Week van de klassieken – 13 april t/m 24 april

Van woensdag 13 april t/m zondag 24 april wordt voor het derde opeenvolgende jaar de Week van de Klassieken georganiseerd. Deze keer is het thema ‘Geld‘. Ter gelegenheid daarvan komen Uitgeverij Athenaeum en Uitgeverij Ambo met een aantal nieuwe titels en edities, en leveren tal van culturele organisaties hun eigen bijdrage.

De week opent Woensdag 13 april met de Nacht van het Orakel. Schrijvers en denkers voorspellen de toekomst van Athene, Rome,Vinexwijken, de liefde, de kunst en de financiële wereld. We luisteren naar het dramatische verhaal van Kassandra, die niet geloofd werd toen ze voorzag dat het paard van Troje de stad in het verderf zou storten. We kijken naar een fragment uit de opera Les Troyens van Hector Berlioz. Het publiek kan zich door waarzeggers, kaartleggers en handlezers de toekomst laten voorspellen. Zit er voorspoed, rijkdom of een grote liefde in het vat? Fik Meijer opent met een orakelverhaal en heeft de presentatie in handen. Kim Beerden geeft inzicht in alle mogelijke orakels en Vincent Hunink vertelt over de ins en outs van het eeuwenoude Orakelboek. Het antwoord op alle vragen, dat door hem en Floris Overduin is vertaald. Rosita Steenbeek schreef voor deze gelegenheid het geschenkboekje Parels van Rome. Verder werken mee: Naima El Bezaz, Maria van Daalen, Anton van Hooff, Sophie Schut, Imke Smit, Coen Simon, Simone van Bennekom.
Actietitels
De koper van een van de volgende actietitels ontvangt hierbij het geschenkboekje Parels van Rome.
Van Troje tot Tiberius ? Velleius Paterculus
Verzameld werk ? Epictetus
Vrouwen van Rome ? Annelise Freisenbruch
Orakelboek
Athene ? Anton van Hooff
Het oude Egypte ? Toby Wilkinson
Nero & Seneca ? Anton van Hooff.

Parels van Rome
Ponza, Ventotene en Capri ? drie kleine eilanden ten zuiden van Rome. Ten tijde van het Romeinse Rijk hadden de keizers er hun villa’s; tegenwoordig zijn de eilanden in trek bij de Italiaanse jetset.
Rosita Steenbeek ging er op zoek naar de resten van de weelde en rijkdom waarin de politieke elite zo’n tweeduizend jaar geleden leefde. Ze wandelt door de Villa Jovis die keizer Tiberius op Capri liet bouwen. Ze schrijft over Julia, de dochter van keizer Augustus, die naar Ventotene werd verbannen en er in luxe leefde. Op Ponza ondervindt Rosita Steenbeek hoe de geschiedenis voortdurend wordt gekleurd en dat historische mythen heel hardnekkig kunnen zijn. Parels van Rome is een reisverhaal over rijkdom en weelde, geld en macht, in de tijd van de Romeinse keizers en in het heden.
Over Rosita Steenbeek
Rosita Steenbeek studeerde aanvankelijk klassieke talen en theologie, maar haalde haar doctoraal in de Nederlandse taal- en letterkunde. Ze debuteerde in 1994 met De laatste vrouw, een roman die in vele talen vertaald werd. In de jaren erna verschenen diverse romans en twee boeken over Rome, de stad waar zij woont. Haar meest recente boek is de historisch roman Ander licht.

Kaarten € 10,00 | € 8,00 Stadspas / CJP / 65+ | € 5,00 studenten

Kaartverkoop via www.comedytheater.nl

Zie ook: Week van de Klassieken.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer