Writers Unlimited Winternachten 2013 – Wanna Know a Secret?

Agenda

De 18e editie van Writers Unlimited heeft een stevig programma met tientallen schrijvers uit binnen- en buitenland. Het festival wordt gehouden in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag met een feestelijke slotmiddag in de Koninklijke Schouwburg. De Israëlische schrijver Amos Oz is een van de vele gasten op het het internationale literatuurfestival Writers Unlimited Winternachten dat van 17 t/m 20 januari 2013 plaats vindt in Den Haag.

Het festival heeft dit jaar als motto Wanna Know a Secret? Een weekeinde vol verborgen verhalen, geheimen en bekentenissen uit de hele wereld. Een greep uit de programma’s:

Winternacht 1 (vr. 18 januari) en Winternacht 2 (za. 19 januari) met onder meer: Amos Oz  en Adriaan van Dis over de idealen van hun generatie. David Van Reybrouck, Hanaan as-Sjaikh, Alberto Manguel en Hans Goedkoop (schreef over politionele acties) over de zwarte bladzijden in de geschiedenis. Umar Mirza (wijblijvenhier.nl en Mijn moskee is top) presenteert programma’s met o.a. de Turkse Ece Temelkuran en de Amerikaan Wajahat Ali, schrijver van de tragikomedie The Domestic Crusaders. Kapuscinksy-biograaf Artur Domoslawski (Polen) praat met schrijvers Joris van Casteren en Frank Westerman over de grens tussen journalistiek en literatuur. En in de Derde Kamer, brengen Thomas von der Dunk en Maxim Februari het debat op stoom.

Winternachtenlezing (do 17 januari)
Hanaan as-Sjaikh opent het festival met een voordracht over schaamte als onderdeel van de cultuur en de literatuur. Na haar lezing gaat ze in gesprek met Arabiste Petra Stienen, Peter Buwalda (Bonita Avenue) en de Pakistaanse schrijver Mohammed Hanif.

Schrijversfeest (zo 20 januari)
Het festival eindigt op zondagmiddag in de Koninklijke Schouwburg met optredens van o.a. Roland Colastica, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart en Denise Jannah. Tevens worden de Jan Campert-prijzen en o.a. de Constantijn Huygens-prijs voor Joke van Leeuwen uitgereikt.

Ongeveer de helft van de programma’s heeft het Engels als voertaal. Natuurlijk is er op de Winternachten ook volop film en muziek, en danst iedereen aan het eind van de avond de nacht in.

Het festival begint op donderdagmiddag 17 januari met de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards.
Kaartverkoop via www.theateraanhetspui en www.writersunlimited.nl
Meer informatie, ook Engelstalig, op www.writersunlimited.nl

 

 

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer