Agenda

Week van het schrijven: rijk van verbeelding

Week van het schrijven: 5-13 september 2009

Nog ruim twee weken, dan start de derde Week van het schrijven. Onder het thema Rijk van verbeelding vinden er van 5-13 september meer dan honderd activiteiten (!) plaats op het gebied van creatief schrijven en de literaire schrijfcultuur. Van Dokkum tot Antwerpen, van Alkmaar tot Heerlen vinden gratis schrijfworkshops, open dichterspodia, schrijversdiscussies, online spreekuren en zelfs complete schrijfdriedaagses plaats.

Een greep uit het aanbod:
– een verhalenwandeling door het centrum van Haarlem op zo 6 sept.,
– creatief dagboekschrijven in Ede op ma 7 sept.,
– een gratis workshop creatief schrijven bij het Centrum der Kunsten in Eindhoven op 8 sept.,
– een workshop voor kinderen in Zwolle op 9 sept.,
– open podium bij Den Hopsack in Antwerpen op 10 sept.,
– ‘schrijfdokter’ Annie van Gansewinkel die spreekuur houdt op vr. 11 sept,
– op zat 12 sept. schrijven bij de beeldenexpositie ‘Grenssituaties’ in Borne,
– op zo 13 sept. in Boekhandel Feijn in Alkmaar de worksop ‘Rijk der verbeelding’.

Het precieze activiteitenaanbod vindt u, gesorteerd per provincie en per dag, op www.weekvanhetschrijven.nl

Schrijven: in opkomst
De derde editie van de Week van het schrijven laat wederom een flinke groei in het aantal schrijfactiviteiten zien. Van 40 activiteiten in 2007 naar 75 in 2008, en inmiddels staat de teller al boven de 100.
Deze groei is niet onverwacht. De hoeveelheid schrijfcursussen, -workshops, en manuscriptbeoordelingen neemt de afgelopen jaren steeds meer toe. Op Schrijven Online (schrijvenonline.org) staan geregeld zo’n 150 activiteiten en meer dan 25 schrijfwedstrijden, voor de bijna 100.000 bezoekers van de site. Ook bij Schrijven Magazine ? de tweede organisator van de Week van het schrijven ? is nog steeds sprake van een behoorlijke groei in het abonnee-aanbod (ondanks de kredietcrisis). De derde organiserende partij, uitgeverij Augustus, constateert eenzelfde sterke vraag naar schrijfkennis en -vakmanschap, door de vele herdrukken van de Schrijfbibliotheek ? een serie inspirerende schrijfboeken over tal van onderwerpen die met creatief schrijven te maken hebben (zie www.schrijfbibliotheek.nl).
Het schrijven van verhalen, gedichten, essays, columns en autobiografische teksten, blijkt dus aan een belangrijke behoefte te voldoen. Dit alles is te zien en te volgen tijdens de Week van het schrijven.

Rijk van verbeelding
Het thema is deze keer Rijk van verbeelding. Verbeelding heeft immers geen grote naam in Nederland. Over het algemeen houden we van realisme, van schrijven in het hier en het nu, zonder veel poespas. En dat terwijl het rijk der verbeelding onbegrensd is en prachtige verhalen, gedichten en dramatische werken opleveren, zoals het werk van Frederik van Eeden, Yves Petry, Paul Auster, Yann Martel en J.K. Rowling aantoont. Het thema van deze week bevat dan ook een aansporing: tot een verbeeldingsvollere literatuur.

Je kunt over alles in het leven schrijven, als je de moed hebt om het te doen en de verbeeldingskracht om te durven improviseren. De ergste vijand van creativiteit is gebrek aan zelfvertrouwen. ? Sylvia Plath

(Bron: persbericht Week van het Schrijven)