23 april 2010

Turing Nationale Gedichtenwedstrijd

De tweede editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd gaat binnenkort van start. Op 23 april, tijdens de Amsterdamse Boekennacht, geven juryvoorzitter Gerrit Komrij, ambassadeur van de wedstrijd en Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr hiervoor samen met de twintig winnaars van de eerste editie in feestelijke optredens het startsein. Zie voor het programma en aanvangstijden de website van de Boekennacht.

De bloemlezing van de 100 winnende gedichten uit de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2009, Zoals een haan een ei legt, is nog steeds in alle boekhandels te koop. Over buitenbeentjes, over liefde, over geplette egels, gelukkiger dieren, hitte, winter, thuis en weg. Zoals een haan een ei legt is een ode aan het wonderlijke fenomeen poëzie.

Het concept van de wedstrijd is misschien niet iedereen bekend:  iedereen, van amateur tot professional, kan meedoen aan de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd en maakt kans op de hoofdprijs van € 10.000. In de wereld van de poëzie een aanzienlijk bedrag voor één gedicht.

Maar er is meer dan alleen geldelijk gewin. De beste 100 gedichten komen op een longlist, die gepubliceerd wordt in een speciale bloemlezing, met een voorwoord van Gerrit Komrij. Uitgeverij Augustus nodigt de auteurs van de tien beste gedichten uit een manuscript in te dienen en neemt dit in overweging voor publikatie.

De gedichten worden anoniem beoordeeld door een onafhankelijke jury, bestaande uit o.a. Gerrit Komrij (voorzitter) en Turing Foundation bestuurslid Alexander Ribbink.

Kijk op de website van Turing Nationale Gedichtenwedstrijd voor meer informatie over de wedstrijd,  de regels en de deelname.

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren. In het nu leven, de weg gaan die klaarblijkelijk zo moet zijn. Bij dit boek reageren mensen hetzelfde "Dat is toch dat boek van die dominee die niet in God gelooft? Dat is toch die atheïst?." Opschudding alom.

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren.

Lees meer