Agenda

Tweeluik over beeldvorming – Oost west thuis best

Agenda

Bekendheid met het Oosten door het lezen van de sprookjes van Duizend-en-één-nacht tot de boeken van Louis Couperus zorgden ervoor dat er hier in het Westen vooral een romantische kijk ontstond op het leven in oosterse culturen. Vandaag de dag zijn het de realistische beelden uit de Islamitische wereld die het nieuws halen en die wel wat anders vertellen. Andersom spelen in het Oosten ideeën over de vrijheden in de westerse cultuur een grote rol. Kloppen deze met de werkelijkheid? Verschillen het Oosten en het Westen fundamenteel of groeien ze steeds meer naar elkaar toe?

In dit tweeluik wordt onderzocht hoe oude stereotypen, hedendaagse opvattingen beïnvloeden. Hoe wordt het beeld van ‘de ander’ in beide culturen gevormd? En wat is hierin de rol van de media, islamologen, migrantenschrijvers en opinieleiders?

Dinsdag 8 oktober: Blik op het Oosten
Hoe is het Oosten de afgelopen 150 jaar in Nederland gezien? En hoever staat het beeld dat we hebben af van de werkelijkheid? Met schrijver Kader Abdolah, prof. dr. Johan Goud (Religie en Zingeving, UU), programmamaker Michael Schaap (De Hokjesman) en prof. Marcel Poorthuis (Bijbelwetenschappen en Kerkgeschiedenis, UvT).

Dinsdag 15 oktober: Blik op het Westen
‘Westerse’ waarden als persvrijheid, mensenrechten en democratie zijn in de Arabische wereld steeds vaker onderwerp van gesprek. Hoe wordt het Westen in beeld gebracht? En wat is de rol van de media hierin? Met o.a. arabist Petra Stienen, dr. Robbert Woltering (Semitische talen en culturen, UvA) prof. dr. Mineke Schipper (Interculturele Literatuurwetenschap, UL) en Jan Keulen (Doha Centre for Media Freedom, Qatar).
Beide avonden is er Oosterse muziek door Arifa Music.

Studium Generale is het podium van de Universiteit Utrecht waar studenten, docenten en andere geïnteresseerden  de mogelijkheid krijgen kennis te maken met verschillende vakgebieden zonder verdere verplichtingen. Geboden wordt een programma op academisch niveau dat te volgen is zonder voorkennis.

Plaats: Aula Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Tijd: 20.00 tot 21.30 uur
Toegang: Gratis
Reserveren is niet nodig.