11 juni 2012

Zomerrubriek 2012 – Rein Swart

Rein Swart hoopt op de verfilming van In Zeiten des abnehmendes Lichts van Eugen Ruge.

Van welke hoofdpersoon ben je nog steeds onder de indruk?
Van Jean Jacques Rousseau. De manier waarop hij zichzelf in Bekentenissen beschrijft is fascinerend, temeer omdat het om iemand gaat die twee eeuwen geleden leefde in een geheel ander tijdvak. Hij had geen gemakkelijk karakter, was heel verlegen, vooral met vrouwen, maar probeert de lezer daar toch een eerlijk beeld van te geven.

Naar welk boek ben je al jaren nieuwsgierig en heb je toch nog niet gelezen?
Dat zijn er een heleboel. Ik wil van Stendhal graag De Kartuize van Parma lezen, vertaald door Hans van Pinxteren en Rood en Zwart vertaald door Theo Kars. Juist omdat Liefdesverhalen van Stendhal mij niet zo erg kon bekoren. Verder: Bekentenissen van Zeno van Svevo. Braziliaanse brieven van August Willemsen, die ook al zo (h)eerlijk schreef in De val over zijn alcoholisme. Alles stroomt van Herakleitos ligt me al enige tijd aan te staren. En Overal Adam en Eva van Mineke Schipper. Ik zag haar bij Wim Brands en vond de afbeeldingen en wat ze daarover vertelde heel boeiend. Voor elk boek dat ik lees, lijken er tien terug te komen. Dat vind ik soms niet eerlijk, maar anderzijds is het een enorme vreugde.

Welk boek heb je onlangs gelezen en zou je iedereen aanraden?
Te oud voor kamperen van Louis Paul Boon. In deze vijfde bundel van zijn Verzameld Werk staat een aantal prachtige lange verhalen, zoals Maagpijn en Uitleenbibliotheek, die eerder verschenen zijn als Twee spoken. Boon beschrijft het moeizame leven van een beginnend schrijver. Hij krijgt last van zijn maag en omdat zijn vrouw veel tijd kwijt is met verstelwerk besluiten ze een uitleenbibliotheek te beginnen. Het is vooral de stijl van Boon die weergaloos is, die een schok geeft van: zo moet het, zo ontwapenend. Net als Nescio.

Naar welk boek kijk je uit?
Als niet dan zou van Ali Smith. Julie Phillips schreef er onlangs hartverwarmend over.

Welk boek zou je graag verfilmd zien?
In Zeiten des abnehmendes Lichts van Eugen Ruge die daarmee de Duitse Boekenprijs 2011 won. De roman gaat over een familie uit de DDR zo rond de Wende in 1989. Het speelt zich af zowel in Mexico, West- en Oost-Duitsland en is heel filmisch geschreven. In tijden van afnemend licht zal binnenkort bij uitgeverij De Geus verschijnen.

Rein Swart (1954) is pedagoog en heeft vanuit dat vakgebied een grote interesse in literatuur. Romans maken meer duidelijk over de mens en zijn motieven dan wetenschappelijke verhandelingen. Recensies van Rein Swart

Wilt u zelf een bijdrage leveren aan deze rubriek? Klik dan  hier.

Klik hier voor de bijdrage van Menno Hartman.
Klik hier voor de bijdrage van Karel Wasch
Klik hier voor de bijdrage van Albert Hogeweij

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

12 oktober 2017

Een antikrimi

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer