Week van de Geschiedenis: 17 t/m 25 oktober 2009

De zesde Week van de Geschiedenis gaat op zaterdag 17 oktober 2009 van start met honderden activiteiten. Tussen 17 en 25 oktober 2009 staat in heel Nederland geschiedenis centraal, activiteiten vinden bij iedereen in de buurt plaats! Meer dan 500 musea, archieven, bibliotheken en andere culturele instellingen organiseren speciale activiteiten voor een breed publiek rond het thema ‘Oorlog en Vrede’. Leuke, bijzondere, spannende en ontroerende activiteiten die een breed publiek laten kennismaken met onze geschiedenis. Het volledige programma is te vinden op de website www.weekvandegeschiedenis.nl. De speciale programmakrant is verkrijgbaar bij de deelnemende organisaties. De week voorafgaande aan de Week van de Geschiedenis wordt de programmakrant breed verspreid via De Telegraaf en de Sp!ts in een oplage van bijna één miljoen.

Activiteiten in heel Nederland
In Lelystad zie en hoor je de kanonnen schieten op de Bataviawerf, in Groesbeek proef je het Zweedse wittebrood, bij Kasteel Teylingen vindt een ware Middeleeuwse belegering plaats. Vluchtelingen vertellen hun verhaal in het Afrikamuseum, het Legermuseum in Delft staat in het teken van Rusland tijdens een Kozakkenweekend en voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog rijden op het terrein van Huis Verwolde in Gelderland. En dat is nog maar een klein deel van de ruim 730 activiteiten tijdens de Week van de Geschiedenis. Op de website www.weekvandegeschiedenis.nl is via een interactieve kaart te zien wat er allemaal in de buurt te doen is.

Oorlog en Vrede
Een groot deel van de Nederlanders denkt bij het woord ‘oorlog’ aan de Tweede Wereldoorlog en Irak. Maar Nederland is betrokken geweest bij tientallen oorlogen, op ons eigen grondgebied en ver daarbuiten. Wie door Nederland reist ziet de sporen van verschillende oorlogen nog terug in het landschap. Tijdens de Week van de Geschiedenis van 17 t/m 25 oktober 2009 tonen honderden musea, archieven, monumenten, bibliotheken en steden op allerlei manieren het erfgoed wat zij beheren rond het thema oorlog en vrede.

Week van de Geschiedenisprijs
De organisatie die tijdens de Week van de Geschiedenis op de meest aansprekende manier een breed publiek met geschiedenis weet te interesseren, wordt beloond met de Week van de Geschiedenisprijs ter waarde van €5000. Tien organisaties zijn voor deze prijs genomineerd. Op de website www.weekvandegeschiedenis.nl is informatie over deze genomineerden te vinden, vanaf 17 oktober zijn hier ook filmpjes te zien over hun activiteiten. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 24 oktober 2009 in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Kijk op www.nachtvandegeschiedenis.nl voor informatie over het programma en de kaartverkoop.

Organisatie Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis, organiseert de Week van de Geschiedenis in 2009 in samenwerking met Erfgoed Nederland, de Vereniging Openbare Bibliotheken, het Overleg Provinciale Erfgoedhuizen Nederland en de Nederlandse Museumvereniging. De Week van de Geschiedenis 2009 wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het ministerie van VWS. Zie het Dossier Tweede Wereldoorlog op www.minvws.nl voor meer informatie.

De Week van de Geschiedenis gaat op zaterdag 17 oktober van start met de Landelijke Archievendag.

Voorafgaand aan de Week van de Geschiedenis wordt de winnaar bekendgemaakt van de Grote Geschiedenisprijs 2009. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en de NPS/VPRO, en bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De belangrijkste criteria hierbij zijn oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid. Vijf auteurs zijn genomineerd voor de Grote Geschiedenis Prijs 2009.

De genomineerden zijn:
? Cees Fasseur Juliana & Bernhard
? Luc Panhuysen Rampjaar 1672
? Wilfried Uitterhoeve Cornelis Kraijenhoff
? Marja Vuijsje Joke Smit
? Jolande Withuis Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard

Juliana & Bernhard. Het verhaal van een huwelijk. De jaren 1936-1956, Cees Fasseur (Balans). Cees Fasseur maakt met dit boek een definitief einde aan de geruchtenstroom rond de Greet Hofmansaffaire. De jury spreekt van ‘een consciëntieus, nuttig, en mooi geschreven boek’.

Rampjaar 1672. Hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte, Luc Panhuysen (Atlas). De auteur heeft van een bekend onderwerp een spannend verhaal gemaakt en beschrijft op heldere wijze de militaire constellatie waar de Republiek ten tijde van het Rampjaar in verkeerde. De jury: ‘knap gecomponeerd en goed uitgedacht’.

Cornelis Kraijenhoff 1758-1840. Een loopbaan onder vijf regeervormen, Wilfried Uitterhoeve (Uitgeverij Vantilt). De auteur maakt inzichtelijk hoe homo universalis Cornelis Kraijenhoff zich aanpast aan de vijf wisselende regeringsvormen. ‘Een geslaagd boek over een fascinerend persoon, voorzien van veel interessante details’, aldus de jury.

Joke Smit. Biografie van een feministe, Marja Vuijsje (Atlas). Marja Vuijsje geeft een evenwichtig beeld van het leven van de grillige feministe Joke Smit. Het oordeel van de jury: ‘De indringende wijze waarop Vuijsje haar hoofdpersoon neerzet levert een ontluisterend boek op’.

Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard (1903-2001). Het leven van een verzetsheld, Jolande Withuis (De Bezige Bij). Jolande Withuis schetst een compleet beeld van het leven van verzetsheld Pim Boellaard. ‘De auteur geeft een knap antwoord op de vraag wat een held is. Zij weet daarbij goed door het zelfbeeld van Boellaard heen te kijken’, oordeelt de jury.

Wat is de prijs?
De Grote Geschiedenis Prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. De jury van 2009 wordt gevormd door: Judith Pollmann, bijzonder hoogleraar in de geschiedenis en cultuur van de Republiek der Verenigde Nederlanden aan de Universiteit Leiden; Doeko Bosscher, hoogleraar eigentijdse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen; Carla Boos, eindredacteur van NPS-televisie; Martin Sommer, chef parlementaire redactie van de Volkskrant, en Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad. Juryvoorzitter is dit jaar oud-fractievoorzitter van de VVD en oud-eurocommissaris Frits Bolkestein.

Frits Bolkestein zal tijdens de televisie-uitzending van Pauw & Witteman op 15 oktober 2009 de prijs uitreiken. Het programma begint om 23.00 uur en wordt op Nederland 1 uitgezonden. (bronnen: Week van de Geschiedenis.nl en Historisch Nieuwsblad.nl)

Recent

19 oktober 2018

De man die wachtte

18 oktober 2018

Een strijdbare vrouw

17 oktober 2018

Snippers vol belofte

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 oktober 2008

Kwetsbare poëzie

Recensie door Wouter

De nieuwe bundel van dichter en journalist Hilbrand Rozema kent lange zinnen van weinig woorden. En zoals een Groninger betaamt, heeft die aan een half woord genoeg. Hoewel, weinig halve woorden, want Rozema floreert in taligheid. Dit brengt enerzijds prachtige constructies met zich mee, zoals de eenvoudige maar prachtige beginzinnen van de vierdelige cyclus ‘Losgeregende bloesems’: ‘Het licht van de zon / op de losgeregende bloesems.’

Lees meer