Agenda

Amsterdam: Presentatie biografie Geert van Oorschot

In 2011 begon literair criticus Arjen Fortuin met een biografie over uitgever Geert van Oorschot. Op vrijdag 13 november wordt deze onder de titel, Geert van Oorschot, uitgever gepresenteerd in de Rode Hoed. Het belooft een rijke avond te worden met optredens van verschillende auteurs uit de galerijen van Van Oorschot.

Geert van Oorschot  (1909-1987) was een succesvolle en spraakmakende uitgever, en dikwijls ook ontdekker van tal van belangrijke Nederlandse schrijvers, onder wie Gerard Reve, W.F. Hermans, Jan Hanlo, M. Vasalis, Rutger Kopland, Hanny Michaelis en J.J. Voskuil. Ook richtte hij met hulp van goede vertalers en mooie uitgaven, de Russische Bibliotheek op. Met deze reeks vestigde hij zijn naam als uitgever. Van Oorschot had een haast bovenmenselijke energie: naast het bestieren van zijn uitgeverij onderhield hij tal van contacten en correspondenties met schrijvers en kunstenaars. Daarnaast vond hij nog tijd om zelf te schrijven (pseudoniem R.J. Peskens).

Geert van Oorschot, uitgever is een biografie geworden waarin de anekdotes en citaten het grotere verhaal inkleuren, maar is ook een boek over de naoorlogse literatuur, de politiek en het literaire leven in de tweede helft van de 20e eeuw.

Fortuin zelf zal tijdens deze avond aan het woord komen en verder zal de avond opgeluisterd worden door (dichterlijke) voordrachten van Willem Jan Otten en Mathijs Gomperts, is er muziek van Bartók, leest actrice Linda van Dyck voor uit Mijn Tante Coleta van R.J. Peskens en zullen Carel Alphenaar en Cas Enklaar fragmenten uit Van Oorschots roemruchte correspondentie lezen. Ook zullen er filmfragmenten van Geert van Oorschot vertoond worden. De presentatie is in handen van Ester Naomi Perquin.

 

Er zijn kaarten gereserveerd voor auteurs, boekhandelaars, vertalers, en andere vrienden.
De Rode Hoed verkoopt kaarten via deze link. Ook via Van Oorschot kunt u kaarten kopen.

Enne… wacht niet te lang, het kan wel eens druk worden.

 

 

13 november 2015
Aanvang: 20.00 uur
Rode Hoed
Amsterdam