Zomerrubriek – Sunny Jansen

Jongeren lezen anders door hun ‘zap’-cultuur 

Welke roman heeft je het afgelopen half jaar het meeste geboeid?
Young Adult: John Green, Een weeffout in onze sterren. Prachtig, confronterend en ontroerend. Zou niet zonder papieren zakdoekjes verkocht mogen worden.
Literatuur: Stockett, Een keukenmeidenroman (ondanks de vreselijke vertaling van de titel, oorspronkelijke titel: The Help). Gewoon een prachtig boek. In één ruk uitgelezen.

Van welke hoofdpersoon ben je nog steeds onder de indruk?
De hoofdpersonen Hazel en Gus uit Een weeffout in onze sterren. Dapper en vol humor. En natuurlijk Skeeter uit Een keukenmeidenroman. Dapper omdat ze haar dromen najaagt en Minny uit hetzelfde boek, omdat zij zich weigert te conformeren aan wat volgens de blanken juist is. Dit is ook het boek dat mij mijn ogen opende: Blanken vertrouwden hun zwarte hulp wel de opvoeding van hun kinderen toe, maar niet hun tafelzilver.

Aan welk kinderboek heb je goede herinneringen?
De zevensprong van Tonke Dragt: overal raadsels, geheimen en avontuur, dat wilde ik ook.

Wat heb je onlangs gelezen en zou je niemand aanraden?
Een uur en achttien minuten van Peter Zantingh. Ik had hoge verwachtingen door de goede recensies, maar het boek maakt de verwachtingen niet waar. De vriendengroep en zelfs de hoofdpersoon blijven vlak en nergens wordt de lezer echt geraakt, terwijl het onderwerp (de zelfmoord van een van de vrienden) zich er wel voor leent. Bleef met een ‘jammer’-gevoel achter na het lezen.

Wat is een goed boek om beginnende literatuurlezers aan te raden?
Villalobos, In het hol van de leeuw. Dun, maar pakkend. Echt een opwarmertje dat naar meer smaakt.
En toch ook wel Een uur en achttien minuten. Voor jongeren vast heel herkenbaar en waarschijnlijk ervaren zij het ‘oppervlakkige’ anders door hun ‘zap’-cultuur.

Heb je iets anders te melden dat je graag wilt delen met Literair minnend Nederland?
Blijf het papieren boek kopen!

Sunny Jansen (1974) is historica en als conservator werkzaam bij Slot Loevestein. Ook schreef zij verschillende kinderboeken. Recensies van Sunny Jansen.

Wilt u een eigen bijdrage leveren aan deze rubriek? Klik dan hier.

Klik hier voor de bijdrage van Menno Hartman.
Klik hier voor de bijdrage van Karel Wasch
Klik hier voor de bijdrage van Albert Hogeweij
Klik hier voor de bijdrage van Margriet de Koning Gans
Klik hier voor de bijdrage van Eeke Riegen
Klik hier voor de bijdrage van Carolien Lohmeijer

 

 

 

 

 

 

Recent

19 september 2018

Omdenken in optima forma

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer