VersSpreken afl. 6: gedicht voor twee stemmen en een klok – Hélène Gelèns

De meest recente opname van de poëziepodcast VersSpreken vond deze keer plaats voor een live publiek. Deze keer verkenden en ontleedden VersSprekers Maud Vanhauwaert, Erik Lindner, Matthijs Ponte en Joost Baars gedicht voor twee stemmen en een klok van Hélène Gelèns, die het gedicht voor de gelegenheid live in het theater kwam voorlezen. Het werd een geanimeerd en gloedvol gesprek over de biologische klok, natuur versus cultuur, vrouwelijkheid, voordrachtspoëzie en compositie. De opname voor een live publiek is erg goed bevallen en zal in de nabije toekomst zeker worden herhaald.
Deze aflevering van VersSpreken is te downloaden via de iTunes store, of terug te luisteren via http://www.versspreken.nl/. Het besproken gedicht voor twee stemmen en een klok van Hélène Gelèns is hier te lezen.

Hélène Gelèns (1967) studeerde filosofie en sterrenkunde en debuteerde in 2006 als dichteres met de bundel Niet beginnen bij het hoofd. In het voorjaar van 2010 kwam de opvolger zet af en zweef uit bij Uitgeverij Cosee.
VersSpreken is een podcast over poëzie. In VersSpreken schuiven steeds vier dichters aan om te praten over één enkel gedicht. Er worden verschillende leesingangen geprobeerd, ideeën uitgewisseld, waar nodig de confrontatie gezocht. Zo hopen de initiatiefnemers de leesmogelijkheden van het gedicht te verkennen én te vergroten. Poëzie wordt zo toegankelijk gemaakt zonder haar te versimpelen, en uitgediept zonder haar toegankelijkheid te beschadigen. De gesprekken in VersSpreken worden voorafgegaan door een voordracht van het te bespreken gedicht, van opnames uit archieven of die door VersSpreken zelf worden gemaakt.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 januari 2008

Mevrouw Couperus,Sophie Zijlstra

Maandag 2 juli 1900 vroeg in de ochtend.

Na een doorwaakte nacht, wachtend op haar man, wil Elisabeth Baud-Couperus uit haar stoel opstaan als hij eindelijk thuiskomt. Dan blijkt dat ze niet meer kan lopen…

Hiermee begint het schitterende verhaal over mevrouw Couperus, een zeer intelligente vrouw. Zoals gebruikelijk in die tijd wordt haar verlamming, na allerlei onderzoeken, gezien als een 'hysterische aandoening'. Uiteindelijk besluit ze naar dokter Bende te gaan, een arts die vrij nieuwe methodes toepast om mensen te genezen, te weten…

Lees meer