Oogst week 39

Door Liliane Waanders

De verteller in De vrouw met het rode haar, de nieuwe roman van Orhan Pamuk, had eigenlijk schrijver willen worden. Dat hij ingenieur in de aardwetenschappen en aannemer (zeg maar: projectontwikkelaar) werd, heeft alles te maken met de geschiedenis die hij de lezer voorschotelt. Een geschiedenis waarin voor hem de rol van hulpje van een puttengraver is weggelegd. Samen zoeken ze naar water. Verhalen vertellen is tijdens die exercitie hét tijdverdrijf.

Verhalen zijn voor Orhan Pamuk de toegangsweg naar een veronachtzaamd verleden en wezenlijk voor het bewust zijn van identiteit. Over zijn nieuwe roman zegt Pamuk zelf dat het ‘een onderzoek naar de achtergronden van autoritair gedrag in Azië en individualisme in Europa via het verhaal van koning Oedipus van Sophocles uit Griekenland en het Boek der Koningen van Ferdowsi uit Iran’ is. Als altijd is het verhaal in deze nieuwe Pamuk gelaagd en complex, maar zijn zinnen zijn korter dan voorheen.

De vrouw met het rode haar uit de titel maakt deel uit van een theatergezelschap dat in de buurt van de puttengraver en zijn knecht neerstrijkt. Het schijnt dat zij niet alleen hun  dagelijkse routine verstoort, maar ook het leven van de verteller ingrijpend beïnvloedt.

 

 

Omslag De vrouw met het rode haar - Orhan Pamuk
De vrouw met het rode haar
Orhan Pamuk
Verschenen bij: Bezige Bij
ISBN: 9789023467113
272 pagina's
Prijs: € 22.99

Antjie Krog is één van de bekendste Zuid-Afrikaanse dichters en kan in Nederland rekenen op een trouwe lezersschare. Voor hen is Waar ik jou word niet bedoeld. Zij zullen de 25 gedichten in de bundel  waarschijnlijk al wel kennen. In Waar ik jou word – niet te verwarren met de gelijknamige cyclus die Antjie Krog voor Gedichtendag 2009 schreef – heeft haar uitgever ‘de 25 gedichten van Antjie Krog die iedereen gelezen moet hebben’ gebundeld om nieuw publiek aan te boren. En om de dichteres te eren. Een kleine tweetalige bloemlezing voor haar verjaardag – volgende maand wordt Antjie Krog 65 – in de wetenschap dat de meeste bundels nog gewoon leverbaar zijn.

Omslag Waar ik jou word - Antjie Krog
Waar ik jou word
Antjie Krog
25 gedichten van Antjie Krog die iedereen gelezen moet hebben
Verschenen bij: Podium
ISBN: 9789057598722
316 pagina's
Prijs: € 15.00

Daniel C. Dennett maakte indruk op Nederland toen hij in 1993 te zien was in Een schitterend ongeluk, de serie van de VPRO waarin Wim Kayzer zes gerenommeerde wetenschappers ontmoette en uitgebreid in de gelegenheid stelde hun specifieke deskundigheid voor het voetlicht te brengen. Dennett verklaarde het bewustzijn, en dat is hij sindsdien blijven doen.

In Van bacterie naar Bach en terug: de zoektocht naar bewustzijn borduurt Dennett voort op vragen over de vrije wil en het bewustzijn die hij ook in eerder werk stelde. Als vanouds gaat de atheïstische filosoof uit van het gezonde verstand. Van wonderen wil hij niets weten; als iets nog niet wetenschappelijk verklaard kan worden, is dat slechts een kwestie van tijd. Dennett veronderstelt de nodige voorkennis en maakte hij zijn lezers niet makkelijk. Het onderwerp mag dan tot de verbeelding spreken, populair-wetenschappelijk is zijn boek niet.

Omslag Van bacterie naar Bach en terug - Daniel C. Dennett
Van bacterie naar Bach en terug
Daniel C. Dennett
Vertaling door: Rogier van Kappel
de evolutie van de geest
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789045025827
560 pagina's
Prijs: € 34.99

Recent

Over de dichter die wel of niet bestaat
23 april 2024

Over de dichter die wel of niet bestaat

Over 'Woestijnpassages' van Emmelien Kramer
Morbide schoonheid
22 april 2024

Morbide schoonheid

Over 'Mijn mannen' van Victoria Kielland
Beeldschoon boek over dystopisch toekomstbeeld
20 april 2024

Beeldschoon boek over dystopisch toekomstbeeld

Over 'Eenbeen' van Thijs Goverde
Beeld van een getalenteerd en gevoelig kunstenares
19 april 2024

Beeld van een getalenteerd en gevoelig kunstenares

Over 'Vastgenageld aan de rand van het niets' van Nop Maas
Geloven in het eigen dichterschap
18 april 2024

Geloven in het eigen dichterschap

Over 'Moet het zo' van Daan Doesborgh