10 april 2011

Week van de klassieken – 13 april t/m 24 april

Van woensdag 13 april t/m zondag 24 april wordt voor het derde opeenvolgende jaar de Week van de Klassieken georganiseerd. Deze keer is het thema ‘Geld‘. Ter gelegenheid daarvan komen Uitgeverij Athenaeum en Uitgeverij Ambo met een aantal nieuwe titels en edities, en leveren tal van culturele organisaties hun eigen bijdrage.

De week opent Woensdag 13 april met de Nacht van het Orakel. Schrijvers en denkers voorspellen de toekomst van Athene, Rome,Vinexwijken, de liefde, de kunst en de financiële wereld. We luisteren naar het dramatische verhaal van Kassandra, die niet geloofd werd toen ze voorzag dat het paard van Troje de stad in het verderf zou storten. We kijken naar een fragment uit de opera Les Troyens van Hector Berlioz. Het publiek kan zich door waarzeggers, kaartleggers en handlezers de toekomst laten voorspellen. Zit er voorspoed, rijkdom of een grote liefde in het vat? Fik Meijer opent met een orakelverhaal en heeft de presentatie in handen. Kim Beerden geeft inzicht in alle mogelijke orakels en Vincent Hunink vertelt over de ins en outs van het eeuwenoude Orakelboek. Het antwoord op alle vragen, dat door hem en Floris Overduin is vertaald. Rosita Steenbeek schreef voor deze gelegenheid het geschenkboekje Parels van Rome. Verder werken mee: Naima El Bezaz, Maria van Daalen, Anton van Hooff, Sophie Schut, Imke Smit, Coen Simon, Simone van Bennekom.
Actietitels
De koper van een van de volgende actietitels ontvangt hierbij het geschenkboekje Parels van Rome.
Van Troje tot Tiberius ? Velleius Paterculus
Verzameld werk ? Epictetus
Vrouwen van Rome ? Annelise Freisenbruch
Orakelboek
Athene ? Anton van Hooff
Het oude Egypte ? Toby Wilkinson
Nero & Seneca ? Anton van Hooff.

Parels van Rome
Ponza, Ventotene en Capri ? drie kleine eilanden ten zuiden van Rome. Ten tijde van het Romeinse Rijk hadden de keizers er hun villa’s; tegenwoordig zijn de eilanden in trek bij de Italiaanse jetset.
Rosita Steenbeek ging er op zoek naar de resten van de weelde en rijkdom waarin de politieke elite zo’n tweeduizend jaar geleden leefde. Ze wandelt door de Villa Jovis die keizer Tiberius op Capri liet bouwen. Ze schrijft over Julia, de dochter van keizer Augustus, die naar Ventotene werd verbannen en er in luxe leefde. Op Ponza ondervindt Rosita Steenbeek hoe de geschiedenis voortdurend wordt gekleurd en dat historische mythen heel hardnekkig kunnen zijn. Parels van Rome is een reisverhaal over rijkdom en weelde, geld en macht, in de tijd van de Romeinse keizers en in het heden.
Over Rosita Steenbeek
Rosita Steenbeek studeerde aanvankelijk klassieke talen en theologie, maar haalde haar doctoraal in de Nederlandse taal- en letterkunde. Ze debuteerde in 1994 met De laatste vrouw, een roman die in vele talen vertaald werd. In de jaren erna verschenen diverse romans en twee boeken over Rome, de stad waar zij woont. Haar meest recente boek is de historisch roman Ander licht.

Kaarten € 10,00 | € 8,00 Stadspas / CJP / 65+ | € 5,00 studenten

Kaartverkoop via www.comedytheater.nl

Zie ook: Week van de Klassieken.

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer