14 december 2011

Verfilming 'Boven is het stil' van Gerbrand Bakker

Gesignaleerd door de redactie:

Nanouk Leopold bewerkte het scenario van de bekroonde en internationaal geprezen roman van Gerbrand Bakker, Boven is het stil. De cast van de film bestaat uit Jeroen Willems, Henri Garcin, Wim Opbrouck,Lies Visschedijk, Loes Wouterson en Martijn Lakemeier.

Regisseur Nanouk Leopold, die met haar eerdere films succes had op de festivals van Berlijn, Cannes en Toronto, won met Brownian Movement op het laatste Nederlands Film Festival twee Gouden Kalveren: voor Beste Regie en Beste Scenario. Voor Boven is het stil werkt ze samen met het ervaren team bestaande uit: de Belgische Frank van den Eeden (cameraman), Elsje de Bruijn (production designer) en Katharina Wartena (editor).
JeroenWillems (49) speelt de hoofdrol van boerenzoon Helmer, die met zijn bejaarde vader gespeeld door de Belgische acteur Henri Garcin, overhoop ligt omdat die in hem een mislukte zoon ziet.  Helmer heeft zijn oude vader, ‘naar boven’ verbannen. Hij wacht tot die doodgaat. De twee groeien in de maanden voor de dood van de bejaarde man naar elkaar toe. Willems viel onlangs op met zijn vertolking van Jacques Brel in de solovoorstelling Brel. Hij werkte mee aan talloze films en series en speelde o.a. Pieter Jelles Troelstra in de film Nynke.

Bakker ontving vorig jaar de International Impac Dublin Award voor zijn debuut. De prijs is internationaal de grootste voor in het Engels vertaalde literaire romans. Met Boven is het stil won Bakker ook enkele andere literaire prijzen en is het boek onder meer in Frankrijk en Duitsland een bestseller.

Synopsis:  Boven is het stil is uitgegeven door Cossee en kreeg talloze nominaties. Naar verwachting komt de film in februari 2013 in de bioscopen.

 

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Geloven in een god die niet bestaat
Door Bernadet

Op de titel De Kunst van het Nietsdoen (2004) van Theo Fischer reageerden veel mensen met: ‘Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen.’ Daar ging het boek echter niet over. Het ging over Taoïsme; het niet steeds willen ingrijpen in de gebeurtenissen van je leven en de dingen naar je hand te willen zetten of bezweren.

Lees meer