Wereldboekendag en auteursrechten

Op 23 april 1616 stierven drie belangrijke schrijvers uit de literatuurgeschiedenis: de Spaanse Miguel Cervantes, de Engelse William Shakespeare en de Peruaanse schrijver Inca Garcilaso de la Vegade. Sinds 1995 is 23 april een symbolische datum in de boeken wereld geworden die in het teken staat van lezen en auteursrechten en door UNESCO wordt gepromoot. Tijdens deze dag wordt in meer dan 100 landen aandacht besteedt aan lezen, literatuur en schrijvers.

Wereldboekendag wordt jaarlijks in meer dan 100 landen gevierd. In Nederland sinds 2002 en wordt georganiseerd door Stichting Read to Grow. Elk land geeft haar eigen unieke invulling aan Wereldboekendag.

In Nederland wordt dit jaar de aandacht gevestigd op auteursrechten, rechten die van levensbelang zijn voor alle schrijvers. In opdracht van de Auteursbond werd een filmpje gemaakt met in de hoofdrollen Mano Bouzamour en Franca Treur. ‘Auteursrechten krijg je niet cadeau,’ luidt de clou.

 

‘Auteursrecht staat wereldwijd onder druk. Door digitalisering, illegale verspreiding van content en onduidelijke regelgeving lopen schrijvers en vertalers inkomsten mis. Voor steeds meer auteurs wordt het moeilijk om te leven van hun werk. Als beroepsvereniging lobbyt de Auteursbond voor eerlijke vergoedingen, betere wetgeving en duidelijke afspraken met exploitanten.’

 

Recent

19 september 2018

Omdenken in optima forma

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer