Puck Füsers winnaar van Write Now! 2021

door Carolien Lohmeijer

Puck Füsers (19) uit Maastricht is de winnaar van Write Now! 2021. Juryvoorzitter Jordi Lammers, de winnaar van vorig jaar, maakte dit op zondag 12 december bekend. De tweede prijs was voor Keet Winter (21) uit Amsterdam. De Vlaamse René Mets (17) uit Antwerpen won de derde prijs. Een eervolle vermelding was er voor Elianne Elderen.

Jordi Lammers gaf eerst een compliment aan alle inzenders: ‘Wat ons opviel in de juryvergadering was de ambitie die van het papier spatte. Er werd veel geëxperimenteerd. Met hyperlinks, boodschappenlijstjes, voetnoten, advertenties en smileys. Jullie teksten samen vormen daardoor een mooi beeld van een nieuwe generatie schrijvers, gewend aan de grillen van het internet, bang voor wat komen gaat. Jullie lieten op een scherpe manier zien wat het betekent om in deze tijd jong te zijn.’

Puck Füsers won met een gedichtenreeks over opgroeien in een digitaal tijdperk. Haar inzending ontroerde de jury omdat het een experimentele tekst is, die het menselijke nooit uit het ogen verliest. De juryvoorzitter: ‘Je toonde ons geen boodschap of een vingertje, maar een echte weergave van het moderne leven.’

 

                                                                (Foto: Salih Kiliç)

 

Tweede en derde prijs
Keet Winter uit Amsterdam won de tweede prijs met haar verhaal Het vermoeden van Collatz. Over haar zei Lammers: ‘Deze finalist vertelde veel tussen de regels door en verwerkte beelden op een toegankelijke, laagdrempelig manier.’

René Mets had Later is nu ingezonden over het wel en wee van een zorgtehuis en de kracht van muziek. De jury noemde hem ‘een schrijver met veel potentie’.

Over Write Now!
Write Now! is een schrijfwedstrijd voor jongeren in Nederland en Vlaanderen (van 15 tot en met 24 jaar) in elk denkbaar literair genre. Voor deze editie stuurden ruim vijfhonderd jongeren teksten in. In november 2021 werden voorrondewinnaars bekend gemaakt. Tien finalisten kregen daarna drie weken de tijd om een nieuwe tekst voor de finale te schrijven. De finalejury bestond uit Jordi Lammers, Bowi van Onna, Els Moors en Joris Brussel. Zij lazen alle finaleteksten anoniem.

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

18 juli 2024

Een duivelspact

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 juli 2014

Veel om van te genieten Veel om van te genieten
Recensie door Vic Veldheer

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Over de verschrikkingen van deze oorlog is door historici en schrijvers als Céline veel geschreven. De herinnering aan deze oorlog leeft bij onze Vlaamse zuiderburen nog sterk en het is dan ook niet vreemd dat in dit herdenkingsjaar enkele Vlaamse schrijvers deze oorlog in hun roman een plaats hebben gegeven, zoals in het prachtig geschreven Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans.