Voor Beste Boek voor Jongeren tien boeken genomineerd

Nieuws van de redactie

Tien boeken, vijf in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en vijf in de categorie Vertaald,  zijn genomineerd voor de prijs Beste Boek voor Jongeren. Deze prijs, verbonden aan de Boekenweek van Jongeren die dit jaar plaatsvindt van 16 t/m 25 september, bestaat onder andere uit een geldbedrag van € 2.500. Welke twee boeken winnen, wordt bekendgemaakt bij de start van de Boekenweek van Jongeren. Een jury van zes jongeren gaat de aankomende tijd de tien genomineerde boeken lezen.

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn genomineerd:

In de categorie Vertaald zijn genomineerd:

  • De Godden broers – Meg Rosoff, vertaald door Jenny de Jonge (Luitingh-Sijthoff)
  • De overlevenden – Alex Schulman, vertaald door Angélique de Kroon (De Bezige Bij)
  • Het meisje met de luidende stem – Abi Daré, vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen  (Signatuur)
  • Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab, vertaald door Merel Leene (Boekerij)
  • Zeis – Neal Shusterman, vertaald door Lydia Meeder (Pelckmans / Blossom Books)

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jonge schrijvers in Nederland en Vlaanderen. De boeken die om hun kwaliteit en inhoud goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren, worden bekroond. Vorig jaar won Confrontaties van Simone Atangana Bekono (Lebowski) in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig, en Stilte heeft een eigen stem van Ruta Sepetys en vertaald door Aleid van Eekelen-Benders (Luitingh-Sijthoff) in de categorie Vertaald.

De jury van volwassenen,  die de shortlist samenstelde,  bestaat uit: bibliothecaris Mieke van Eijsden (voorzitter), boekhandelaar Jacky Hitzert, trainer John Schrijnemakers, docent Esther Heurter en docent Mark Bakker.

De jury van zes jongeren, die uit elke categorie het winnende boek bepaalt, bestaat uit: voorzitter Bruno Beeke (16 jaar), Yente Zomerplaag (18 jaar), Paris Duivenvoorden (16 jaar), Lieke Vos (16 jaar) en de tweelingzussen Danique en Rosalie De Jong (17 jaar).

Op de website van Hebban en de website van Boekenweek van Jongeren stellen zij zich voor en vertellen ze waarom lezen zo belangrijk voor ze is.

 

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 juli 2014

Veel om van te genieten Veel om van te genieten
Recensie door Vic Veldheer

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Over de verschrikkingen van deze oorlog is door historici en schrijvers als Céline veel geschreven. De herinnering aan deze oorlog leeft bij onze Vlaamse zuiderburen nog sterk en het is dan ook niet vreemd dat in dit herdenkingsjaar enkele Vlaamse schrijvers deze oorlog in hun roman een plaats hebben gegeven, zoals in het prachtig geschreven Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans.