Zomerboeken 2018 – Voor de thuisblijver met insulafilie

door Adri Altink

Er zijn van die zomers dat ik niet op vakantie ga. Geen lijstje van boeken die betrekking hebben op mijn bestemming daarom, maar wel een over gebieden waar ik nooit zal komen: verre eilanden met een bijna mythische klank. Voor de thuisblijver met een onvervulbare insulafilie.

Misschien is de aantrekkingskracht van verre eilanden op mij wel ontstaan door de TV-programma’s van Boudewijn Büch die er gek op was. Zijn beschrijvingen zijn in diverse bundels verschenen, maar ik vind ze vaak wat te encyclopedisch. Ze hebben de diepgang van een anekdotentrommel.

In omvang nog beperkter dan bij Büch, maar levendiger, zijn de beschrijvingen die Judith Schalansky wijdt aan verre oorden in haar Atlas van afgelegen eilanden. Vijftig eilanden waar ik nooit ben geweest en ook nooit zal komen. Ze besteedt aan elk eiland één pagina tekst met daarnaast steeds fraaie, door haar zelf getekende kaarten. Zij streeft niet naar encyclopedische beknoptheid, maar geeft impressies die iets te raden overlaten. Op haar fantasiereis doet ze natuurlijk ook St. Helena en Tristan da Cunha aan.

 

Omslag De atlas van afgelegen eilanden - Judith Schalansky
De atlas van afgelegen eilanden
Judith Schalansky
vijftig eilanden waar ik nooit ben gewest en ook nooit zal komen
Verschenen bij: A.W. Bruna Uitgevers (2014)
ISBN: 9789056724900
144 pagina's
Prijs: € 0.00

Die eilanden zijn het onderwerp van twee andere boeken die ik kan aanbevelen. St. Helena is natuurlijk beroemd door de ballingschap van Napoleon naar het eiland en de op daar gevestigde Longwood. Daarover is veel beschikbaar, maar het beste staat me bij De donkere kamer van Longwood (1997) van Jean-Paul Kauffmann. Het is zo dicht op de huid van Napoleon geschreven dat je het gevoel hebt naast de auteur over het eiland te wandelen.

 

Omslag De donkere kamer van Longwood - Jean-Paul Kauffmann
De donkere kamer van Longwood
Jean-Paul Kauffmann
Reis naar Sint-Helena
Verschenen bij: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029525251
267 pagina's
Prijs: € 0.00

Ook over Tristan da Cunha, dat met het eiland St. Helena en Ascenion deel uitmaakt van hetzelfde Britse overzeese gebied, is een aardige bibliotheek samen te stellen. De Nederlander Albert Beintema bezocht het eiland en verdiepte zich in de literatuur erover. Het resultaat werd een prachtig aanstekelijk boek Het waterhoentje van Tristan da Cunha (1997).

Omslag Het waterhoentje van Tristan da Cunha - A. Beintema
Het waterhoentje van Tristan da Cunha
A. Beintema
Verschenen bij: Atlas (2005)
ISBN: 9789045014913
495 pagina's
Prijs: € 0.00

En dan noem ik nog graag Het lied van de dodo (1996) van David Quammen, die het zelf ‘een eilandbiografie in een eeuw van extincties’ noemt. Hij doelt daarmee op de 17de eeuw toen verschillende diersoorten door ontdekkingsreizigers uitstierven. Hollandse zeevaarders hielpen zo op Mauritius de dappere dodo om zeep. Quammen schreef een ecologisch-wetenschappelijk boek, maar het is daarnaast ook een meeslepend verhaal over natuur, structuur en bevolking in die tijd dat de dodo op Mauritius zijn territorium had.

Omslag Het lied van de dodo - David Quammen
Het lied van de dodo
David Quammen
eilandbiogeografie in een eeuw van extincties
Verschenen bij: Atlas Contact, Uitgeverij
ISBN: 9789046703953
736 pagina's
Prijs: € 0.00

1 reactie

  • Daan Pieters schreef:

    Ook mooi voor eilandliefhebbers is ‘De zwarte rug van de tijd’ van de Spaanse schrijver Javier Marías, een boek waarin hij aandacht besteedt aan het piepkleine eiland Redonda, bij Antigua en Barbuda. Leuk is dat hij voor de grap de troon van het eiland heeft opgeëist (het ‘koningschap’ van Redonda is een running gag geworden).

 

Recent

Een invuloefening
14 juni 2024

Een invuloefening

Over 'Dora - Een liefdesgeschiedenis' van Toon Tellegen
Ontroerende familiegeschiedenis
13 juni 2024

Ontroerende familiegeschiedenis

Over 'Autobiografie van een flat' van Otto de Kat
Het wegdenken van woorden
12 juni 2024

Het wegdenken van woorden

Over 'Bijna 90 Hopla’s' van Judith Herzberg
En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam
11 juni 2024

En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam

Over 'Ochtend en avond ' van Jon Fosse