27 december 2016

Winterrubriek 2016 – Martenjan Poortenga

Over melancholie gesproken …
Tja, daar zit je dan in de meest melancholische maand van het jaar. Het is donker en koud. Er brandt een kaars. Het moet gezellig worden.
December is de maand van terug- en vooruitkijken, de balans opmaken van het leven en van het lezen. Welke boeken heb ik dit jaar ook alweer gelezen? De titels die spontaan opkomen, zijn dat de beste boeken? Of juist niet?
Ik maak een selectie: sta voor mijn boekenkast en kijk wat er voorbijkomt. Ik zie dat ik weer heel erg veel gelezen heb, dat ik ook heel veel de moeite waard vind en een aantal boeken zeker niet: ik val je daar niet mee lastig.
En dan mag ik er maar vijf noemen: wat een dilemma’s!

Ik was in de gelukkige omstandigheid dat ik onlangs mocht meedenken en meebeslissen over een lezersprijs. Mijn gedroomde winnaar won: Martin Michael Driessen schreef drie verhalen en bundelde die in Rivieren. Voor mij inderdaad het boek van het jaar; en over melancholie gesproken! De rivier als metafoor van het leven; de rivier als stroom der vergetelheid, als krachtige stroom, als verwoestende macht en als grens. Prachtig geschreven, elk woord op zijn plek.

Rivieren
Martin Michael Driessen
Verschenen bij: Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.
ISBN: 9789028261303
64 pagina's
Prijs: € 17,99

Voor Literair Nederland recenseerde ik Onder de mensen van Mathijs Deen. Ik was en ben daar heel erg lovend over: ook alweer een melancholisch verhaal over twee zoekende mensen die elkaar wel en niet vinden, elkaar aantrekken en afstoten maar die vooral zichzelf ontdekken. Stilistisch sterk, geen woord te veel, prachtige beelden, humor.

Onder de mensen
Deen, Mathijs
Verschenen bij: Bezige Bij, De
ISBN: 9789400407428
224 pagina's
Prijs: € 19,99

En natuurlijk is daar altijd de poëzie. K. Michel, een van mijn favoriete dichters publiceerde een nieuwe bundel: Te voet is het heelal drie dagen ver. Glasheldere gedichten, met veel humor. Onverwachte beeldspraak, prachtige observaties. Een bundel om keer op keer weer te pakken en te lezen.

Te voet is het heelal drie dagen ver
K. Michel
Verschenen bij: Atlas Contact, Uitgeverij
ISBN: 9789025447755
56 pagina's
Prijs: € 17,99

Ook Remco Campert schrijft en dicht nog steeds. Lees bijvoorbeeld zijn column over poëzie in De Volkskrant op zaterdag: een soort doorlopende cursus gedichten lezen, dit jaar verzameld in Zonder roken voor mij geen poëzie. Zijn poëziebundel Verloop van jaren was uitgangspunt van een indrukwekkende documentaire. In filmhuizen overal in het land te zien.

Verloop van jaren
Remco Campert
40 poëtische notities
Verschenen bij: Bezige Bij, De
ISBN: 9789023496946
72 pagina's
Prijs: € 19,90

Er verschenen zoveel mooie boeken dit jaar, bijvoorbeeld Yucca van Peter Terrin en Kwaadschiks van A.F.Th van der Heijden, en van Philip Snijder, Bloed krijg je er nooit meer uit en  Gronda – Wanderland van Paul Baeten en nog zoveel meer.

Ik moet een keuze maken. Het laatste boek dat ik wil aanraden is Wolfskind van Ton Vogels. Vogels schreef een sprookjesachtige zoektocht van een archeoloog en een weesmeisje. Fijn verteld, spannend, diepgravend en bezield.

Soms verdrink ik een beetje in melancholie, maar dan is er altijd wel weer een boek.

Wolfskind
Ton Vogels
Verschenen bij: Vrije Uitgevers, De
ISBN: 9789082521719
264 pagina's
Prijs: € 19,99