Vader – Karl Ove Knausgård

De Noorse schrijver Karl Ove Knausgård is bezig aan een roman, maar wordt geplaagd door enorme onzekerheid. Dagelijkse frustraties over het huishouden en zijn gezin nemen veel tijd in beslag en tijdens het schrijven dwalen zijn gedachten af naar zijn kindertijd. Hij vraagt zich af of hij net zo’n beangstigende man is voor zijn kinderen als zijn vader was voor hem.

Vader is het eerste boek in de Mijn strijd-serie van zes zeer persoonlijke, soms pijnlijke autobiografische romans.

Karl Ove Knausgård (Noorwegen, 1968) debuteerde in 1998 met de roman Niet van deze wereld. Hiervoor ontving hij de Prijs van de Noorse critici. Eerder verscheen bij De Geus Engelen vallen langzaam, waarmee hij genomineerd werd voor de Literatuur-prijs van de Noordse Raad. Ook Vader werd genomineerd voor deze prijs. Knausgård woont in Zweden.

Vader is in het buitenland lovend ontvangen:

‘Een hevig ontroerend boek.’ – NDR Kultur, Duitsland

‘Knausgård heeft zich in een krankzinnig project gestort: gewoon je eigen leven beschrijven, een leven dat tot nog toe weinig spectaculair of uniek is, in een serie van zes omvangrijke romans. De Mijn strijd-serie is een literaire overwinning.’ – Affari Italiani, Italië

‘Knausgårds beschrijving van de rouwende broers na de dood van hun vader raakt de lezer als een stomp in de maag. Vader is een triomf voor de romankunst.’ – Information, Denemarken

Vader

Auteur: Karl Ove Knausgård
Vertaald door: Marianne Molenaar
Verschenen bij: Uitgeverij De Geus (nov. 2011)
Aantal pagina’s 416
Prijs: € 25,-

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer