17 september 2009

Winnaars Jan Hanlo Essayprijzen

David van Reybrouck wint de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2009
met zijn bundel Pleidooi voor populisme (uitgeverij Querido).
De voorzitter van de jury, Maarten Asscher, maakte dit gisteravond tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Balie in Amsterdam bekend. De winnaar ontving een trofee en 7.000 euro.
Het totale aantal inzendingen bedroeg 98 essaybundels.

De twee andere genomineerden voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2009 waren:
– Oscar van den Boogaard met Snobisme voor beginners (Thomas Rap)
– Wytske Versteeg met Dit is geen dakloze (Lemniscaat)

David van Reybrouck (1971) geldt als een van de meest veelzijdige jonge auteurs in België. In 2002 kreeg hij voor De plaag de Vlaamse Debuutprijs en zijn theaterteksten – Die Siel van die Mier en Missie – werden meermaals bekroond. In 2007 verscheen zijn veel geprezen roman Slagschaduw.
In 2008 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord, eervolste onderscheiding voor een schrijver en publieke intellectueel in Vlaanderen. Hij is columnist voor De Morgen.

Arjen van Veelen wint de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2009 met zijn essay Suum cuique. De winnaar ontving een trofee en 1.500 euro.
Het totale aantal inzendingen bedroeg 39 nog niet eerder gepubliceerde essays, die door de jury werden beoordeeld zonder de namen van de auteurs te kennen.

De andere genomineerden voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2009 waren:
– Tiny Rutten, Waarom het Nederlands de lingua franca van de Europose Unie moet worden
– Coco Schrijber, Klink

Arjen van Veelen (1980) is journalist bij de Leidse universiteitskrant Mare en schrijft freelance voor o.a. nrc.next, Onze Taal en poëzieblad Awater. Hij studeerde in Leiden klassieke talen en journalistiek & nieuwe media. In 2007 werd hij genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein. Voor Uitgeverij Augustus werkt hij aan een roman. Een kort verhaal van zijn hand verschijnt dit najaar in de bundel Oude & Nieuwe Leidsche (Arbeiderspers).

De Jan Hanlo Essayprijzen, mede gesponsord door de Stichting LIRA, worden tweejaarlijks uitgereikt.
Tot nu toe ontvingen Joke Hermsen, Pieter Hoexum, Geert Buelens, Karel Soudijn en Jan-Hendrik Bakker de Jan Hanlo Essayprijs Klein en Tijs Goldschmidt, Douwe Draaisma, Rudy Kousbroek en Roel Bentz van den Berg de Jan Hanlo Essayprijs Groot.

In 2009 bestond de jury uit Stine Jensen, Beatrijs Ritsema, Frans Saris, onder voorzitterschap van Maarten Asscher.

Lees het juryrapport op de website: www.essayprijs.nl

(bron: persbericht Jan Hanlo Essayprijzen)

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer