Wereldboekendag en auteursrechten

Op 23 april 1616 stierven drie belangrijke schrijvers uit de literatuurgeschiedenis: de Spaanse Miguel Cervantes, de Engelse William Shakespeare en de Peruaanse schrijver Inca Garcilaso de la Vegade. Sinds 1995 is 23 april een symbolische datum in de boeken wereld geworden die in het teken staat van lezen en auteursrechten en door UNESCO wordt gepromoot. Tijdens deze dag wordt in meer dan 100 landen aandacht besteedt aan lezen, literatuur en schrijvers.

Wereldboekendag wordt jaarlijks in meer dan 100 landen gevierd. In Nederland sinds 2002 en wordt georganiseerd door Stichting Read to Grow. Elk land geeft haar eigen unieke invulling aan Wereldboekendag.

In Nederland wordt dit jaar de aandacht gevestigd op auteursrechten, rechten die van levensbelang zijn voor alle schrijvers. In opdracht van de Auteursbond werd een filmpje gemaakt met in de hoofdrollen Mano Bouzamour en Franca Treur. ‘Auteursrechten krijg je niet cadeau,’ luidt de clou.

 

‘Auteursrecht staat wereldwijd onder druk. Door digitalisering, illegale verspreiding van content en onduidelijke regelgeving lopen schrijvers en vertalers inkomsten mis. Voor steeds meer auteurs wordt het moeilijk om te leven van hun werk. Als beroepsvereniging lobbyt de Auteursbond voor eerlijke vergoedingen, betere wetgeving en duidelijke afspraken met exploitanten.’

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer