Wereldboekendag en auteursrechten

Op 23 april 1616 stierven drie belangrijke schrijvers uit de literatuurgeschiedenis: de Spaanse Miguel Cervantes, de Engelse William Shakespeare en de Peruaanse schrijver Inca Garcilaso de la Vegade. Sinds 1995 is 23 april een symbolische datum in de boeken wereld geworden die in het teken staat van lezen en auteursrechten en door UNESCO wordt gepromoot. Tijdens deze dag wordt in meer dan 100 landen aandacht besteedt aan lezen, literatuur en schrijvers.

Wereldboekendag wordt jaarlijks in meer dan 100 landen gevierd. In Nederland sinds 2002 en wordt georganiseerd door Stichting Read to Grow. Elk land geeft haar eigen unieke invulling aan Wereldboekendag.

In Nederland wordt dit jaar de aandacht gevestigd op auteursrechten, rechten die van levensbelang zijn voor alle schrijvers. In opdracht van de Auteursbond werd een filmpje gemaakt met in de hoofdrollen Mano Bouzamour en Franca Treur. ‘Auteursrechten krijg je niet cadeau,’ luidt de clou.

 

‘Auteursrecht staat wereldwijd onder druk. Door digitalisering, illegale verspreiding van content en onduidelijke regelgeving lopen schrijvers en vertalers inkomsten mis. Voor steeds meer auteurs wordt het moeilijk om te leven van hun werk. Als beroepsvereniging lobbyt de Auteursbond voor eerlijke vergoedingen, betere wetgeving en duidelijke afspraken met exploitanten.’

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

01 maart 2009

Vinkenoog Verzameld

Dat Simon Vinkenoog (1928) de tachtig is gepasseerd is maar moeilijk voor te stellen. Hij treedt overal op, danst en swingt, dicht en zingt en lijkt nog immer alom aanwezig. Dat uitgeverij Nijgh &Van Ditmar nu met zijn verzamelde gedichten komt lijkt een eerbetoon aan deze performer/dichter.

Vinkenoog organiseerde Poëzie in Carré in 1966, een inmiddels legendarische bijeenkomst met een keur aan dichters, die na een copieuze maaltijd optraden in het stampvolle theater.

Lees meer