Agenda

Winternachten 2009: Fake! Of de gemanipuleerde waarheid

Doet het er nog toe wat echt is en wat namaak, wat waar is en wat gelogen?
Thema Winternachten 2009: Fake! Of de gemanipuleerde waarheid

‘Liegen en veinzen is bij uitstek een zaak van de kunst,’ schreef Gerrit Komrij. Schrijvers fabuleren en manipuleren als geen ander maar je gelooft ze op hun woord. Inmiddels viert het verzinsel ook buiten de fictie hoogtij. Iedereen lijkt zijn eigen wereld van de fictie te kunnen maken. We zijn bedreven geraakt in de manipulatie: van beelden, van nieuws, van ons lichaam, van producten. Of zoals een inwoner van de oliestaat Dubai onlangs zei: ‘We hebben hier geen sneeuw, we creëren hier sneeuw. We kunnen creëren wat we willen. Sommige mensen noemen dat fake.’

Tijdens Winternachten 2009 gaat het over manipulatie en waarheid in kunst, media en politiek. Over waarom literaire leugens beter zijn dan gewone leugens. Over het kitscherig geloof in nationale identiteit. Over de vraag of in een fake wereld van de weeromstuit een verlangen naar echtheid ontstaat, naar ware verhalen. En over de vraag hoe waar gebeurd non-fictie eigenlijk is.
Winternachten is een internationaal festival vol geestverruimende literatuur. Ruim zestig schrijvers, muzikanten en filmmakers uit binnen- en buitenland zullen tijdens Winternachten 2009 te gast zijn. Schrijvers met uiteenlopende culturele achtergronden gaan met elkaar in gesprek, debatteren en dragen voor op verschillende podia in Theater aan het Spui en het Filmhuis Den Haag. Naast literatuur biedt Winternachten een uniek film- en muziekprogramma.

Nuruddin Farah opent Winternachten 2009
Op donderdagavond 15 januari wordt Winternachten geopend met de Winternachtenlezing door de Somalische schrijver Nuruddin Farah in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Farah zal worden geïntroduceerd door Kristien Hemmerechts die hem na afloop ook zal interviewen.

Nuruddin Farah (1945) wordt door velen genoemd als de belangrijkste Afrikaanse kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Farah, als balling wonend in afwisselend Zuid-Afrika en de VS, probeert zijn land ‘in leven te houden door er over te schrijven’. Zijn laatste roman Knots (2007) gaat over de terugkeer van een banneling naar het door oorlog geteisterde Mogadishu. Behalve Somalië en de moeizame relatie van Afrika met de geïndustrialiseerde wereld, staan vrouwenrechten en de verhouding tussen de islam en pre-islamitische tradities centraal in zijn werk. De kern van zijn oeuvre wordt gevormd door zijn trilogieën Variations on the Theme of an African Dictatorschip (1980-1983) en Blood in the Sun (1986-1999). In 1998 ontving hij de Neustadt International Prize for Literature.Zijn werk is vertaald in 17 talen en zeven van zijn boeken zijn in het Nederlands verschenen, waaronder Geheimen en Kaarten. Zowel de lezing als de introductie worden – tweetalig – in boekvorm uitgegeven.