23 maart 2011

Verzameld werk-Menno ter Braak als eBoek

In de boekenweek verschijnt het grootste eBoek uit de Nederlandse literatuur van de grootste essayist en criticus tot nog toe en tevens het eerste eBoek van uitgeverij Van Oorschot: Menno ter Braak Verzameld Werk.
Het eBoek is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Menno ter Braak en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL).
Het eBoek bevat de 24 – als zelfstandige uitgave verschenen boeken van Menno ter Braak – in eerste druk die verschenen zijn tussen 1929 en 1946: Cinema Militans, Het carnaval der burgers, Afscheid van domineesland, Man tegen man, Hampton Court, De absolute film, Demasqué der schoonheid, Dr. Dumay verliest…, Politicus zonder partij, De pantserkrant, Het tweede gezicht. Douwes Dekker en Multatuli, Van oude en nieuwe christenen, Het Christendom (met Anton van Duinkerken), Het nationaal-socialisme als rancuneleer, De Augustijner monnik en zijn trouwe duivel, Mephistophelisch, In gesprek met de vorigen, De nieuwe elite, De duivelskunstenaar, Reinaert op reis, Over waardigheid en macht, Journaal 1939 en In gesprek met de onzen.
Op de onlangs geopende website van Menno ter Braak is een volledig overzicht te vinden van alle werken, artikelen, lezingen en de correspondentie van Ter Braak. Op deze website staat ook de drukgeschiedenis vermeld van elk van de boeken opgenomen in dit Verzameld werk.
Uitgeverij van Oorschot gaf eerder (1949-1951, herdruk 1980) een papieren Verzameld werk uit van Menno ter Braak in een gemoderniseerde spelling.

Op twitter kan men zien hoe terzake een 140 tekens lange tekst van Menno ter Braak kan zijn. (@mennoterbraak) Menno ter Braak

Verzameld werk, Romans, essays, kritieken, toneel
Proza, 2206 pagina’s
eBoek € 19,90

www.mennoterbraak.nl                                                                                                                                                                                                                                   www.dbnl.nl

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer