Wisseling van de wacht – Peter van Lier en Machteld van Buren

De Slibreeks is een serie kleine boekjes die de lezer – met  belangstelling voor literatuur – de kans biedt om voor een aantrekkelijke prijs, kennis te maken met het werk van bekende en onbekende auteurs. Centrum Beeldende Kunst Zeeland (CBKZ) geeft vier maal per jaar een boekje uit. Dit kan zijn een vertaling of een opvallend literair debuut. Voorop staat dat de teksten nog niet eerder in Nederland zijn gepubliceerd.

Bekende auteurs die reeds zijn verschenen in de Slibreeks: Wim Hofman, Hester Knibbe, Astrid Lampe, Toon Tellegen, Erik Bindervoet & Robert-Jan Henkes, Ben Zwaal, Arjen Duinker, Rutger Kopland & Driek van Wissen, George Perec, Piet Meeuse, Hans Verhagen en F. van Dixhoorn.

De redactie streeft ernaar om per jaar 2 à 3 poëzie-uitgaven te maken, een verhaal, een essay en een boekje verzorgd door een beeldend kunstenaar. De boekjes verschijnen in een oplage van 500 stuks en het uiterlijk van de deeltjes wordt steeds gekenmerkt door de medewerking van kunstenaars wat de serie zijn bijzonder karakter geeft. De afgelopen jaren zijn de boekjes vormgegeven door de Stichting Zout.

Wisseling van de wacht is zojuist verschenen als nummer 134 van deze Slibreeks. Het is een bijzondere dichtbundel geworden met dichter Peter van Lier en beeldend kunstenaar Machteld van Buren in de rol van wachter op een precaire plaats aan het water. In deze bundel lost beeldend werk van Van Buren telkens de teksten van Van Lier af. ‘Poëzie waarin tekst en beeld elkaar nodig hebben en wezenlijk met elkaar verbonden zijn, dat is waar we naar zochten,’ aldus de dichter.

Peter van Lier debuteerde met het filosofische essay Van absurdisme tot mystiek (1994). Daarna publiceerde hij vijf poëziebundels waarvan de laatste in 2010 verscheen onder de titel Hoor. Van Lier is als dichter spaarzaam met woorden en maakt kleine, voornamelijk  observatieve notities.

Werk van Machteld van Buren bevindt zich o.a. in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Centraal Museum in Utrecht en het Fries Museum in Leeuwarden. Zij maakte tekeningen, schilderijen, installaties en voor Wisseling van de wacht, ook collages. Voor dit werk lieten beide kunstenaars zich nadrukkelijk inspireren door Vlissingen.
De collages maakte Van Buren voornamelijk van oude foto’s en tekeningen met telkens een andere grafische achtergrond. Geen pagina is vergelijkbaar met een andere.

Oordeelt u zelf. Deeltje 134 in de Slibreeks is er om uw verbeelding te kleuren, te prikkelen, te vormen of te bevrijden.

 

Wisseling van de wacht

Peter van Lier/Machteld van Buren
Slibreeks nr. 134, CBK Zeeland,
Blz.: 44
Prijs: € 9,-

Verkrijgbaar via de uitgever: CBK Zeeland, Balans 17, 4331 BL, Middelburg en bij de betere boekhandel.

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

24 mei 2023

Had je deze al?

23 mei 2023

Op drift geraakt

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 mei 2013

Zo mooi dat het bijna pijn doet
Recensie door Niels Nijborg

Het verhaal van Chirbet Chiz’a van S. Yizhar speelt zich af tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948. Vlak na deze oorlog is het ook gepubliceerd. Een groep Israëlische soldaten moet een Palestijns dorp ontruimen en de bewoners wegvoeren.

Dit delen: