Agenda

Vijfde editie City2Cities, bereid je voor

Agenda / 15-16 mei / City2Cities / Postkantoor Neude / Utrecht

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 mei 2015 vindt de vijfde editie van het internationale literatuurfestival City2Cities plaats. Het festival over literatuur uit wereldsteden heeft voor deze jubileumeditie een bijzondere locatie gevonden: het voormalige hoofdpostkantoor op de Neude in Utrecht. City2Cities is het eerste festival dat in het monumentale gebouw plaatsvindt.

Onder de bogen van de indrukwekkende hal – waar men vroeger in de rij stond voor postzegels en briefkaarten – klinkt twee dagen proza, poëzie en muziek. Ook in de kantoren, de kluisruimtes en langs de balustrades van dit imposante Amsterdamse School-gebouw vinden tientallen voordrachten, interviews en lezingen plaats van nationale en internationale schrijvers.

Net als voorgaande jaren gaat ook bij deze editie de bijzondere aandacht uit naar  literatuur uit twee wereldsteden. Dit jaar zijn dat Krakau en Parijs.

Voor zover bekend staan op het programma o.a. schrijfster Eleanor Catton uit Nieuw-Zeeland en Michel Faber uit Schotland en de Vlaamse dichter Jo Govaerts. Catton won in 2013 voor haar roman Al wat schittert (Anthos) de prestigieuze Man Booker Prize. Zij was toen 28 jaar oud en de jongste winnaar ooit.
Michel Faber is de schrijver van Lelieblank, scharlakenrood (Podium). Zijn boek Onderhuids (Under the Skin) werd onlangs verfilmd met Scarlett Johansson als hunkerend ruimtewezen in de hoofdrol. Dit jaar verscheen Fabers, naar eigen zeggen, laatste roman Het boek van wonderlijke nieuwe dingen. De Vlaamse dichteres Jo Govaerts woonde lange tijd in Krakau en vertelt over haar grote liefde voor de Poolse literatuur en de literaire aantrekkingskracht van de stad Krakau.

Tijdens de eerste editie van City2Cities (2011) was Michel Faber Writer in Residence. De Franse schrijver Thomas Clerc treedt dit jaar in zijn voetsporen.

Michel Houellebecq treedt zaterdag 16 mei op tijdens City2Cities. Met zijn vertaler Martin de Haan spreekt Houellebecq over zijn laatste boek Onderworpen (Soumission) waarin een moslim in 2022 president wordt van Frankrijk. Het boek veroorzaakte voor veel ophef, die des te meer werd aangewakkerd door de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs.

Michel Houellebecq debuteerde begin jaren negentig als dichter, maar brak in 1998 door met de roman Elementaire deeltjes. Met dat boek en later nogmaals met Mogelijkheid van een eiland greep hij net naast de belangrijkste Franse literatuurprijs. In 2010 ontving hij de Prix Goncourt wel, voor De kaart en het gebied.
Begin dit jaar ging de film The kidnapping of Michel Houellebecq in première. In deze komische nep-documentaire wordt uit de doeken gedaan waarom hij in 2011, vlak voor een promotietour door Nederland en België, onverwacht verdween.

De rest van het programma wordt in de loop van de komende maand bekendgemaakt.
Zie voor meer informatie & kaartverkoop: www.city2cities.nl