Zomerboeken 2018 – Reizen door Spanje, Azië en Egypte

door Hettie Marzak

Met Cees Nooteboom naar Spanje: nooit zul je een betere gids vinden. In zijn boek De omweg naar Santiago brengt hij je naar de verste uithoeken van zijn geliefde Spanje, op plaatsen waar je zelf als eenvoudig toerist nooit zou kunnen komen. Hij neemt je bij de hand op zijn reis door de geschiedenis en de cultuur, hij tovert je het landschap voor ogen, hij richt je aandacht op de kleinste details: aan de verbazing over zoveel moois komt geen einde. Nooteboom schrijft over alles wat hij beleeft en ziet en vooral voelt en hij doet dat ook nog eens op een wonderschone manier, waardoor het in je geheugen gegrift wordt. Zijn zwerftocht wordt de jouwe: als je het boek dichtslaat en opkijkt, zul je verwonderd constateren dat je in je eigen kamer zit.

‘De barre uitgestrektheid van Spanje is echt onmisbaar voor me geworden. Seelenverwandschaft, zoiets is het toch, al klinkt dat wel weer vreselijk. Ik ben gefascineerd door steen, door extreme hitte en kou. Daar is later het besef van de geschiedenis bijgekomen. Spanje is zo groot en machtig geweest en daarna weer zo diep gevallen. Vuurtijd, ijstijd.’

Omslag De omweg naar Santiago - Cees Nooteboom
De omweg naar Santiago
Cees Nooteboom
Verschenen bij: De Bezige Bij
ISBN: 9789023441304
398 pagina's
Prijs: € 29.90

Quintana is het pseudoniem van Antoon Adolf Kuyten (1937 – 2017) die meerdere jeugdboeken heeft geschreven. Het verhaal speelt zich af in Centraal Azië, waarschijnlijk Mongolië, in de tijd waarin Marco Polo naar China reisde. In de uitgestrekte, eenzame steppen heeft de veertienjarige Perregrin zijn been gebroken bij het vangen van wilde paarden en omdat het maar niet genezen wil, haalt zijn vader er een sjamaan bij: de blinde, mismaakte Bod Pa, met een een raaf op zijn schouder en een wolf aan zijn zijde. In het weidse landschap van de Aziatische steppen waar eenzaamheid en stilte heersen gaan Bod Pa en Perregrin op reis om inzicht te verwerven in een innerlijke verandering die Perregrin zelf tot stand moet zien te brengen.

Quintana sleept je mee met zijn poëzie, zijn paradoxen, zijn evocatie van het landschap en de avonturen van Perregrin. Het boek van Bod Pa is een jeugdboek, waarvoor Quintana in 1996 de Woutertje Pieterseprijs won, maar zoals altijd zijn de beste kinderboeken ook een feest voor volwassenen.

‘De maan zeilde boven de aarde en haar witte licht was allerminst romantisch. Je moest wel eelt op je ziel hebben wilde dat schijnsel geen vat op je krijgen. Al was je nog zo gewend aan de verlatenheid van de steppe, bij dit onzalige licht kreeg je er toch nog last van.’

 

Omslag Het boek van Bod Pa - Anton Quintana
Het boek van Bod Pa
Anton Quintana
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045111605
292 pagina's
Prijs: € Op het moment niet leverbaar

Met Kavafis reis je niet alleen naar een ander land, maar ook naar een andere tijd: de eerste eeuw van onze jaartelling, naar Alexandrië in Egypte. De glorie van de oudheid trok Kavafis aan: hij voelde zich thuis in de Byzantijnse en Helleense beschaving. Zijn gedichten zijn gesitueerd in die tijd: daarin richt hij zich vaak rechtstreeks tot een ‘tijdgenoot’ uit het Griekse milieu alsof hij er werkelijk leefde. Vooral de historische figuur van keizer Julianus boeide hem. De thema’s van de gedichten zijn vaak heel persoonlijk, maar de setting is altijd pseudo-historisch. Zijn gedichten hebben een grote zeggingskracht.

Kavafis was een perfectionist die een sobere stijl hanteerde en niet gemakkelijk in een stroming onder te brengen is.

 

“veertig jaar bracht ik door

zonder Grieks te horen of te spreken.

Nu begeef ik mij naar de Hades,

zeker niet bereid, echter zonder diepe smart.

Daar zal ik huis- en landgenoten ontmoeten.

En ik zal weer Grieks spreken.”

 

Omslag Verzamelde gedichten - K.P. Kavafis
Verzamelde gedichten
K.P. Kavafis
Vertaling door: Vertaling Hans Warren en Mario Molengraaf
Verschenen bij: Prometheus
ISBN: 9789044633436
592 pagina's
Prijs: € 29.99

Recent

Liefde, cultuur en macht
11 juli 2024

Liefde, cultuur en macht

Over 'Het monster van Sint Helena' van Albert Sánchez Piñol
Gynaecologisch verzet op de plantage
10 juli 2024

Gynaecologisch verzet op de plantage

Over 'Waar we gaan is nacht' van Tracey Rose Peyton
Bijzonder actueel in deze tijd van oorlogen en desinformatie
8 juli 2024

Bijzonder actueel in deze tijd van oorlogen en desinformatie

Over 'Babi Jar' van Anatoli Koeznetsov
Soms valt alles op zijn plek
6 juli 2024

Soms valt alles op zijn plek

Over 'De boom die een wereld was' van Yorick Goldewijk
Overleven in een wereld die tegen je is
4 juli 2024

Overleven in een wereld die tegen je is

Over 'Mocht er iemand langskomen' van Thomas Korsgaard