Wereldboekendag en auteursrechten

Op 23 april 1616 stierven drie belangrijke schrijvers uit de literatuurgeschiedenis: de Spaanse Miguel Cervantes, de Engelse William Shakespeare en de Peruaanse schrijver Inca Garcilaso de la Vegade. Sinds 1995 is 23 april een symbolische datum in de boeken wereld geworden die in het teken staat van lezen en auteursrechten en door UNESCO wordt gepromoot. Tijdens deze dag wordt in meer dan 100 landen aandacht besteedt aan lezen, literatuur en schrijvers.

Wereldboekendag wordt jaarlijks in meer dan 100 landen gevierd. In Nederland sinds 2002 en wordt georganiseerd door Stichting Read to Grow. Elk land geeft haar eigen unieke invulling aan Wereldboekendag.

In Nederland wordt dit jaar de aandacht gevestigd op auteursrechten, rechten die van levensbelang zijn voor alle schrijvers. In opdracht van de Auteursbond werd een filmpje gemaakt met in de hoofdrollen Mano Bouzamour en Franca Treur. ‘Auteursrechten krijg je niet cadeau,’ luidt de clou.

 

‘Auteursrecht staat wereldwijd onder druk. Door digitalisering, illegale verspreiding van content en onduidelijke regelgeving lopen schrijvers en vertalers inkomsten mis. Voor steeds meer auteurs wordt het moeilijk om te leven van hun werk. Als beroepsvereniging lobbyt de Auteursbond voor eerlijke vergoedingen, betere wetgeving en duidelijke afspraken met exploitanten.’

 

Recent

12 november 2018

Zwanger van dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 november 2008

Vochtige streken - Charlotte Roche

Dirty reading: Taboes doorbreken met de botte bijl

Afgelopen september was ik op vakantie in Nederland. Met goede vrienden zaten mijn man en ik aan een grote houten keukentafel, dikke kranten op tafel, tijdschriften, een lekker glas wijn er bij, toastjes met Franse kaas, de kinderen languit op een vloerkleed met een nieuw prentenboek De aap met de blauwe billen. Een tijdelijke verandering van omgeving kan het leven soms zeer genietbaar maken … Het gesprek kwam op een roman die nog niet in Nederland te krijgen was, maar de Duitse schrijfster Charlotte Roche werd desondanks in al dat leesvoer dat daar tussen ons in lag uitgebreid geïnterviewd.

Lees meer