Zomerboeken 2018 – Geniet van Nederlandse literatuur

door Marijn Sikken

Wat ik altijd zeg als iemand me na een uiteenzetting over backpacken in Mexico/couchsurfen door Europa of stilte-retraite in Thailand glazig aankijkt en naar mijn wereldervaringen vraagt: ik ben een slechte reiziger maar een goede vakantieganger. Sinds ik een fantastische kattenoppas heb (dank, F!) is mijn heimwee beduidend minder, toch blijf ik graag in de buurt: langer dan twee weken weg hoeft van mij niet en als aan het eind van het leven blijkt dat ik dit continent nooit verliet is dat absoluut prima. Ook wat papieren reizen betreft blijf ik graag dicht bij huis. Hoe graag ik ook Amerikanen, Duitsers en literatuur over allerhande landsgrenzen heen lees, voor deze rubriek houd ik het bij de Hollanders.
Geniet! 

Het schijnt in ons kikkerlandje nog altijd zo te zijn dat verhalenbundels nauwelijks verkopen. Onbegrijpelijk, want in Amerika – vanwaaruit de meest welkome maar ook onwelkome trends naar ons komen overwaaien – is het korte verhaal een alom gerespecteerd literair genre. Gelukkig is er in Nederland sinds enkele jaren een groeiende groep lezers en schrijvers die zich druk maakt om dit ondergeschoven boekenkindje: denk aan initiatieven als de Week van het Korte Verhaal of de J.M.A. Biesheuvelprijs – de prijs voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel. Meer en meer komt het korte verhaal op de kaart. 

Wat maakt een goede verhalenbundel – naast, ik noem maar wat onmisbaars, stijl? Samenhang, wat mij betreft. Daarmee bedoel ik niet dat ieder verhaal over hetzelfde onderwerp moet gaan, personages hoeven niet in verschillende verhalen terug te keren (mag wel) en een en ander hoeft evenmin telkens op dezelfde locatie gesitueerd te zijn (nogmaals: mag wel) als er maar steeds iets echoot, er een rode draad zichtbaar is. 

In Het Ontbijtbuffet is die rode draad telkens de vakantiewrevel. Of het nu gaat om een vader die zijn kind kwijtraakt op een festival, of over een man die in London aan een andere man wordt gekoppeld en het idee heeft dat hij geen controle heeft: in enkele pagina’s weet Van den Brink een gevoelswereld neer te zetten die even fascinerend als beklemmend is. Het draait allemaal om verwachting en teleurstelling. Wat vragen we toch veel van onszelf, in die enkele weken per jaar dat we niets liever willen dan bijkomen. 

 

Omslag Het ontbijtbuffet - H.M. van den Brink
Het ontbijtbuffet
H.M. van den Brink
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789025452179
192 pagina's
Prijs: € 19.99

Als ik deze roman zou moeten pitchen, zou ik zeggen: de jaren negentig op papier. Met Baantjer, wat strikt genomen ook jaren negentig is. Ik neem aan dat je dit al niet meer leest omdat je naar de boekhandel bent gerend – en terecht, want dichter en archeoloog Laura van der Haar heeft met dit vuistdikke boekwerk bewezen dat er ook prima proza uit haar pen komt. 

Over de eerste zin is al veel geschreven, maar Het wolfgetal is zoveel meer dan alleen een bijdehante opening: het is een portret van een iconisch decennium, een Hollandse jeugd en, altijd vruchtbaar voor een verhaal, een destructieve meisjesvriendschap. Vooral die laatste zet Van der Haar goed neer. Hoe de naamloze verteller alsmaar naar de onbetrouwbare Vicky toe beweegt is benauwend en herkenbaar, want hadden we vroeger niet allemaal zo’n onweerstaanbare maar grimmige vriendin? 

O, en wat ik met Baantjer bedoelde? Er zit ook nog gewoon een prima plot in Het Wolfgetal, dus wie van spanning en puzzelen houdt wordt eveneens beloond. 

 

Omslag Het wolfgetal - Laura van der Haar
Het wolfgetal
Laura van der Haar
Verschenen bij: Podium
ISBN: 9789057598913
399 pagina's
Prijs: € 19.99

In het beste geval levert een boek, roman of bundel of wat dan ook, nieuwe inzichten op. Zo dacht ik lange tijd dat gameverslaving een overtrokken trend was, ontstaan in een wereld waarin iedereen op zoek is naar zijn eigen problemen – zonder stempel geen bestaansrecht, lijkt het soms. Na het lezen van Gameboy van Michiel Smit moet ik toegeven dat ik weer eens te snel oordeelde. 

Aan de hand van zijn eigen schrijnende verhaal schetst Smit een werkelijk onderschat probleem, dat erg aansluit bij dit schermvormige tijdperk. Niet alleen vertelt hij openhartig over zijn eigen verslaving, hij weet het bovendien in de juiste tijd te plaatsen. Zijn generatie (ook mijn generatie) groeide grotendeels op in een liefdevolle en veilige omgeving waarin de mogelijkheden eindeloos leken – en dat laatste, al die keuzes, slaat de twijfelaar neer. Wie immers alles kan kiezen, kiest al snel het verkeerde. Of niet genoeg. 

Ook wie niet aan games en schermen verslaafd is, zal in Gameboy veel herkennen. Een aanrader voor jezelf dus, maar ook voor je continu computerspelletjes spelende zoon/broertje/neefje/buurjongetje. 

 

Bonustips 

Mooie lieve schat, door Joubert Pignon
Ik nog wel van jou door Elke Geurts
Een heldenleven door Persis Bekkering 

 

 

Omslag Gameboy - Michiel Smit
Gameboy
Michiel Smit
verhaal van een verslaving
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789045031446
336 pagina's
Prijs: € 19.99

Recent

Dat vluchten een mens niet echt gelukkig maakt
22 juli 2024

Dat vluchten een mens niet echt gelukkig maakt

Over 'Mam, ik ben geen crisis' van Ismaîl Mamo
Geen kinderachtige gedichten voor kinderen
20 juli 2024

Geen kinderachtige gedichten voor kinderen

Over 'Dichter - de tuin' van verschillende auteurs; redactie Mia Goes
De kunst van rake zinnen   
19 juli 2024

De kunst van rake zinnen  

Over 'Lotgenoten' van Sabrine Ingabire
Een duivelspact
18 juli 2024

Een duivelspact

Over 'Een hart van prikkeldraad' van Lisette Lewin