27 juni 2012

Zomerrubriek – Ina Bieze

Zo’n roman die lang in je hoofd blijft zitten

Welke roman heeft je het afgelopen half jaar het meeste geboeid?
Het verslag van Brodeck van Philippe Claudel is een roman die heel lang in mijn hoofd heeft gezeten. Het verslag over de ‘Ereigniës’, dat wat er met de vreemdeling is gebeurd, moet worden geschreven door de enige die dat kan, Brodeck. Naast het schrijven van dit verslag, houdt hij ook een eigen, persoonlijk verslag bij. Zo lezen we over zijn vlucht in WO-I, zijn gevangenschap in WO-II en leren we de verschillende dorpsbewoners van een klein dorpje, ergens in het oosten van Duitsland of Oostenrijk beter kennen.

Het boek laat je niet meer los; je wilt weten wat er is gebeurd en hoe het mogelijk is dat  één vreemdeling  zoveel haat kan oproepen. Claudel gebruikt een eenvoudige, bijna naïeve stijl van schrijven voor de hoofdpersoon, waardoor sommige handelingen in de roman nog scherper en grimmiger overkomen. Al met al is het een aangrijpend en soms heel beklemmend verhaal.

Welk boek heeft je ogen geopend?
De roman van journaliste Conny Braam was verrassend door het voor mij volstrekt onbekende gegeven dat Nederland een bloeiende cocaïnehandel kende tijdens de Eerste Wereldoorlog. De roman is naar mijn idee niet weergaloos, daarvoor is het op sommige punten te langdradig en zitten er te veel toevalligheden en onwaarschijnlijkheden in het verhaal. Het is echter wel een verhaal dat gemakkelijk leest en dat een interessant boekje opendoet over een cocaïnefabriek in Amsterdam.

Welk boek wil je binnenkort herlezen?
Het boek van Margriet de Moor, Hertog van Egypte ga ik binnenkort weer opnieuw lezen. Dit is zo’n prachtig liefdesverhaal en tegelijkertijd zo’n gruwelijk verhaal over het lot van de zigeuners in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van de stoere Friese boerin en haar onrustige minnaar die steeds maar weer wil zwerven over de wereld. Prachtig.

Van welke schrijver of dichter koop je elk boek dat uitkomt?
De boeken van Renate Dorrestein koop ik allemaal. Heerlijke verhalen met een vermakelijke portie mannenhaat en ironie. Het hemelsche gerecht is wel mijn favoriete boek van deze auteur. Mooi zoals zij karakters kan schetsen.

Ina Bieze (1960) is docente Nederlands op een middelbare school. Recensies van Ina Bieze.

Wilt u een eigen bijdrage leveren aan deze rubriek? Klik dan hier.

Klik hier voor de bijdrage van Menno Hartman.
Klik hier voor de bijdrage van Karel Wasch
Klik hier voor de bijdrage van Albert Hogeweij
Klik hier voor de bijdrage van Margriet de Koning Gans
Klik hier voor de bijdrage van Eeke Riegen
Klik hier voor de bijdrage van Carolien Lohmeijer
Klik hier voor de bijdrage van Sunny Jansen
Klik hier voor de bijdrage van Lisette Huibers
Klik hier voor de bijdrage van Marleen van de Pol

 

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

31 juli 2017

Het gitzwarte leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer