Zomerrubriek – Angèle van Baalen

Voor degenen die in eigen land met vakantie gaan, kan ik van harte aanbevelen:
Het huis achter de wilgen van Mariëtte Haveman.
In de jaren twintig van de vorige eeuw trouwt de Engelse Virginia met Roeland uit Drente. Ze zijn erg verliefd op elkaar. Maar wanneer zij na de huwelijksreis aankomt in zijn geboortedorp Werwolda, het dorp van de rietvlechters bij het Drentse Boschoord, is de ontvangst daar allerminst hartelijk. Van de romantiek tussen de twee gehuwden blijft niets over en Virginia gaat een nare tijd tegemoet. Daarbij ontdekt zij dingen die het daglicht niet kunnen verdragen en waarover iedereen zwijgt. Tot zover het binnenverhaal.

Marijn Onderland, die in 2015 werkzaam is bij een bureau dat luxe recreatieparken neerzet in bijzondere gebieden, krijgt de opdracht de geschiedenis van dit geheimzinnige, afgelegen gebied te onderzoeken, en daar een goed verkoopbaar verhaal van te maken.
Marijn raakt meer dan normaal geïnteresseerd in de geschiedenis van Virginia. Heden en verleden raken vervlochten.
Geschreven in een sober, maar goed verzorgd proza.

Pier en oceaanHet prachtig geschreven Pier en oceaan van Oek de Jong biedt in romanvorm ongeveer zestig jaar geschiedenis van Nederland. We zien Nederland veranderen door de bril van een alledaagse familie.

 

 

Het houtWie vakantie houdt in het uiterste zuiden van Limburg, zou Het hout van Jeroen Brouwers moeten lezen. Een werkelijk fantastisch boek dat afrekent met de schijnheilige vroomheid van de geestelijken op zekere internaten.

 

 

vSchirach TaboeOver de grenzen heen: twee schrijvers van wie ik helemaal gefascineerd ben geraakt: Ferdinand von Schirach. Van zijn boeken De zaak Collini en Taboe heb ik buitengewoon genoten.

 

 

Mr. GwynnAlessandro Baricco, heeft met het boek Mr Gwyn diepe indruk gemaakt. Mr Gwyn heeft het helemaal gehad met zijn schrijversbestaan en zet daar definitief een punt achter. Maar omdat schrijven voor hem letterlijk van levensbelang is, moet hij wegen zien te vinden om te blijven schrijven zonder te moeten terugkomen op zijn besluit om te stoppen.
Hij noemt zichzelf kopiist en schrijft vanaf dat moment portretten. In het weinige wat gezegd wordt, valt zoveel moois te lezen….

_____________

In de Zomerrubriek 2015 doen recensenten van Literair Nederland suggesties aan de hand van een thema. Actuele boeken, of boeken uit een ver verleden. Proza, poëzie of essayistiek. Alles is mogelijk. 

Recent

21 maart 2023

Alles geschreven...

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 maart 2013

Vers zonder nieuw te zijn

Hier begint het leven, de nieuwste dichtbundel van Ruben van Gogh begint met de Big Bang, de geboorte van ‘Alles’ waaronder

binnen het geheel van ruimte-tijd
gevangen in de nietigheid

van zelfs nog minder dan
een stofje, een stipje

een ietsepietsje
ikje

In de korte tijd dat het er is, wordt het ikje verliefd, boos, is het soms wanhopig, een enkele keer gelukkig, rouwt het als het dierbaren verliest, kijkt het verbaasd om zich heen en is het soms innig tevreden met zichzelf.