Utrecht Voor Gevorderden – Ingmar Heytze

In 1122 kreeg Utrecht stadsrechten; 887 jaar later werd Ingmar Heytze er geïnstalleerd als eerste stadsdichter. Na twee jaar intensief dichten en optreden onder de Dom is inmiddels  zijn stadsdichterschap opgeheven en overgenomen door een dichtersgilde waar hij deel van uit maakt.
Utrecht voor gevorderden bevat de mooiste gedichten die Heytze de afgelopen twee jaar schreef over zijn geliefde stad. Van het ondelingetje bij het Diaconessenhuis tot het Leugenaarsbankje in Ondiep. Van de ode aan Kanaleneiland tot het ‘dreiggedicht’ aan het adres van lokale afdelingen van extreem-rechts. In een hilarisch voorwoord beschrijft de dichter zijn ontroerende en soms vervreemdende ervaringen met het stadsdichterschap. Utrecht voor gevorderden is een vervolg op Heytzes bundel Utrecht voor beginners (2009), samen vormen ze de grootste verzameling Utrechtse gedichten van één auteur in de geschiedenis van de stad.

Ingmar Heytze (1970) publiceerde tien dichtbundels, drie dagboeken en een bundel miniaturen. Daarnaast schrijft hij wekelijks een stadskroniek voor het AD Utrechts Nieuwsblad. In 2008 ontving Ingmar Heytze de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre.

 

Uit zijn voorgaande bundel:

Elders in de wereld

Bruiloft

Blijf weg van de bruiloft. Daar zijn twee mensen
die je niet wilt spreken. Er is een oom die moppen
tapt, een tante die een zelf vertaald liedje zingt,
een oma die iedereen aanklampt en zegt:
‘Dat ik dit nog mag meemaken.’

Er komt een ex die alle flessen op tafel ziet
en denkt: dat is niet genoeg. Er zijn kinderen
die rennen, schreeuwen, stampen, vallen, huilen
en naar huis worden gebracht. Er zijn mannen
die de barsten in elkaars schouders slaan.

Er zijn zwermende vrouwen met minder genade
dan guillotines. Er is een verkeerd gereden passant
die spijbelt van een crematie. Er is iemand
die het bos in loopt, glas in de hand,
en nooit meer wordt gezien.

 

Utrecht Voor Gevorderden
Auteur: Ingmar Heytze
Blz.: 70
Uitgeverij Podium

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 januari 2008

Mevrouw Couperus,Sophie Zijlstra

Maandag 2 juli 1900 vroeg in de ochtend.

Na een doorwaakte nacht, wachtend op haar man, wil Elisabeth Baud-Couperus uit haar stoel opstaan als hij eindelijk thuiskomt. Dan blijkt dat ze niet meer kan lopen…

Hiermee begint het schitterende verhaal over mevrouw Couperus, een zeer intelligente vrouw. Zoals gebruikelijk in die tijd wordt haar verlamming, na allerlei onderzoeken, gezien als een 'hysterische aandoening'. Uiteindelijk besluit ze naar dokter Bende te gaan, een arts die vrij nieuwe methodes toepast om mensen te genezen, te weten…

Lees meer