Agenda

Zonneschijn ? Da?a Drndi?

Haya Tedeschi zoekt al jarenlang en schijnbaar tevergeefs naar haar zoon Antonio, die voortkwam uit een korte ontmoeting met een SS-officier tegen het einde van de oorlog. Haar zoon was een van de vier miljoen kinderen die bij hun ouders werden weggeroofd voor het Lebensbornproject van de nazi’s. In tegenstelling tot haar familie wil Haya weten wat er werkelijk is gebeurd, en niet langer haar ogen sluiten voor de gepleegde wandaden. Ze verzamelt haar leven lang documenten en stelt met grote zorgvuldigheid een collage samen, die niet alleen over de Tweede Wereldoorlog verhaalt, maar ook over de lotgevallen van enkele individuen.

De hele twintigste eeuw passeert in het boek: de Eerste Wereldoorlog met de massale veldslagen aan de Isonzo/Soca, de opkomst van het Italiaanse fascisme, en de Tweede Wereldoorlog, waarin de familie Tedeschi korte tijd naar Albanië wordt gedeporteerd, de Duitse bezetting van Noord-Italië in 1943 en 1944 en het Lebensbornproject, tot aan de huidige tijd, waarin de overlevenden van de familie gevangenen zijn van het verleden, waarin gerechtigheid uitblijft en de nabestaanden, van zowel slachtoffers als daders, nogmaals gestraft worden, dit keer met een verschroeiend schuldbesef.

De tekst maakt door de bijtende ironie grote thema’s bespreekbaar en vertelt het verhaal van de zwijgende meerderheid, van mensen die niets horen of zien en die niet over de rand heen durven kijken. Zonneschijn heeft geen heroïsche hoofdpersonen, geen van hen verandert de wereld – de roman bestaat slechts uit het verhaal van al deze individuen, uit kleine verhalen.

In Zonneschijn gaat Drndi? niet in op de banaliteit van het kwaad, maar onderzoekt ze waarom mensen aangezet worden tot misdaden, en hoe mensen rustig kunnen slapen terwijl de geschiedenis onder hun handen verandert.

Drndi? (Zagreb, 1946) debuteerde in 1982 en heeft een zestal prozawerken op haar naam staan. De verschijning van de roman Sonnenschein (2007), was in Kroatië een literaire gebeurtenis van de eerste orde. Inmiddels staat verschijning in onder andere Frankrijk, Engeland en Duitsland gepland.

 
Presentatie en interview
De maand februari verblijft Da?a Drndi? als writer in residence in Amsterdam. Op 11 februari wordt Zonneschijn gepresenteerd aan pers en publiek vanaf 17.30 uur bij boekhandel Selexyz Verwijs in Den Haag. Daarnaast is er op 15 februari een literaire avond met Da?a Drndi? bij Spui25 in Amsterdam. Frank van Vree gaat met de auteur in gesprek. Hij is hoogleraar journalistiek en cultuur aan de UvA en heeft onder andere gepubliceerd over culturele herinnering en de Tweede Wereldoorlog. Het gesprek wordt ingeleid door Guido Snel, docent moderne Europese letterkunde aan de UvA, schrijver, en vertaler van de roman van Drndi?.

 

Zonneschijn

Auteur:    Da?a Drndi?
Vertaald door: Guido Snel
Verschijnt bij: Uitgeverij De Geus (februari 2010)
Prijs: € 19,90

 
Presentatie: 11 februari 2010
Plaats: Boekhandel Selexyz Verwijs, De Passage 39, 2511 AB Den Haag
Aanvang: 17:30 uur
Prijs: gratis

 
Literaire avond: 15 februari 2010
Plaats: Spui25, Amsterdam
Tijd: 17.00 uur ? 19.00 uur
Prijs: gratis, wel dient u zich van tevoren aan te melden.