19 december 2016

Wereldwijd lezen

Door Adri Altink

December. Lijstjes. En dan vooral die van boeken. Ik snuffel ze elk jaar weer door. Maar eigenlijk is er iets vreemds mee. Ik doe er niet zozeer inspiratie mee op als wel teleurstelling. Dat zal deze keer weer zo zijn met ‘De beste boeken van 2016’. Ze lijken wel bedoeld om me onder de neus te wrijven hoe onverantwoord ik me gedragen heb door al die genoemde titels ongelezen te laten. Een kort ogenblik schaar ik het lekkers dat ik verwaarloosde onder mijn voornemens voor volgend jaar. Maar het vuurwerk is nog niet uitgeknald of dat voornemen is in rook opgegaan. Er staat een nieuw jaar voor de deur. Daarin voelt het al weer snel belangrijker om niet de achterstand goed te maken, maar om het me niet wéér te laten gebeuren dat boektitels me over twaalf maanden vanuit lijstjes verwijtend aankijken.

Een veel vrolijker vooruitzicht van de jaarwisseling is voor mij het traditionele Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble (NBE). Het staat al in mijn agenda: 1 januari, 19:15 uur, NPO 2. Een bijzonder programma waarin elk jaar drie jonge componisten naar voren worden geschoven en niet-westerse immigranten me verbazen in een fantastische show van beeld en geluid. Ik maakte eerder dit jaar een optreden het NBE mee van met de Iraanse zanger Mohsen Namjoo. Hij kan niet meer terug naar zijn geboorteland; hij zal er worden opgepakt omdat hij ooit Koranverzen in zijn liederen verwerkte. Daarvoor is hij in 2006 veroordeeld tot vijf jaar gevangenis.

Ik vind het al jaren een feest om te zien hoe exotische muziek en het NBE elkaar omarmen. Maar ik hield aan het optreden van Namjoo nog een andere mooie herinnering over. Hij gaf vooraf een lezing  waarin hij veel vertelde over muziek in zijn land en in woord en zang duidelijk maakte wat de Iraanse liederen en de Amerikaanse blues gemeen hebben. En dus: hoe ze elkaar kunnen versterken. Wat een inspirerend perspectief! Het is juist de reden waarom ik het Nieuwjaarsconcert niet wil missen. Ik krijg er energie van en, nog mooier, hoop; mijn wereld wordt ineens weer groter.

Ik moet misschien ook de boekenlijstjes loslaten als ze me alleen maar met een gevoel van tekortschieten opzadelen. Laat ik naar inspiratie voor de toekomst kijken. Een lijstje dat me de afgelopen weken onder ogen kwam past hier dan ook bij. Een lijstje dat net als de aanpak van het NBE, me het gevoel geeft dat ik verbonden ben met iets groters dan mijn eigen boekenkast en de beschuldigende ‘het beste van 2016’ lijstjes. Hier vind je wat mensen (studenten uit 28 landen) inspireert: Kadare in Albanië. Andrić in Bosnië en Servië, Nog altijd Khayyam in Iran. Tijdloze boeken. Boeken die verbinden. Bij dit lijstje krijg ik geen schuldgevoel, maar nieuwe energie.

Wereldwijd lezenlijstje

 

 

 

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer