21 juni 2012

Zomerrubriek – Lisette Huibers

‘Ik zou Raam uit Gimmick van Joost Zwagerman wel willen ontmoeten’

Naar welk boek ben je al jaren nieuwsgierig en heb je toch nog niet gelezen? 
Ulysses van James Joyce. Het is natuurlijk echt een klassieker, veel schrijvers zijn erdoor beïnvloed en ik heb er tijdens mijn studie ook zoveel over gehoord en gelezen. Ik heb het dus gekocht en – zoals het volgens iedereen hoort – in de originele taal. Helaas is dat niet echt toegankelijk Engels en ben ik al zeker tien keer in het boek begonnen, maar na pagina 5 haak ik al af. Misschien moet ik dus toch maar een keertje doorzetten of een vertaling kopen…

Van welke hoofdpersoon ben je nog steeds onder de indruk?
Walter van Raamsdonk (Raam) uit Gimmick van Joost Zwagerman heeft veel indruk op mij gemaakt. Dat hele boek klopt zo goed, de sfeer is zo mooi en ik zou Raam en de andere personen graag willen ontmoeten. Het zijn natuurlijk eigenlijk vreemde klaplopers, drugsverslaafde kunstenaars, mensen die het niet zo nauw nemen met regels, normen en waarden. Maar toch ook mensen met idealen, met een kijk op de wereld, mensen die hun dromen proberen te realiseren – en helaas daarbij ook veel teleurstelling, katers en depressies tegenkomen. Toch blijft het een fantastisch boek, ik lees het ieder jaar wel een keertje.

Welk boek heeft je de ogen geopend?
Op deze vraag kan ik toch echt maar een antwoord geven: De vliegeraar. Ik dacht altijd dat boeken over zulke onbekende landen moeilijk te begrijpen waren, moeilijk een beeld bij te vormen, een ver-van-mijn-bed-show of – ik weet niet wat allemaal nog meer – maar dat bleek helemaal niet waar. Na dat boek had ik een veel beter beeld bij Afghanistan, kon ik de problemen in dat land veel beter begrijpen et cetera. Dit boek heeft mijn ogen dus twee keer geopend: zowel mijn ‘echte’ ogen als mijn ‘literaire’ ogen.

Aan welk kinderboek heb je goede herinneringen?
Aan Afblijven van Carry Slee. Eigenlijk aan alle C-boeken van haar, maar toch aan dat in het bijzonder. Ik heb het denk ik wel zes keer gelezen. Ik vond verhalen over drugs altijd interessant en dit boek maakte diepe indruk op mij. Ik vond het vreselijk om te lezen hoe een succesvol en leuk meisje kapot werd gemaakt door drugs. Gelukkig liep het verhaal goed af, maar de indruk (en de interesse) bleef.

Welk boek heb je indertijd met plezier voor je boekenlijst gelezen?
De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. Ik wilde dat boek graag lezen, omdat ik vond dat iedereen dat moest hebben gelezen. Bovendien was ik dan gelijk aan mijn aantal pagina’s, waardoor ik voor mijn Middeleeuwse en Vroegmoderne Literatuur de dunste exemplaren kon uitzoeken. Ik heb er heel lang over gedaan om het boek uit te lezen, maar ik vond het wel heel interessant. Zelfs een kwellende, filosofische en vervelende overhoring van mijn docente heeft dat niet veranderd. Later heb ik het boek nog eens gelezen en achteraf gezien was ik wel een beetje jong toen, maar het heeft mijn ogen wel geopend en ervoor gezorgd dat mijn interesse in literatuur was gewekt.

Lisette Huibers (1987) heeft in 2010 de master Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht succesvol afgerond. Recensies van Lisette Huibers.

Wilt u een eigen bijdrage leveren aan deze rubriek? Klik dan hier.

Klik hier voor de bijdrage van Menno Hartman.
Klik hier voor de bijdrage van Karel Wasch
Klik hier voor de bijdrage van Albert Hogeweij
Klik hier voor de bijdrage van Margriet de Koning Gans
Klik hier voor de bijdrage van Eeke Riegen
Klik hier voor de bijdrage van Carolien Lohmeijer
Klik hier voor de bijdrage van Sunny Jansen

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

Literair Nederland - 10 jaar geleden

29 oktober 2007

een schokkend sprookje
Door Fatima Bajja

Met De Vliegeraar schaarden honderden boekenfans zich achter de schrijver Khaled Hosseini. De kritiek die de schrijver over dit boek ontving– het verhaal waarin de vriendschap van twee Afghaanse jongens wordt beschreven- was jubelend. Hosseini werd geprezen om zijn ontroerende, meeslepende en mooie manier van schrijven. Met zijn nieuwe boek Duizend schitterende zonnen, waagde Hosseini een tweede poging.

Lees meer