Agenda

Zaterdag 16 juni – 30 jaar Bloomsday in Den Haag

Nieuws van de redactie

Sinds 1982 kent de Haagse Kunstkring de traditie van Bloomsday, de tweede nationale feestdag van Ierland. Het burgermannetje Leopold Bloom is net zo mythisch geworden als de heilige Patrick die zijn naam gaf aan de eerste nationale Ierse feestdag. Bloom is de hoofdpersoon van de magistrale roman van James Joyce uit 1922 Ulysses. Deze roman speelt zich af op donderdag 16 juni 1904 van acht uur ’s ochtends tot diep in de nacht.

Ook dit jaar kruipen “native” Ierse acteurs in de personages van Ulysses. U maakt kennis met de joodse advertentiecolporteur Leopold Bloom die ruim zestien uur ontheemd door de straten van Dublin zwerft. Met zijn vrouw, de sopraan Molly Bloom die op deze dag haar huwelijk op het spel zet door vreemd te gaan met haar impresario Blazes Boylan. Met Stephen Dedalus, de jonge pretentieuze dichter, die zich maar niet kan verlossen van het provinciale Dublin en steeds wordt achtervolgd door de schim van zijn overleden moeder. En met al die andere nationalisten, idioten, alcoholisten, juristen, barmeiden, kunstenaars, ambtenaren, kortom met de Dubliners van 1904.

Georganiseerd door de Irish Theatre Group in samenwerking met de afdelingen Letteren, Film en Theater en Muziek van de Haagse Kunstkring. Zang: Tiziana Chessa. Regie en script: Ruud Hisgen, Frank Power en Petra Veenstra.

Toegang is gratis
Reserveren: Haagse Kunst­kring
Denneweg 64
Den Haag, tel. (070) 364 75 85
www.haagsekunstkring.nl