7 juli 2011

Utrecht Voor Gevorderden – Ingmar Heytze

In 1122 kreeg Utrecht stadsrechten; 887 jaar later werd Ingmar Heytze er geïnstalleerd als eerste stadsdichter. Na twee jaar intensief dichten en optreden onder de Dom is inmiddels  zijn stadsdichterschap opgeheven en overgenomen door een dichtersgilde waar hij deel van uit maakt.
Utrecht voor gevorderden bevat de mooiste gedichten die Heytze de afgelopen twee jaar schreef over zijn geliefde stad. Van het ondelingetje bij het Diaconessenhuis tot het Leugenaarsbankje in Ondiep. Van de ode aan Kanaleneiland tot het ‘dreiggedicht’ aan het adres van lokale afdelingen van extreem-rechts. In een hilarisch voorwoord beschrijft de dichter zijn ontroerende en soms vervreemdende ervaringen met het stadsdichterschap. Utrecht voor gevorderden is een vervolg op Heytzes bundel Utrecht voor beginners (2009), samen vormen ze de grootste verzameling Utrechtse gedichten van één auteur in de geschiedenis van de stad.

Ingmar Heytze (1970) publiceerde tien dichtbundels, drie dagboeken en een bundel miniaturen. Daarnaast schrijft hij wekelijks een stadskroniek voor het AD Utrechts Nieuwsblad. In 2008 ontving Ingmar Heytze de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre.

 

Uit zijn voorgaande bundel:

Elders in de wereld

Bruiloft

Blijf weg van de bruiloft. Daar zijn twee mensen
die je niet wilt spreken. Er is een oom die moppen
tapt, een tante die een zelf vertaald liedje zingt,
een oma die iedereen aanklampt en zegt:
‘Dat ik dit nog mag meemaken.’

Er komt een ex die alle flessen op tafel ziet
en denkt: dat is niet genoeg. Er zijn kinderen
die rennen, schreeuwen, stampen, vallen, huilen
en naar huis worden gebracht. Er zijn mannen
die de barsten in elkaars schouders slaan.

Er zijn zwermende vrouwen met minder genade
dan guillotines. Er is een verkeerd gereden passant
die spijbelt van een crematie. Er is iemand
die het bos in loopt, glas in de hand,
en nooit meer wordt gezien.

 

Utrecht Voor Gevorderden
Auteur: Ingmar Heytze
Blz.: 70
Uitgeverij Podium

 

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

31 juli 2017

Het gitzwarte leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer