Vandaag begint de 74ste boekenweek Tjielp Tjielp ? De literaire zoo (11 t/m 21 maart)

‘Call me Ishmael.’ Aldus de beroemde openingszin van een van de grote romans uit de wereldliteratuur waarin een hoofdrol is weggelegd voor een dier, Moby Dick. Het verhaal van Ishmael, de waarnemer, die gebiologeerd raakt door de eenbenige kapitein Ahab in diens bezeten jacht op een witte walvis. Herman Melville is een van de vele literaire schrijvers die het dier eenplaats hebben gegeven in hun verhalen of gedichten. Andere buitenlandse voorbeelden zijn George Orwell (Animal farm), Julian Barnes (Flauberts papegaai) en J.M. Coetzee (Dierenleven).
Maar ook in het Nederlandse taalgebied ‘zwemt, draaft, kruipt en sluipt het dier de literatuur binnen’, schrijft Stine Jensen in de inleiding bij de door haar samengestelde bundel Voor de dieren ? de mooiste Nederlandstalige verhalen over dieren (Prometheus 2007). Ter illustratie nam ze werk op van uiteenlopende auteurs als Hafid Bouazza, Arnon Grunberg, Mensje van Keulen en Helga Ruebsamen. Het dier steelt niet zelden het hart van de schrijver en de dichter. Zie Mijn leven als hond van Martin Bril, Alle dierenverhalen van A. Koolhaas en Het grote beestenfeest ? de beste Trijntje Fops aller tijden van Kees Stip, De geur van een pasgestoomde deken van W.F. Hermans en Dieren van Willem Wilmink. En dan zijn er de non-fictie auteurs voor wie het dier ronduit een passie is. Denk aan Frans de Waal (Chimpanseepolitiek), Tijs Goldschmidt (Darwins hofvijver) en Midas Dekkers (vrijwel zijn complete oeuvre).

Het Boekenweekgeschenk Een tafel vol vlinders is geschreven door Tim Krabbé. Citaat uit Een Tafel vol Vlinders: ‘En Bram was zijn zoon. Juist omdat hij het niet was ? van je eigen zoon zou je verplicht zijn te houden, waardoor je altijd moest twijfelen of je het wel echt deed; van Bram hield hij omdat het Bram was.’

Het Boekenweekessay Piep (zolang de voorraad strekt verkrijgbaar bij alle boekhandels voor € 2,50) is geschreven door Midas Dekkers. De volgende punten komen in dit essay aan de orde: kinderboekendieren zijn geschift, geen wonder dat dieren uit volwassenenboeken worden geweerd. En: verlaat je dorpje met die ene soort, de mens, en trek de wijde wereld van tien miljoen diersoorten in. Plus: kijk door de ogen van een poes of trilobiet (fossiel); hoe is het om een koe te zijn ? enz. Honderden nieuwe invalshoeken. Midas laat het de lezer weer op zijn eigen onnavolgbare manier duizelen.

Zoals ieder jaar reist de schrijver van het Boekenweekgeschenk door het hele land om acte de présence te geven in bibliotheken en boekwinkels. Ook Midas Dekkers gaat op tournee. Deze bezoeken, evenals optredens van de vele andere schrijvers in de Boekenweek, worden georganiseerd door Stichting Schrijvers School Samenleving in samenwerking met de lokale boekhandel en/of bibliotheek. Kijk op www.boekenweek.nl onder ‘activiteiten’ voor meer informatie over locaties, tijden en reserveringen.

Gratis met de trein op zondag 15 maart
Het Boekenweekgeschenk Een Tafel vol Vlinders is ook dit jaar geldig als vervoersbewijs in de trein en wel op zondag 15 maart, de enige zondag in de Boekenweek. Hoofdsponsor NS geeft dit cadeau aan klanten van boekwinkels en nieuwe leden van openbare bibliotheken die de hand hebben weten te leggen op Een Tafel vol Vlinders. Zij kunnen reizen in alle binnenlandse treinen van NS, Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia, per tweede klas.

Naast het vrij reizen wordt op zondag 15 maart ook een evenement voor de reizigers georganiseerd. De grote liefde van Tim Krabbé voor het schaken bood de inspiratie. Op zondagochtend zal op het traject Haarlem-Utrecht een schaaktrein rijden. Tim Krabbé gaat hierin snelschaken: schaakpartijen spelen die maar vijf minuten mogen duren. Op Utrecht Centraal wordt vervolgens een levend schaakspel gespeeld met Tim Krabbé en als tegenstander schaakgrootmeester Hans Böhm. Het spel staat onder regie van Esmé Lammers, filmregisseur en kleindochter van wereldkampioen schaken Max Euwe. Amateurschakers kunnen zich aanmelden voor het snelschaken via de speciale website van NS: www.tijdvoorlezen.nl.

De literaire zoo
Partner van de Boekenweek is de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, waarbij de grootste dierentuinen van Nederland zijn aangesloten. In 14 dierentuinen worden activiteiten georganiseerd die op het dier in de letteren inspelen. Op zondag 15 maart, de vrij reizen dag, zijn in diverse tuinen auteurslezingen georganiseerd. Leden van de bibliotheek die tijdens de Boekenweek boeken lenen krijgen 25% korting op de toegangsprijs. Dit geldt ook voor de abonnementhouders van het NS-tijdschrift SPOOR. Van deze korting kan gebruikgemaakt worden tussen 11 en 22 maart 2009. Voor meer informatie zie www.nvddierentuinen.nl

Onder andere op 15 maart in de verschillende dierentuinen:
In Artis Amsterdam: lezing door etholoog en primatoloog Jan van Hooff
In Bijdorp Rotterdam: presentatie van Arita Baaijens over haar reizen met kamelen
In Burgers’ Zoo Arnhem: lezing door Bibi Dumon over haar boek Oorlogsdieren
In Gaia Park, Kerkrade Zoo: Rondleiding ‘Apenstreken bij mensen’ door Patrick van Veen
Vogelpark Avifauna, Alphen aan de Rijn: lezing van Kester Freriks over valken en andere vogels
(CPNB)

Recent

19 oktober 2018

De man die wachtte

18 oktober 2018

Een strijdbare vrouw

17 oktober 2018

Snippers vol belofte

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 oktober 2008

Kwetsbare poëzie

Recensie door Wouter

De nieuwe bundel van dichter en journalist Hilbrand Rozema kent lange zinnen van weinig woorden. En zoals een Groninger betaamt, heeft die aan een half woord genoeg. Hoewel, weinig halve woorden, want Rozema floreert in taligheid. Dit brengt enerzijds prachtige constructies met zich mee, zoals de eenvoudige maar prachtige beginzinnen van de vierdelige cyclus ‘Losgeregende bloesems’: ‘Het licht van de zon / op de losgeregende bloesems.’

Lees meer