27 december 2019

De zusterklokken van de Noorse schrijver Lars Mytting

Winterrubriek door Helena van Dijk

Rondom de kortste dag van het jaar, wanneer de winter zijn entree doet, zijn er momenten van rust en bezinning te vinden en is het fijn om het wintergevoel gereflecteerd te zien in een goed verhaal. Meegevoerd worden door personages die blootgesteld worden aan kou en ontberingen terwijl je als lezer comfortabel bij de brandende kachel zit te lezen doet wat decadent aan, maar brengt je wel in de sfeer van een witte Kerst. De zusterklokken van de Noorse schrijver Lars Mytting is een historische roman en een aanrader. Mytting is bekend van de internationale bestseller De man en het hout, een ‘filosofisch mannenboek over houthakken’. Met zijn roman De vlamberken won hij in 2014 de Noorse Boekhandelsprijs. 

De zusterklokken is het eerste deel van een in wording zijnde trilogie. Het boek speelt zich af in een afgelegen gebied in zuidoost Noorwegen – waar de schrijver zelf opgegroeide – aan het einde van de negentiende eeuw. Het armoedige fictieve plaatsje Butangen heeft een prachtige staafkerk uit de vroege Middeleeuwen. De kerk is versierd met heidense motieven als slangen en draken, bijgeloof speelt een grote rol in het dorp. Wanneer de nieuwe dominee Kai Sweigaard in het dorpje arriveert, ontdekt hij al gauw dat er behalve bij de jonge Astrid Hekne weinig draagvlak is voor zijn vooruitgangsideeën. Astrid is een nazaat van de man die ooit ‘de twee zusterklokken’ heeft geschonken aan het dorp. Aanleiding daarvoor was het overlijden van zijn echtgenote, die overleed in het kraambed nadat ze bevallen was van een Siamese tweeling, Halfrid en Gunild, die ook jong gestorven zijn. In de zusterklokken is familiezilver verwerkt waardoor ze een bijzondere klank hebben.

Op een dag overlijdt een oude vrouw door de kou tijdens een dienst in de onverwarmde staafkerk. Dat is het moment voor Sweigard om te besluiten een nieuwe kerk te laten bouwen die gefinancierd zal worden door de verkoop van de oude staafkerk aan de Duitse koning, die het gebouw wil afbreken en opnieuw opbouwen in Duitsland. Om die hele verhuizing goed te laten verlopen, wordt de jonge en veelbelovende architect Gerhard Schönhauer vanuit Dresden naar Butangen gestuurd. Hoewel Astrid Hekne fel tegen de afbraak en verkoop van de kerk van haar voorvader is, is ze geïntrigeerd door Gerhard Schönhauer en dat niet alleen vanwege zijn bedenkingen over de kerk en de klokken. 

De zusterklokken geeft een realistisch beeld van Noorwegen aan het einde van de negentiende eeuw. Mytting beschrijft tot in detail hoe de kou tot in de botten van de bewoners van Butangen doordringt en de grond te hard is om de doden te kunnen begraven. De liefde voor hout, die ook al in zijn vorige boeken een thema was, komt ook in dit boek weer terug. Grote kracht van het boek is het evenwicht tussen mythische mysteries, intermenselijke relaties, architectonische verhandelingen met de beschrijvingen van het Noorse landschap. Een geweldig boek om de winteravonden mee door te komen.

 

De zusterklokken
Lars Mytting
Vertaling door: Paula Stevens
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789025453954
416 pagina's
Prijs: € 24,99