Agenda

Waar het me slecht gaat is mijn vaderland, Joseph Roth in Nederland en België

Agenda

De joods-Oostenrijkse auteur Joseph Roth (1894-1939) was een van de kleurrijkste schrijvers van het interbellum. Een belangrijk deel van zijn leven bracht hij als emigrant door in België en Nederland, waar hij in cafés en hotels aan zijn romans werkte. Els Snick ontrafelt zijn journalistieke en literaire netwerken in Amsterdam, Brussel en Oostende in die jaren. Ze gaat minutieus op zoek naar de plaatsen en personen die hij heeft gekend en naar sporen daarvan in zijn werk. Voor nieuwe lezers is dit een originele introductie, liefhebbers van zijn werk vinden in deze uitgave een nieuwe invalshoek om zijn werk te herlezen.

Els Snick is literair vertaalster en docente Duits aan de Hogeschool Gent. Zij is wetenschappelijk lid van het in 2008 in Wenen opgerichte Internationale Joseph Roth Gesellschaft. Vorig jaar promoveerde zij op haar proefschrift over Roth. Snick schreef een indringend portret van Joseph Roth tijdens zijn treurige zwerftocht door onder andere Oostende, Brussel en Amsterdam. De plekken die hij bezocht en de mensen die hij ontmoette kregen soms een plaats in zijn werk en Roth liet her en der zijn sporen na. Niet alleen in talloze cafés en hotels, maar ook in verschillende archieven die Snick minutieus doorzocht en waar zij ongepubliceerde politiedocumenten, ooggetuigenverslagen, foto’s en brieven vond.

Els Snick maakt een tour door België en Nederland waar zij samen met andere liefhebbers van Roths werk zal vertellen over haar onderzoek naar en fascinatie voor Joseph Roth.

17 maart, 11.00 uur — Oostende Els Snick en Mark Schaevers (Humo) over Joseph Roth voordracht uit Roths werk door Gene Bervoets muzikale omlijsting Petite Fleur Vrijstaat O. Zeedijk 10, Oostende toegang vrij (reserveren niet nodig) vrijstaat-o.be

24 maart, 11.00 uur — Brussel Passa Porta Festival Els Snick en Geert Mak over Joseph Roth.
Théâtre de la place des Martyrs Place des Martyrs 22, Brussel parcoursticket 15/10 euro, reserveren via passaporta.be

24 maart, 16.30 uur — Amsterdam Els Snick en Geert Mak over Joseph Roth. voordracht uit Hotel Savoy door Pierre Bokma moderatie en inleiding Jan Baeke vertoning verfilming Joseph Roth’s Grosse-Welt-Bioskop-Theater door Hans Keller in de minibioscoop.
Castrum Peregrini Herengracht 401, Amsterdam toegang 10 euro, reserveren via presentatie@lubberhuizen.nl

14 april, 17.00 uur — Gent Els Snick en voormalig burgemeester van Gent Frank Beke voordracht uit Roths werk door Gene Bervoets. Boekhandel Limerick Koningin Elisabethlaan 142, Gent.
Toegang vrij, reserveren via limerick@skynet.be of 0032 (0)9 222 17 57

Luister naar een interview met Els Snick over Joseph Roth in Nederland bij VPRO Boeken.

 

Waar het me slecht gaat is mijn vaderland,
Joseph Roth in Nederland en Belgie

Els Snick
Blz.: 160
circa 20 afbeeldingen
verschijnt 10 maart 2013
Bij uitgeverij Bas Lubberhuizen