Recensenten / Bloggers

Ingrid Bilardie

Ingrid Bilardie (1971) werkt als begeleider van jongeren met autisme. Ze schrijft kinderboeken voor beginnende lezers en blogs en boeken over autisme. Ze bezit een brede collectie boeken op allerlei niveaus  over verschillende onderwerpen die ze inzet om jongeren te helpen leesachterstanden weg te werken om hen weer plezier in lezen te geven.

Lees meer

Rivka van den Heuvel

Rivka van den Heuvel is leerkracht op een basisschool en geeft les aan groep 1-2. Het voorlezen van prenten- en voorleesboeken aan mijn leerlingen is voor haar een dagelijkse bezigheid.

Lees meer

Mandy Pijl

Mandy Pijl is schrijver van kinderboeken en Young Adult. Ze geeft poëzielessen aan kinderen en jongeren waarin ze leerlingen laat ervaren dat er in iedereen een dichter schuilt. Mandy was stadsdichter van Zaanstad en publiceerde gedichten in onder meer literair tijdschrift Liter.

Lees meer

Anna Krysova

Anna Krysova is een Tsjechische neerlandica en woont sinds kort in Nederland. In Praag gaf zij colleges Nederlandse letterkunde aan de Karelsuniversiteit en schreef een proefschrift over affect en metamodernisme in hedendaagse Nederlandse romans.

Lees meer

Marco Zoon

Marco Zoon recenseert non-fictie voor Jong Literair Nederland. Daar schrijft hij:
‘Een geboren lezer ben ik niet. Op de basisschool speelde ik liever buiten en op de middelbare school was lezen een plicht, geen vreugde.

Lees meer

Luc Peeters

Lucretia Peeters-Udding (1952), geboren in Assen, woonde in Groningen en Winschoten. In Heerlen werkte ze twintig jaar als apotheker in haar eigen apotheek. Sinds 2008 is ze werkzaam als onafhankelijk apotheker, als farmacotherapeutisch adviseur voor huisartsen en hun patiënten.

Lees meer

Joke Aartsen

Joke Aartsen (1959) is Neerlandica (Letterkunde, RUG). Ze heeft ruim 32 jaar onderwijservaring als eerstegraadsdocent Nederlands op een middelbare school in Friesland. Haar hart heeft al die jaren met name bij de (Young Adult) literatuur en leesbevordering gelegen.

Lees meer

Marijke Plante

De bibliotheek is voor Marijke Plante (1979) van jongs af aan haar tweede huis. Ze leest fictie en jeugdboeken. Korte tijd bestierde ze haar eigen kinderboekensite. Enkele jaren geleden maakte ze, na een carrière in de journalistiek, de overstap naar het onderwijs.

Lees meer

Esther Bos

Esther Bos studeerde Italiaanse Taal- en Letterkunde in Utrecht met als specialisatie kinder- en jeugdliteratuur. Wonend in Italië las ze haar kinderen voor in beide talen, schreef ze jarenlang leesrapporten over de pareltjes van Nederlandse makelij voor Italiaanse kinderboekenuitgeverijen als Feltrinelli en Mondadori en was vaste bezoeker van de kinderboekenbeurs in Bologna.

Lees meer

Katrien Scheir

Katrien Scheir (1978) twijfelde lang tussen woord en beeld. Ze koos uiteindelijk voor de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Via cursussen scenografie, kunstgeschiedenis en filosofie kwam ze in het theater terecht.

Lees meer

Juno Blaauw

Juno Blaauw (1979) werkt op vrijwillige basis als tekstschrijver voor een klimaatorganisatie om klimaatactie zo aansprekend mogelijk voor het voetlicht te brengen. Daarnaast volgt zij de schrijfopleiding van de Schrijversvakschool in Amsterdam.

Lees meer

Tonneke van Roosmalen

Als leerkracht voor groep 1/2 van de basisschool was ik altijd geïnteresseerd in prenten- en voorleesboeken voor kleuters. Mijn enthousiasme deelde ik graag met collega’s door hen te attenderen op nieuwe goede kinderboeken.

Lees meer

Recent

22 september 2023

Onderkomen

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 september 2013

De kaart als ontdekkingsreis - Simon Garfield
Recensie door Sunny Jansen

Recensie door: Sunny Jansen

Betoverende kijk op de wereld

Elke landkaart vertelt een verhaal. Een verhaal over ontdekkingsreizen en veroveringen. Over grenzen en dynastieën. Vaak zijn kaarten een aandenken aan landen die je bezocht hebt en soms is het gewoon een hulpmiddel om in eigen land de snelste weg te vinden.