Verfilmd: De wijde hemel – Win een vrijkaartje!

The lovely bones vanaf 25 februari in de bioscoop

In 2005 verscheen De wijde hemel door Alice Sebold. Op Literair Nederland is toen een lovende recensie van Pauline van der Lans verschenen. De wijde Hemel is nu verfilmd door regisseur Peter Jackson die ook The Lord of the Rings-trilogie verfilmde, en zal onder de titel The lovely bones op 25 februari 2010 in première gaan.
Over die film schrijft Pauline van der Lans: ‘Hopelijk legt Jackson het accent niet teveel op het oplossen van de moord. Ook moeten we afwachten of hij de in het boek alomtegenwoordige vrouwenliteratuur een goede plek in de film kan geven. Als hem dit onverhoopt niet lukt dan wacht ons gelukkig een aangenaam alternatief: De wijde Hemel ademloos lezen en herlezen.’

De film vertelt het verhaal over een veertienjarig meisje Susie Salmon (gespeeld door Saoirse Ronan) dat vermoord wordt en vanuit de ‘tussenwereld’ haar familie en moordenaar gadeslaat en toekijkt hoe zij omgaan met haar verdwijning. Ze bevindt zich in een wereld waarin fantasie en droom twee belangrijke ingrediënten zijn geweest voor Jackson. De beelden zijn dus niet gebaseerd op religieuze overtuigingen, maar op de emotionele belevenissen in de tussenwereld van de veertienjarige Susie. Wat belangrijk is, is de hoop en de kracht die deze uitstraalt. Deze tussenwereld is in The Lovely Bones prachtig in beeld gebracht.
Lovely bones 4

Volgens de regisseur was dit ook één van de leukste dingen om te doen: het vastleggen van de tussenwereld van Susie die probeert te ontrafelen waar ze terecht is gekomen. Zodra ze doorheeft waar ze is, zet ze alles op alles om haar vader (gespeeld door Mark Walhberg) te laten weten wat er met haar gebeurd is. Rachel Weisz speelt Susies moeder en Susan Sarandon is de grootmoeder in deze ontroerende én spannende film.

The Lovely Bones draait vanaf 25 februari in de bioscoop.

Via Literair Nederland kan je kans maken op 2 vrijkaartjes voor The Lovely Bones.

Je hoeft daarvoor slechts de volgende vragen te beantwoorden:
1. Wat is de naam van de vader van Susie Salmon
2. In welke Amerikaanse staat speelt het verhaal zich af?
Stuur vóór 1 maart een e-mail met je naam en adres en je antwoorden naar: carolien@literairnederland.nl
Onder de goede inzendingen wordt geloot. Prijswinnaars krijgen hun prijs thuisgestuurd. Over de uitslag kan niet worden gediscussieerd.
Bij de laatst literaire video is een trailer en een blik achter de schermen van de film te zien.

De wijde hemel

Auteur: Alice Sebold
Vertaald door: Molly van Gelder
Verschenen bij:  Uitgeverij Cargo
Prijs: € 10,-

wijde hemel

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 december 2007

Verhalenwedstrijd levert fraai uitgeven bundel op
Recensie door Karel Wasch

Uitgeverij De Vleermuis uit Roermond organiseert jaarlijks een tweetal wedstrijden (poëzie en verhalen). De wedstrijd voor verhalen leverde dit jaar het fraai uitgegeven boek Zenit op. Daarin 44 verhaaltjes (aantal woorden was beperkt) van uiteenlopende snit en kwaliteit. Aan de wedstrijd deden in totaal 187 mensen met een verhaalinzending mee.

Lees meer