Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2009

Iedereen, van amateur tot professional, kan meedoen aan de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd en maakt kans op de hoofdprijs van € 10.000. In de wereld van de poëzie een aanzienlijk bedrag voor één gedicht.

Maar er is meer dan alleen geldelijk gewin… De beste 100 gedichten komen op een ‘Longlist’, die gepubliceerd wordt in een speciale bloemlezing met een voorwoord van Gerrit Komrij. Uitgeverij Augustus nodigt de auteurs van de 10 beste gedichten uit een manuscript in te dienen en neemt deze in overweging voor publicatie.

Media-aandacht en erkenning
Door deelname aan de wedstrijd maken dichters die al gepubliceerd hebben kans op het bereiken van een breed, nieuw publiek en kunnen zich profileren in de media. Want verschillende Nederlandse media zullen aandacht besteden aan de wedstrijd.

Ook als je nog nooit een bundel hebt gepubliceerd, biedt het winnen van deze grote prijs een kans op (brede) erkenning. Je krijgt de mogelijkheid een bundel voor publicatie voor te leggen aan uitgeverij Augustus. Met andere woorden: meedoen aan de wedstrijd kan je doorbraak betekenen!

Jury
De gedichten worden anoniem beoordeeld door een onafhankelijke jury, bestaande uit Gerrit Komrij (voorzitter), DJ Giel Beelen, korte verhalen schrijfster Sanneke van Hassel, Turing Foundation bestuurslid Alexander Ribbink, en dichter Vrouwkje Tuinman.

Wedstrijdregels in het kort
Gedichten moeten in de Nederlandse taal (of een Nederlandse streektaal) zijn geschreven.
De maximale lengte van een gedicht is 40 regels. Er zijn geen beperkingen aan thematiek of stijl.
Gedichten mogen niet eerder zijn gepubliceerd of in eigen beheer zijn uitgegeven, ook niet digitaal.
Minimum deelnameleeftijd is 16 jaar, de Nederlandse nationaliteit is geen vereiste.
De administratiekosten zijn € 3 per gedicht. Inzending en betaling kan uitsluitend via de website: http://nationalegedichtenwedstrijd.nl/
De sluitingsdatum is 1 november 2009 om 24.00 uur.

Wie zijn wij?
De Turing Nationale Gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door de Poëzieclub en mogelijk gemaakt door de Turing Foundation.

De Poëzieclub is een non-profitorganisatie. Alle opbrengsten van de wedstrijd worden gebruikt om Nederlandse poëzie te ondersteunen en te promoten.

De Turing Foundation doneert de komende vijf jaar in totaal 250.000 euro aan de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. De Turing Foundation is in 2006 opgericht door Pieter en Françoise Geelen met de opbrengst uit de beursgang van TomTom. In totaal schonken zij 100 miljoen euro aan deze stichting. Uit het rendement financiert de Turing Foundation in ontwikkelingslanden onderwijs, natuurbescherming en leprabestrijding. In Nederland ondersteunt de Turing Foundation klassieke muziek, schilderkunst en poëzie, zoals bijvoorbeeld De Gids, de Van Oorschot poëzie bloemlezingen reeks en de Nationale Gedichtendag. Voor meer projecten zie: www.turingfoundation.org

Als je meer wilt weten over de wedstrijd, de regels, het prijzenoverzicht of een korte biografie van de juryleden, kijk dan op www.nationalegedichtenwedstrijd.nl. Daar vind je ook een overzicht van de sponsors en partners.

(bron: nationalegedichtenwedstrijd.nl)

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 juli 2008

De andere kant van de Caribbean

Met De prijs van de zee laat Erich Zielinski zijn lezers een andere kant van de Caribische samenleving zien dan die uit de toeristische brochures. Er is meer onder de zon op Playa Frans dan een wit strand en een blauwe zee. Zielinski, die in 2004 debuteerde met De Engelenbron, laat ook in deze spannende roman de personages tot leven komen met een grote mate van compassie en zonder enig oordeel.

Lees meer