Agenda

Wintertuinfestival 2010 – Nijmegen

Van 24 tot en met 28 november vindt in Nijmegen het Wintertuinfestival plaats. Literair Productiehuis Wintertuin zet ook dit jaar weer een festival neer dat bevraagt, onderzoekt en produceert. Nieuwe poëzie, opruiende essays, kersverse popsongs, ongewone colleges, prikkelende schrijfopdrachten en frisse eenakters ? de Wintertuin duikt diep. 

Verwacht worden bijdragen van onder andere:  Adriaan van Dis, J. Bernlef, Douwe Draaisma, Donskoy (met Tommy Wieringa, Arjan Witte en Gerrit de Boer), Asfaltfeeën (met Ingmar Heytze, Cor van Ingen en Ellen Deckwitz), Eric Corton, Elle Bandita, Peter Verhelst, De Anale Fase, Daily Bread, La Femme Belge, Berend Strik, Janneke Vreugdenhil, Gregory Frateur en Nicolas Rombouts (Dez Mona) en The Bony King of Nowhere.
Het Wintertuinfestival 2010 dompelt zich onder in de wereld van het woord en het wit.  Op verschillende locaties in Nijmegen onderzoeken schrijvers, dichters, muzikanten, kunstenaars, theatermakers en wetenschappers vijf dagen lang de rol van de leegte in het werk en het bestaan.

Het Wintertuinfestival 2010 gaat over de verhouding tussen werk en de lege ruimte ? daarin of daaromheen. Oftewel: ‘Over het woord en het wit’.
Hoe beslist een dichter waar zijn regels eindigen en het wit het overneemt? Hoe bepaalt een beeldend kunstenaar hoe groot een werk wordt en hoe kiest hij de ruimte waarin het wordt tentoongesteld? Of, zoals Miles Davis ooit zei: “het gaat niet om de noten die je speelt, maar om de noten die je weglaat”. Maar dit geldt ook voorbij de kunst: waarom vrezen we de leegte in ons dagelijks bestaan en zoeken we altijd iets te doen? Wanneer spelen we met leegte en wanneer wordt het ons opgelegd?

Woensdag 24 november start traditiegetrouw het Wintertuinfestival op de Campus. Onder meer Kader Abdolah, Janneke Vreugdenhil, Ivo Victoria en Eric Corton.
– Locatie: Radboud Universiteit
– Aanvang: 12.45 uur
– Entree: masterclasses en colleges: toegang met passe-partout, of per onderdeel: € 5 / € 2 met korting

Donderdag 25 november in poppodium Doornroosje de succesformule Poetracks, waarbij muzikanten gevraagd worden hun versterkers te pluggen in een gedicht van een oude meester. onder meer Elle Bandita, De Anale Fase, Daily Bread, La Femme Belge, Gregory Frateur en Nicolas Rombouts (Dez Mona) en The Bony King of Nowhere met een gedicht van Willem Elsschot.
– Locatie: Poppodium Doornroosje, Nijmegen
– Aanvang: 21.00 uur
– Entree: € 10 / € 8 of met een festivalpasse-partout (€ 30 / €27,50)

Vrijdag 26 en zaterdag 27 november in het Lindenbergtheater twee Nijmeegse Nachten met literaire zwaargewichten als Adriaan van Dis, J. Bernlef en Douwe Draaisma, een zingende Tommy Wieringa en Ingmar Heytze met resp. hun muziekprojecten Donskoy en Asfaltfeeën, poëzieprogramma’s, theatervoorstellingen, exposities, bookstore, dj’s, film en meer.
– Locatie: Lindenbergtheater, Nijmegen
– Aanvang: 20.30 uur
– Entree: € 15 / € 12,50 (CJP en student) of met passe-partout voor het hele festival (€ 30 / € 27,50)

Zondag 28 november sluit het festival af met een bijzonder programma in het Valkhofmuseum. Wintertuin treedt op als poëziecurator bij de expositie van Berend Strik.
– Locatie: Museum Het Valkhof, Nijmegen
– Aanvang: 15.00 uur
– Entree: toegangskaartje museum (€ 3,50 / € 5,- / € 7,-) of passe-partout Wintertuinfestival (€ 30,- / € 27,50 cjp/student )
Reserveren kan bij: www.wintertuin.nl

Wilt u kaarten winnen voor dit evenement? Geef dan antwoord op de volgende vraag:Muzikante Elle Bandita staat dit jaar op Wintertuin in het kader van Poetracks, waar ze gedichten van Willem Elsschot van muziek heeft voorzien. Hoe heet haar nieuwste CD, waarin ze ook al een opmerkelijke combinatie tussen muziek en literatuur heeft gemaakt?

Mail uw antwoord naar prijsvraag@cultura.nl en maak kans op 5×2 kaarten voor donderdag 25 november.
Vergeet hierbij niet uw naam en adres te vermelden!