Het lot van de pannenkoek

sonnieEen zeer appetijtelijk boek: zo kan ik Sonnie de weggelopen roti-pannenkoek het best omschrijven. Diana Dubois heeft met deze titel weer een bijzonder boekwerk aan de collectie van haar kleine maar fijne uitgeverij toegevoegd. Het mooi ingebonden omdraaiboek bevat twee delen. De ene kant is een verhaal dat heel geschikt is om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of vijf. En keer je het boek om dan is het een kookboek met recepten en wetenswaardigheden over pannenkoeken waar je ontzettend veel trek van krijgt!

In 1965 verscheen in Suriname een leesboekje van Meina Fillerup: Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoek. Fillerups Sonnie bleef echter in Suriname. Diana Dubois heeft een eigentijdse geglobaliseerde versie van het verhaal geschreven, waarin Sonnie naar Holland afreist en met behulp van Koos de eekhoorn, Jaap het hert, Simon de snoek en nog vele andere dieren op een grote pannenkoekenwedstrijd belandt. Daar ontmoet Sonnie andere pannenkoeken uit de hele wereld en komt de lezer samen met Sonnie heel wat te weten over de achtergrond van pannenkoekfestijnen die vaak aan de Vastentijd vooraf gaan. Shrove Tuesday, Mardi Gras, La Chandeleur, Maslenitsa: allemaal bekende en onbekende namen voor de activiteiten die het begin van de Vastentijd inluiden. Uiteindelijk heeft onze held er genoeg van en onder het motto oost west, thuis best keert Sonnie weer naar Suriname terug. Het boek eindigt met een tevreden slapende bigi bere Sonnie op een rond bord op moeders keukentafel. En deze uitsmijter: “Als je ooit een droge, dikke roti-pannenkoek op je bord krijgt, dan weet je hoe dat komt. En weet je wat je dan moet doen? Schenk er dan maar een extra lepel jus op!” Persoonlijk vond ik dat een beetje zielig, om er zo expliciet op gewezen te worden dat dat het lot is van elke pannenkoek: om opgegeten te worden. Nadat we pagina’s lang meegeleefd hebben met alle emoties en belevenissen van de roti-pannenkoek uit Suriname, nadat we hem zijn gaan beschouwen als ons nieuwe vriendje, moet ik nou mijn kinderen al voorlezend voorhouden dat je dat nieuwe vriendje vooral met veel jus moet overgieten en dan … smullen maar? Maar kinderen hebben daar zo hun eigen gedachten over en die van mij zeiden dus: “Gaan we morgen roti eten? Mmmmjammm … Welterusten!”

Ook over het receptengedeelte niets dan goeds. Veel tips om het koken voor kinderen makkelijker, leuker en ook veiliger te maken. Ook twee pagina’s met adviezen in geval van speciale voedingswensen. En een weelde aan hongerigmakende recepten die heel makkelijk te volgen zijn. Hartig, zoet, klein, groot, in taartvorm, in de soep … De illustraties van Diane van Dijk maken het boek nog aantrekkelijker.

Arrepa di pumpuna Pompoenpannenkoekje Curaçao

Dit zet je klaar

1 koekenpan (Ø 28 cm)

1 kookpan

1 handmixer

1 zeef

1 beslagkom

2 kommetjes

1 pannenkoekenmes

1 maatbeker

1 keukenmes

1 aardappelmesje + 1 snijplank

1 vork

1 eetlepel

Dit heb je nodig

1 stuk oranje pompoen (250 gram)

100 gram zelfrijzend bakmeel

2 eieren

1 deciliter melk

1 zakje vanillesuiker

40 gram suiker

1 theelepel kaneelpoeder

snufje zout

bakolie

poedersuiker

Dit moet je doen

Laat een volwassene de pompoen in stukken snijden en de pitten en de schil verwijderen.

Snijd het vruchtvlees in stukjes van 2 x 2 cm.

Doe de stukjes in een kookpan en voeg zoveel water toe tot de stukjes onder staan.

Breng het water aan de kook, zet daarna het vuur laag en laat de stukjes ongeveer 10 minuten doorkoken.

Giet het water af en laat de pompoenstukjes afkoelen.

Scheid de eidooiers van de eiwitten in 2 kommetjes.

Prak met een vork de pompoen in een beslagkom fijn.

Zeef het meel boven de kom.

Voeg, terwijl je roert, de eidooiers, de melk, de suikers, het zout en het kaneelpoeder toe.

Roer net zo lang totdat je een glad beslag hebt.

Klop de eiwitten stijf en lepel deze voorzichtig door het beslag.

Vet de bodem van de koekenpan in met wat olie en verhit de pan op een hoog vuur.

Schep ? op een afstandje van elkaar ? 3 eetlepels beslag in de pan.

Zet het vuur matig hoog.

Bak de pannenkoekjes tot de bovenkanten drooggebakken zijn en draai ze dan om.

Bak de andere kant nog even kort door.

Schep ze met een pannekoekenmes uit de pan.

Herhalen tot al het beslag op is.

Zo dien je het op

Bestrooi de pannenkoekjes met veel poedersuiker.

Sonnie de weggelopen roti-pannenkoek, Diana Dubois. Met tekeningen van Diane van Dijk. Uitgeverij Dubois, 2008. ISBN 9789075812-39

Recent

22 maart 2023

Driewerf rosé!

21 maart 2023

Alles geschreven...

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 maart 2013

De Grote Afgang in sof vertoon
Recensie door Hugo Brutin

Recensie door Hugo Brutin 

Het meest merkwaardige aspect van dit ‘journaal’ is niet zozeer het gebeuren op zich of de stijl waarin een dramatisch historisch feit wordt verteld, maar gewoon het feit dat het boek al meerdere decennia geleden ietwat haastig werd geschreven, werd opgeborgen in een lade van de vergetelheid en daarna toch maar voor publicatie bovengehaald toen het al lagen stof had verzameld en de auteur zijn rustig afgewerkte carrière als diplomaat al vaarwel had gezegd.