13 augustus 2010

VersSpreken afl. 6: gedicht voor twee stemmen en een klok – Hélène Gelèns

De meest recente opname van de poëziepodcast VersSpreken vond deze keer plaats voor een live publiek. Deze keer verkenden en ontleedden VersSprekers Maud Vanhauwaert, Erik Lindner, Matthijs Ponte en Joost Baars gedicht voor twee stemmen en een klok van Hélène Gelèns, die het gedicht voor de gelegenheid live in het theater kwam voorlezen. Het werd een geanimeerd en gloedvol gesprek over de biologische klok, natuur versus cultuur, vrouwelijkheid, voordrachtspoëzie en compositie. De opname voor een live publiek is erg goed bevallen en zal in de nabije toekomst zeker worden herhaald.
Deze aflevering van VersSpreken is te downloaden via de iTunes store, of terug te luisteren via http://www.versspreken.nl/. Het besproken gedicht voor twee stemmen en een klok van Hélène Gelèns is hier te lezen.

Hélène Gelèns (1967) studeerde filosofie en sterrenkunde en debuteerde in 2006 als dichteres met de bundel Niet beginnen bij het hoofd. In het voorjaar van 2010 kwam de opvolger zet af en zweef uit bij Uitgeverij Cosee.
VersSpreken is een podcast over poëzie. In VersSpreken schuiven steeds vier dichters aan om te praten over één enkel gedicht. Er worden verschillende leesingangen geprobeerd, ideeën uitgewisseld, waar nodig de confrontatie gezocht. Zo hopen de initiatiefnemers de leesmogelijkheden van het gedicht te verkennen én te vergroten. Poëzie wordt zo toegankelijk gemaakt zonder haar te versimpelen, en uitgediept zonder haar toegankelijkheid te beschadigen. De gesprekken in VersSpreken worden voorafgegaan door een voordracht van het te bespreken gedicht, van opnames uit archieven of die door VersSpreken zelf worden gemaakt.

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer