Verfilming 'Boven is het stil' van Gerbrand Bakker

Gesignaleerd door de redactie:

Nanouk Leopold bewerkte het scenario van de bekroonde en internationaal geprezen roman van Gerbrand Bakker, Boven is het stil. De cast van de film bestaat uit Jeroen Willems, Henri Garcin, Wim Opbrouck,Lies Visschedijk, Loes Wouterson en Martijn Lakemeier.

Regisseur Nanouk Leopold, die met haar eerdere films succes had op de festivals van Berlijn, Cannes en Toronto, won met Brownian Movement op het laatste Nederlands Film Festival twee Gouden Kalveren: voor Beste Regie en Beste Scenario. Voor Boven is het stil werkt ze samen met het ervaren team bestaande uit: de Belgische Frank van den Eeden (cameraman), Elsje de Bruijn (production designer) en Katharina Wartena (editor).
JeroenWillems (49) speelt de hoofdrol van boerenzoon Helmer, die met zijn bejaarde vader gespeeld door de Belgische acteur Henri Garcin, overhoop ligt omdat die in hem een mislukte zoon ziet.  Helmer heeft zijn oude vader, ‘naar boven’ verbannen. Hij wacht tot die doodgaat. De twee groeien in de maanden voor de dood van de bejaarde man naar elkaar toe. Willems viel onlangs op met zijn vertolking van Jacques Brel in de solovoorstelling Brel. Hij werkte mee aan talloze films en series en speelde o.a. Pieter Jelles Troelstra in de film Nynke.

Bakker ontving vorig jaar de International Impac Dublin Award voor zijn debuut. De prijs is internationaal de grootste voor in het Engels vertaalde literaire romans. Met Boven is het stil won Bakker ook enkele andere literaire prijzen en is het boek onder meer in Frankrijk en Duitsland een bestseller.

Synopsis:  Boven is het stil is uitgegeven door Cossee en kreeg talloze nominaties. Naar verwachting komt de film in februari 2013 in de bioscopen.

 

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

13 maart 2018

Tussenwezens

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer