Recensenten / Bloggers

Marijke Plante

De bibliotheek is voor Marijke Plante (1979) van jongs af aan haar tweede huis. Ze leest fictie en jeugdboeken. Korte tijd bestierde ze haar eigen kinderboekensite. Enkele jaren geleden maakte ze, na een carrière in de journalistiek, de overstap naar het onderwijs.

Lees meer

Esther Bos

Esther Bos studeerde ooit Italiaanse Taal- en Letterkunde in Utrecht met als specialisatie kinder- en jeugdliteratuur. Wonend in Italië las ze haar kinderen voor in beide talen, schreef ze jarenlang leesrapporten over de pareltjes van Nederlandse makelij voor Italiaanse kinderboekenuitgeverijen als Feltrinelli en Mondadori en was vaste bezoeker van de kinderboekenbeurs in Bologna.

Lees meer

Katrien Scheir

Katrien Scheir (België, Brasschaat 1978). Twijfelde lang tussen woord en beeld. Studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Maakte daarna theater, exposeerde, gaf les in België.
Nu woont ze in het zuiden van Frankrijk waar ze lesgeeft, schrijft, schildert, illustreert en cartoons maakt voor Apache.be.

Lees meer

Juno Blaauw

Juno Blaauw (1979) werkt op vrijwillige basis als tekstschrijver voor een klimaatorganisatie om klimaatactie zo aansprekend mogelijk voor het voetlicht te brengen. Daarnaast volgt zij de schrijfopleiding van de Schrijversvakschool in Amsterdam.

Lees meer

Tonneke van Roosmalen

Als leerkracht voor groep 1/2 van de basisschool was ik altijd geïnteresseerd in prenten- en voorleesboeken voor kleuters. Mijn enthousiasme deelde ik graag met collega’s door hen te attenderen op nieuwe goede kinderboeken.

Lees meer

Jeroen van Wijk

Jeroen van Wijk (1997) studeerde Literatuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Hij leest en schrijft het liefst poëzie en fictie, waaronder korte verhalen. Als dichter ligt zijn interesse vooral bij de inspirerende kracht die gedichten en verhalen op de lezer kunnen hebben.

Lees meer

Berber Reykers

Berber Reykers (1995) studeerde Advertising aan de Willem de Kooning Academie. Tijdens haar studie herontdekte ze kinderboeken. Na haar afstuderen werkte ze op de Jeugdafdeling van de Bibliotheek. Op dit moment is ze werkzaam als tekstschrijver, studeert ze aan de Schrijversvakschool Amsterdam en leest ze nog altijd veel jeugdliteratuur.

Lees meer

Jakomijn Y. Kersten 

Jakomijn (1957, NL) schrijft voor en over kunstenaars, is freelance columnist, maakt teksten op maat in opdracht van bedrijf en particulier. Sinds 2012 redacteur bij de Nederlandse KunstKrant.

Lees meer

Frans Stüger

Frans Stüger, auteur, was betrokken bij het opzetten van de Schrijversvakschool en gaf er vervolgens jaren les in het schrijven van korte verhalen. Hij doceerde ook aan de Hoge School van Amsterdam.

Lees meer

Melchior Vesters

Melchior Vesters (1987) is neerlandicus, literatuurwetenschapper en werkzaam als docent Nederlands in het VO. Hij is geïnteresseerd in moderne Nederlandse literatuur, historische romans en ongemakkelijke opinies.

Lees meer

Kees Bakhuijzen

Kees Bakhuijzen (1961) is Neerlandicus (UvA) en heeft o.a. gewerkt als docent NT2 (Amsterdam) en Communications Coordinator (NSW Government, Sydney). Sinds 2013 vertaler Engels voor de Ned. overheid. Schreef stukken voor onder meer Trouw, Vrij Nederland en The Australian.

Lees meer

Peter Samuel

Peter Samuel (1946), HBS-B en Sociale Academie. Personeelschef en PR-medewerker. Prozalezer, bij voorkeur non-fictie. Schrijver van boeken (pod) en diverse artikelen. Interesse in reis- en sportliteratuur. In de boekenkast: Jan Brokken, Adriaan van Dis, Geert Mak, Cees Nooteboom, Carolijn Visser, Robert Hughes, Redmond O’Hanlon, David van Reybrouck, Paul Theroux en vele anderen.

Lees meer

Recent

30 november 2022

Levensveranderende zomer

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 december 2012

Een zoektocht door de woestijn
Recensie door Thomas van Lier

 

Kennis van de Bijbel, het heilige boek van de joden en de christenen en het meest verkochte boek van de afgelopen vijftig jaar, is niet langer vanzelfsprekend. Generaties kinderen groeien op zonder te horen en te lezen over de Ark van Noach, de Toren van Babel of het Laatste Avondmaal.