13 juni 2012

Zomerrubriek – Eeke Riegen

Eeke Riegen gooide haar leven drastisch om na het lezen van een boek.

Welke roman heeft je het afgelopen half jaar het meeste geboeid?
Ik ben erg geboeid geweest door de roman Kamer van Emma Donoughe, omdat het een roman is die bloedstollend spannend is, maar tegelijkertijd heel erg emotioneel. Bovendien wordt er gekozen voor een verteller in de vorm van een kind van een jaar of 4, maar het verhaal wordt nergens kinderachtig of ongeloofwaardig. Heel bijzonder hoe de auteur de gedachten en dialogen van een ongeveer vierjarige hoofdpersoon zo geloofwaardig heeft weten over te brengen.

Naar welk boek ben je al jaren nieuwsgierig en heb je toch nog niet gelezen?
Ik ben al jaren nieuwsgierig naar het boek Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez omdat veel van de mensen in mijn omgeving dit boek noemen als één van de mooiste boeken ooit gelezen. Toch lukt het me steeds niet om er in door te lezen. Misschien omdat ik blijkbaar toch niet gelijk gegrepen word door het verhaal.

Welk boek heeft je de ogen geopend?
Het boek Dieren eten van Jonathan Safran Foer heeft ervoor gezorgd dat mijn ogen werden geopend over de manier waarop wij met dieren en voedsel omgaan. Dit boek is de directe aanleiding voor mij geweest om vanaf dat moment verder als vegetariër door het leven te gaan.

Welk boek heb je puur op basis van titel gekocht? Was het de moeite waard?
Het boek Bij jou zijn van Takuji Ichikawa. Ik vond het zo’n mooie dichterlijke titel dat ik het boek meteen wilde kopen. Het was zeker de moeite waard. Een boek met een zacht, mooi liefdesverhaal.

Welk boek wil je binnenkort herlezen?
Ik wil binnenkort De ontdekking van de hemel herlezen van Harry Mulisch. Ik blijf elke keer dat ik het herlees (in tien jaar tijd zo’n vier keer gelezen) weer nieuwe dingen ontdekken en ben elke keer weer verbaasd over hoe goed het verhaal in elkaar steekt.

Naar welk boek kijk je uit?
Onlangs heb ik De hemelverdiener van Ayad Akhtar gekregen. Ik kijk er erg naar uit om die te gaan lezen. De beschrijving van het boek doet me een beetje denken aan de boeken van Khaled Hosseini De vliegeraar en Duizend schitterende zonnen, waar ik erg van heb genoten. Ik hoop dat dit boek ook weer van die kwaliteit is.

 

Eeke Riegen (1985) heeft Nederlands en Italiaans gestudeerd. Zij leest het liefst moderne fictie.

Wilt u zelf een bijdrage leveren aan deze rubriek? Klik dan  hier.

Klik hier voor de bijdrage van Menno Hartman.
Klik hier voor de bijdrage van Karel Wasch
Klik hier voor de bijdrage van Albert Hogeweij
Klik hier voor de bijdrage van Rein Swart
Klik hier voor de bijdrage van Margriet de Koning Gans 

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer