Wereldboekendag en auteursrechten

Op 23 april 1616 stierven drie belangrijke schrijvers uit de literatuurgeschiedenis: de Spaanse Miguel Cervantes, de Engelse William Shakespeare en de Peruaanse schrijver Inca Garcilaso de la Vegade. Sinds 1995 is 23 april een symbolische datum in de boeken wereld geworden die in het teken staat van lezen en auteursrechten en door UNESCO wordt gepromoot. Tijdens deze dag wordt in meer dan 100 landen aandacht besteedt aan lezen, literatuur en schrijvers.

Wereldboekendag wordt jaarlijks in meer dan 100 landen gevierd. In Nederland sinds 2002 en wordt georganiseerd door Stichting Read to Grow. Elk land geeft haar eigen unieke invulling aan Wereldboekendag.

In Nederland wordt dit jaar de aandacht gevestigd op auteursrechten, rechten die van levensbelang zijn voor alle schrijvers. In opdracht van de Auteursbond werd een filmpje gemaakt met in de hoofdrollen Mano Bouzamour en Franca Treur. ‘Auteursrechten krijg je niet cadeau,’ luidt de clou.

 

‘Auteursrecht staat wereldwijd onder druk. Door digitalisering, illegale verspreiding van content en onduidelijke regelgeving lopen schrijvers en vertalers inkomsten mis. Voor steeds meer auteurs wordt het moeilijk om te leven van hun werk. Als beroepsvereniging lobbyt de Auteursbond voor eerlijke vergoedingen, betere wetgeving en duidelijke afspraken met exploitanten.’

 

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 juli 2008

De andere kant van de Caribbean

Met De prijs van de zee laat Erich Zielinski zijn lezers een andere kant van de Caribische samenleving zien dan die uit de toeristische brochures. Er is meer onder de zon op Playa Frans dan een wit strand en een blauwe zee. Zielinski, die in 2004 debuteerde met De Engelenbron, laat ook in deze spannende roman de personages tot leven komen met een grote mate van compassie en zonder enig oordeel.

Lees meer