Winnares overtuigt met goed gecomponeerde tekst

door Ingrid van der Graaf

Francis Nagy (1995) won eerder dit jaar de voorronde van Write Now! in Nijmegen. Van de vijftien landelijke finalisten werd Nagy de uiteindelijke winnaar van de twintigste editie van Write Now! Het winnende verhaal, Vruchtval schreef ze, zoals alle finalisten in de weken voorafgaande aan de finale die op 30 juni jongstleden plaatsvond in Rotterdam.

In het winnende verhaal is er een verteller die de gedachtegang van fruitvliegjes volgt, hoe ze ongeduldig wachten om de keuken te overvallen: ‘Strategieën doorsprekend over wie wat bestormt. Prullenbak, koelkast, de la met crackers en ontbijtgranen, gootsteen en uiteindelijk de woonkamer.’ Eigenlijk volgt de verteller het spoor van Aurélie door hun gezamenlijke huis. Aan de kom waaruit ze yoghurt at, kan hij zien hoelang geleden het is dat ze ontbeten heeft. Soms ontbijt ze om half vier, dat kan hij zien. Er is iets gebeurt in het leven van de verteller en Aurélie waardoor hij haar observeert op een manier die benauwend werkt. Het gaat in Vruchtval, het verhaal waar Francis Nagy de twintigste editie van Write Now! mee gewonnen heeft, om vergankelijkheid en verlies. Op een manier beschreven die misleidend is, afstandelijkheid wordt getoond aan de hand van de stand van fruitvliegjes: ‘Soms wanneer Aurélie de keuken in loopt, kijk ik of de vliegjes naar haar toegaan. Fruitvliegen ruiken rottend fruit nog, voordat wij dat kunnen. Al zouden het er drie of vier zijn, ik wil ze om haar heen zien zwermen.’

Er is een verlies te betreuren dat twee mensen – geliefden – uit elkaar drijft. In zintuiglijk proza beschrijft Nagy hoe de een het gedrag van de ander analyseert. Hoe er betekenis gegeven wordt aan het planten van een perenboom, en het eten van de vruchten, (jaren later) tot iets lugubers maakt. De peren, waarover de buurvrouw vraagt: “Doen jullie iets met de peren?’Een verhaal over grote literaire thema’s: de liefde en de dood. Een verhaal dat je direct pakt en meerdere betekenissen laat zien.

Francis Nagy wint een MacBook, een schrijfopleiding bij de Schrijversacademie of Creatief Schrijven, optredens op Geen Daden Maar Woorden Festival en Tilt, en publicaties in VakTaal en op Hebban.

De tweede prijs ging naar Aragorn Furhmann, hij won een iPad, en de derde prijs, een boekenpakket ging naar Lennert De Vroey. Beiden krijgen ook een coachingsgesprek met redacteur Bertram Mourits en mogen een workshop of schrijfdag volgen bij de Schrijversacademie of Creatief Schrijven.

Write Now! bracht al vele schrijvers voort, zoals Lize Spit, Jonathan Griffioen, Roman Helinski, Marijn Sikken, Maartje Wortel en Raoul de Jong om er maar een paar te noemen.

Lees hier het hele verhaal van Francis Nagy.

 

Foto: Vera Cornel
(V.l.n.r. Aragorn Fuhrmann (tweede prijs), Francis Nagy (eerste prijs) en Lennert De Vroey (derde prijs).)

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

14 juni 2024

Een invuloefening

Literair Nederland - 10 jaar geleden

23 juni 2014

Alles wat solide was verdwijnt in het niets
Recensie door Martin Lok

‘Alles van waarde is weerloos’ zo dichtte Lucebert in 1974. Maar niet in Spanje, zo betoogt Antonio Muñoz Molina in zijn boek over de economische crisis in Spanje. In tegendeel. Daar was volgens hem tot voor kort juist alles wat waardeloos was solide.

Dit delen: