Vader – Karl Ove Knausgård

De Noorse schrijver Karl Ove Knausgård is bezig aan een roman, maar wordt geplaagd door enorme onzekerheid. Dagelijkse frustraties over het huishouden en zijn gezin nemen veel tijd in beslag en tijdens het schrijven dwalen zijn gedachten af naar zijn kindertijd. Hij vraagt zich af of hij net zo’n beangstigende man is voor zijn kinderen als zijn vader was voor hem.

Vader is het eerste boek in de Mijn strijd-serie van zes zeer persoonlijke, soms pijnlijke autobiografische romans.

Karl Ove Knausgård (Noorwegen, 1968) debuteerde in 1998 met de roman Niet van deze wereld. Hiervoor ontving hij de Prijs van de Noorse critici. Eerder verscheen bij De Geus Engelen vallen langzaam, waarmee hij genomineerd werd voor de Literatuur-prijs van de Noordse Raad. Ook Vader werd genomineerd voor deze prijs. Knausgård woont in Zweden.

Vader is in het buitenland lovend ontvangen:

‘Een hevig ontroerend boek.’ – NDR Kultur, Duitsland

‘Knausgård heeft zich in een krankzinnig project gestort: gewoon je eigen leven beschrijven, een leven dat tot nog toe weinig spectaculair of uniek is, in een serie van zes omvangrijke romans. De Mijn strijd-serie is een literaire overwinning.’ – Affari Italiani, Italië

‘Knausgårds beschrijving van de rouwende broers na de dood van hun vader raakt de lezer als een stomp in de maag. Vader is een triomf voor de romankunst.’ – Information, Denemarken

Vader

Auteur: Karl Ove Knausgård
Vertaald door: Marianne Molenaar
Verschenen bij: Uitgeverij De Geus (nov. 2011)
Aantal pagina’s 416
Prijs: € 25,-

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer