Recensenten / Bloggers

Anna Krysova

Anna Krysova is een Tsjechische neerlandica en woont sinds kort in Nederland. In Praag gaf zij colleges Nederlandse letterkunde aan de Karelsuniversiteit en schreef een proefschrift over affect en metamodernisme in hedendaagse Nederlandse romans.

Lees meer

Marco Zoon

Marco Zoon recenseert non-fictie voor Jong Literair Nederland. Daar schrijft hij:
‘Een geboren lezer ben ik niet. Op de basisschool speelde ik liever buiten en op de middelbare school was lezen een plicht, geen vreugde.

Lees meer

Luc Peeters

Lucretia Peeters-Udding (1952), geboren in Assen, woonde in Groningen en Winschoten. In Heerlen werkte ze twintig jaar als apotheker in haar eigen apotheek. Sinds 2008 is ze werkzaam als onafhankelijk apotheker, als farmacotherapeutisch adviseur voor huisartsen en hun patiënten.

Lees meer

Joke Aartsen

Joke Aartsen (1959) is Neerlandica (Letterkunde, RUG). Ze heeft ruim 32 jaar onderwijservaring als eerstegraadsdocent Nederlands op een middelbare school in Friesland. Haar hart heeft al die jaren met name bij de (Young Adult) literatuur en leesbevordering gelegen.

Lees meer

Marijke Plante

De bibliotheek is voor Marijke Plante (1979) van jongs af aan haar tweede huis. Ze leest fictie en jeugdboeken. Korte tijd bestierde ze haar eigen kinderboekensite. Enkele jaren geleden maakte ze, na een carrière in de journalistiek, de overstap naar het onderwijs.

Lees meer

Esther Bos

Esther Bos studeerde ooit Italiaanse Taal- en Letterkunde in Utrecht met als specialisatie kinder- en jeugdliteratuur. Wonend in Italië las ze haar kinderen voor in beide talen, schreef ze jarenlang leesrapporten over de pareltjes van Nederlandse makelij voor Italiaanse kinderboekenuitgeverijen als Feltrinelli en Mondadori en was vaste bezoeker van de kinderboekenbeurs in Bologna.

Lees meer

Katrien Scheir

Katrien Scheir (1978) twijfelde lang tussen woord en beeld. Ze koos uiteindelijk voor de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Via cursussen scenografie, kunstgeschiedenis en filosofie kwam ze in het theater terecht.

Lees meer

Juno Blaauw

Juno Blaauw (1979) werkt op vrijwillige basis als tekstschrijver voor een klimaatorganisatie om klimaatactie zo aansprekend mogelijk voor het voetlicht te brengen. Daarnaast volgt zij de schrijfopleiding van de Schrijversvakschool in Amsterdam.

Lees meer

Tonneke van Roosmalen

Als leerkracht voor groep 1/2 van de basisschool was ik altijd geïnteresseerd in prenten- en voorleesboeken voor kleuters. Mijn enthousiasme deelde ik graag met collega’s door hen te attenderen op nieuwe goede kinderboeken.

Lees meer

Jeroen van Wijk

Jeroen van Wijk (1997) studeerde Literatuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Hij leest en schrijft het liefst poëzie en fictie, waaronder korte verhalen. Als dichter ligt zijn interesse vooral bij de inspirerende kracht die gedichten en verhalen op de lezer kunnen hebben.

Lees meer

Berber Reykers

Berber Reykers (1995) studeerde Advertising aan de Willem de Kooning Academie. Tijdens haar studie herontdekte ze kinderboeken. Na haar afstuderen werkte ze op de Jeugdafdeling van de Bibliotheek. Op dit moment is ze werkzaam als tekstschrijver, studeert ze aan de Schrijversvakschool Amsterdam en leest ze nog altijd veel jeugdliteratuur.

Lees meer

Jakomijn Y. Kersten 

Jakomijn schrijft voor en over kunstenaars, is freelance columnist, maakt teksten op maat in opdracht van bedrijf en particulier. Sinds 2012 redacteur bij de Nederlandse KunstKrant. Vanaf oktober ook bij TheArtCouch.

Lees meer

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 april 2013

Vrijheid is opgelegde keuzes van de hand wijzen
Recensie door Adri Altink

‘Veel kennis is waardeloos zodra ze losstaat van de verdeling van kracht, ook al is ze formeel waar.’ In de volgende zin maakte Adorno duidelijk wat hij bedoelt: ‘Als een geëmigreerde arts zegt: “Voor mij is Adolf Hitler een pathologisch geval”, zal de klinische diagnose zijn uitspraak misschien uiteindelijk wel bevestigen, maar de wanverhouding tussen zijn uitspraak en het objectieve onheil dat in naam van deze paranoïcus in de wereld wordt aangericht, maakt de diagnose belachelijk, waarmee de diagnosticus zichzelf alleen maar de hoogte in steekt’.