18 juni 2012

Zomerrubriek – Sunny Jansen

Jongeren lezen anders door hun ‘zap’-cultuur 

Welke roman heeft je het afgelopen half jaar het meeste geboeid?
Young Adult: John Green, Een weeffout in onze sterren. Prachtig, confronterend en ontroerend. Zou niet zonder papieren zakdoekjes verkocht mogen worden.
Literatuur: Stockett, Een keukenmeidenroman (ondanks de vreselijke vertaling van de titel, oorspronkelijke titel: The Help). Gewoon een prachtig boek. In één ruk uitgelezen.

Van welke hoofdpersoon ben je nog steeds onder de indruk?
De hoofdpersonen Hazel en Gus uit Een weeffout in onze sterren. Dapper en vol humor. En natuurlijk Skeeter uit Een keukenmeidenroman. Dapper omdat ze haar dromen najaagt en Minny uit hetzelfde boek, omdat zij zich weigert te conformeren aan wat volgens de blanken juist is. Dit is ook het boek dat mij mijn ogen opende: Blanken vertrouwden hun zwarte hulp wel de opvoeding van hun kinderen toe, maar niet hun tafelzilver.

Aan welk kinderboek heb je goede herinneringen?
De zevensprong van Tonke Dragt: overal raadsels, geheimen en avontuur, dat wilde ik ook.

Wat heb je onlangs gelezen en zou je niemand aanraden?
Een uur en achttien minuten van Peter Zantingh. Ik had hoge verwachtingen door de goede recensies, maar het boek maakt de verwachtingen niet waar. De vriendengroep en zelfs de hoofdpersoon blijven vlak en nergens wordt de lezer echt geraakt, terwijl het onderwerp (de zelfmoord van een van de vrienden) zich er wel voor leent. Bleef met een ‘jammer’-gevoel achter na het lezen.

Wat is een goed boek om beginnende literatuurlezers aan te raden?
Villalobos, In het hol van de leeuw. Dun, maar pakkend. Echt een opwarmertje dat naar meer smaakt.
En toch ook wel Een uur en achttien minuten. Voor jongeren vast heel herkenbaar en waarschijnlijk ervaren zij het ‘oppervlakkige’ anders door hun ‘zap’-cultuur.

Heb je iets anders te melden dat je graag wilt delen met Literair minnend Nederland?
Blijf het papieren boek kopen!

Sunny Jansen (1974) is historica en als conservator werkzaam bij Slot Loevestein. Ook schreef zij verschillende kinderboeken. Recensies van Sunny Jansen.

Wilt u een eigen bijdrage leveren aan deze rubriek? Klik dan hier.

Klik hier voor de bijdrage van Menno Hartman.
Klik hier voor de bijdrage van Karel Wasch
Klik hier voor de bijdrage van Albert Hogeweij
Klik hier voor de bijdrage van Margriet de Koning Gans
Klik hier voor de bijdrage van Eeke Riegen
Klik hier voor de bijdrage van Carolien Lohmeijer

 

 

 

 

 

 

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer