voor kunsteducatie. Al op hele vroege leeftijd is zijn liefde voor lezen begonnen.

Lees meer

Inge Noordzij

Met de boeken die mij vroeger voorgelezen werden is voor mij de wereld van verhalen geopend en het leesvuur aangewakkerd. Toen ik eenmaal zelf kon lezen was ik wekelijks in de bibliotheek te vinden en ik ben in alle jaren daarna altijd jeugdliteratuur blijven lezen.

Lees meer

Wendy de Bert

Wendy de Bert (1982) werkt als zelfstandige in de bibliotheeksector. Ze geeft workshops en gastlessen aan kinderen op het gebied van nieuwe media, informatievaardigheden, leesplezier en boekpromotie. Ze is zich verder aan het specialiseren op het gebied van leesbevordering, om haar enthousiasme voor kinderboeken te delen.

Lees meer

Suzanne Bergman

Suzanne Bergman schreef als freelance tekstschrijver voor publieksbladen als Ouders van Nu en Margriet, diverse personeelsbladen en customer media. Als kind en volwassene nooit zonder boek volgde ze in 2023 vanuit een behoefte aan verdieping de Master Jeugdliteratuur in Tilburg.

Lees meer

René Leverink

René Levering heeft sinds 1986 een tekstbureau voor copywriting, journalistiek en tekstuele adviezen. Daarnaast is hij actief in het onderwijs. Eerder schreef hij recensies voor Ons Erfdeel. 

Lees meer

August Hans den Boef 

August Hans den Boef (1949), is literatuurwetenschapper en onafhankelijk onderzoeker. Schrijft geregeld over moderne literatuur & geschiedenis, politiek & religie en muziek voor  Nederlandse en Vlaamse bladen. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, waaronder de trilogie: Nederland seculier!

Lees meer

Johan Reijmerink

Johan Reijmerink is literatuuronderzoeker en poëzierecensent. Hij verdedigde aan de KU Leuven zijn onderzoek De andere stem over de invloed van het vertalen op de poëtische ontwikkeling van Bernlef.

Lees meer

Jan Kloeze

Jan Kloeze schrijft voor Literair Nederland columns en recensies. Eind februari 2024 verscheen zijn debuutroman Starfighter bij uitgeverij Palmslag.

 

 

Lees meer

Miet De Bruyn

Miet De Bruyn (1962) woont in de Antwerpse Kempen. Ze studeerde talen en gaf jarenlang taal- en communicatietrainingen. Haar grote passies zijn lezen en schrijven. Ze schreef een manuscript voor een prentenboek en werkt aan een aantal andere schrijfprojecten.

Lees meer

Ingrid Bilardie

Ingrid Bilardie (1971) werkt als begeleider van jongeren met autisme. Ze schrijft kinderboeken voor beginnende lezers en blogs en boeken over autisme. Ze bezit een brede collectie boeken op allerlei niveaus  over verschillende onderwerpen die ze inzet om jongeren te helpen leesachterstanden weg te werken om hen weer plezier in lezen te geven.

Lees meer

Rivka van den Heuvel

Rivka van den Heuvel is leerkracht op een basisschool en geeft les aan groep 1-2. Het voorlezen van prenten- en voorleesboeken aan mijn leerlingen is voor haar een dagelijkse bezigheid.

Lees meer

Mandy Pijl

Mandy Pijl is schrijver van kinderboeken en Young Adult. Ze geeft poëzielessen aan kinderen en jongeren waarin ze leerlingen laat ervaren dat er in iedereen een dichter schuilt. Mandy was stadsdichter van Zaanstad en publiceerde gedichten in onder meer literair tijdschrift Liter.

Lees meer

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

16 april 2014

'Wie iets van België wil begrijpen, moet beginnen met het lezen van dit boek’. ‘Wie iets van België wil begrijpen, moet beginnen met het lezen van dit boek’.
Recensie door Huub Bartman

De Duitse militaire gouverneur-generaal in Brussel, Moritz Freiherr von Bissing, was, aldus de Amerikaanse gezant, de kwaadste niet, maar hij besefte in het geheel niet op welke perverse basis zijn gezag was gestoeld, en hij bezag de Belgen met de blik van ‘de directeur van een heropvoedingsgesticht’.