16 augustus 2011

Verloren vader – Sayadin Hersi

Opvallende debuutroman van Somalische vluchteling, die in Nederland op zoek
gaat naar de moordenaar van zijn vader.

‘Zegt haar naam jou wat?’ vraag ik Ahmed. ‘Het zal me niets verbazen als het de dochter van Ina Magan is. Waar dat Ali vandaan komt, weet ik niet, maar voor de rest klopt het. Ina Magan heeft hier twee dochters wonen, heb ik gehoord. Dit moet er een zijn.’ Ina Magan, de man met de O-benen, de man met wie vader een afspraak had op de laatste dag dat ik hem zag. De man van de verboden radio, waar elke avond bijna heel Mogadishu naar luisterde. En nu kijk ik hier, in Amsterdam, naar de verbeten lippen van zijn dochter, die ook gif spuwen…

Het is in 1978 op een donderdag in  Mogadishu,  dat een zesjarige jongen vergeefs wacht op zijn vader. Waarom komt hij hem niet ophalen van school? Veel tijd om bij deze dramatische gebeurtenis stil te staan, is er niet. Niets zal meer zo zijn als het was. De burgeroorlog gaat aan het ouderlijk huis van Bille niet voorbij. Voor hij het beseft, trekt hij met een geweer om zijn schouder ten strijde. Waarvoor? Waartegen? Met wie?

 

Pas decennia later, wanneer hij als genaturaliseerd asielzoeker in Nederland woont, wordt Bille duidelijk hoe bepalend de verdwijning van zijn vader is geweest. Hij staat er alleen voor, nog steeds. Samen met zijn jongere broer, een strenggelovige moslim, reist hij terug naar zijn geboorteland, om het verleden een plaats te geven. Maar de echte waarheid blijkt elders te vinden. In Nederland.

Sayadin Hersi (1972) werd als zoon van nomaden geboren in Ogaden, het betwiste grensgebied tussen Somalië en Ethiopië. Op zijn veertiende trok hij naar Mogadishu om naar de middelbare school te gaan. Vanwege de burgeroorlog, en omdat verder studeren voor hem onmogelijk was, zocht hij asiel in Europa. In 1992 bereikte hij Nederland, waar hij medicijnen studeerde. Momenteel is hij werkzaam als schoolarts bij de Amsterdamse GGD. Verloren vader is zijn debuutroman.

 

Verloren vader
Auteur: Sayadin Hersi
paperback
blz.: 288
Prijs: € 9,99
Uitgegeven bij: Athenaeum

Recent

25 september 2017

Een waardig gedragen ongeluk

24 september 2017

What's in a design

22 september 2017

Modiano's spel met de lezer

20 september 2017

In de huid van een leeuwin

Literair Nederland - 10 jaar geleden

08 oktober 2007

Als er een boek is, dat je zeker gelezen moet hebben, dan is het De Acht van Katherine Neville. Niet omdat het verhaal zo goed en fantastisch is geschreven, maar de manier waarop de schrijfster geschiedkundige feiten en personages met fantasie heeft gemengd, is gewoon verbazingwekkend.

Het boek gaat over een schaakspel met magische krachten. Al eeuwenlang gaat het gerucht dat wanneer het spel bij elkaar wordt gebracht en de formule van het spel ontrafeld wordt, het iemand heel machtig kan maken. In het boek lopen twee verhaallijnen door elkaar, maar die door het schaakspel met elkaar verbonden zijn. De eerste verhaallijn speelt zich af in de middeleeuwen tijdens de roerige Franse revolutie. Abdijzuster Mireille de Remy krijgt op een dag een heel belangrijke taak van de abdis.

Lees meer