Vurige tong – Ann de Craemer

Vurige tong is het fictiedebuut van Ann De Craemer (1981). In Vurige tong wekt de aanblik van het dode lichaam van haar ‘Tante Nonne’ bij Ann De Craemer een woede in haar op die ze nooit eerder voelde. Het dwingt haar te spreken, daar waar haar voorouders altijd gezwegen hebben. Het speelt zich allemaal af in een kleine katholieke gemeenschap in het West-Vlaamse Tielt, ‘een dorp dat zich stad noemt’ en waar ‘zwijgt en doe voort’ als gedragsregel nummer één geldt.

Vurige Tong is het tweede boek van Ann De Craemer. De auteur vond haar inspiratie in haar eigen jeugd. Als jong meisje voelde ze aan den lijve dat de Kerk haar macht misbruikte om de gemeenschap ‘braaf’ te houden. Eerder dit jaar stond Ann De Craemer met het boek Duizend-en-één-dromen, een reis langs de trans-Iraanse spoorlijn, op de shortlist van de VPRO Bob den Uylprijs. Dat boek ging over een reis die De Craemer maakte door Iran.

Met Vurige tong heeft Ann de Craemer een meeslepend autobiografisch document geschreven. Een familieroman én aanklacht ineen.

Op 1 juli was Ann de Craemer te gast bij Wim Brands in het radioprogramma Brands met Boeken om 19.00 uur op radio 1. Deze uitzending is terug te luisteren via de website van VPRO Boeken.

Lees op de literaire site De Contrabas een reactie van Chretien Breukers http://bit.ly/kAxewG

 

Vurige tong
Auteur: Ann  de Craemer
Blz: 189
€ 19,95
De Bezige Bij Antwerpen

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 december 2007

Verhalenwedstrijd levert fraai uitgeven bundel op
Recensie door Karel Wasch

Uitgeverij De Vleermuis uit Roermond organiseert jaarlijks een tweetal wedstrijden (poëzie en verhalen). De wedstrijd voor verhalen leverde dit jaar het fraai uitgegeven boek Zenit op. Daarin 44 verhaaltjes (aantal woorden was beperkt) van uiteenlopende snit en kwaliteit. Aan de wedstrijd deden in totaal 187 mensen met een verhaalinzending mee.

Lees meer