Tsili – Aharon Appelfeld

De twaalfjarige Tsili is een schande voor haar familie. Ze is niet zo slim en doet het, in tegenstelling tot haar oudere broers en zussen, slecht op school. Lijdzaam ondergaat ze het constante hoongelach en de straffen.

Als de oorlog uitbreekt, wordt Tsili door haar gezin achtergelaten om op het huis te passen. Ze moet echter al snel vluchten. Op geheel eigen wijze, en met onverwachte wijsheid, weet ze zich alleen te handhaven in een vijandige wereld vol wreedheid en fysieke pijn. In het aangezicht van de oorlog vindt ze een manier om haar emoties uit te schakelen en te verdwijnen in een leegte die haar tegen de wreedheid beschermt.

De uitgeverij verwoordt het als volgt: ‘Tsili is een indrukwekkend verhaal over een ervaring die te diep en intens lijkt om uit te drukken in woorden. Dat Appelfeld deze ervaring toch op genuanceerde en overtuigende wijze weet over te brengen op de lezer vormt het grootste bewijs voor zijn vakmanschap. De lezer zal Tsili in het hart sluiten en nooit meer vergeten.’

Een voorpublicatie van de eerste twee hoofdstukken is te lezen op de website van boekhandel Athenaeum.

 

Tsili

Auteur: Aharon Appelfeld
Vertaald door: Kees Meiling
Verschenen bij: Uitgeverij Anthos (aug. 2011)
Aantal pagina’s: 144
Prijs: € 16,95

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 december 2007

Verhalenwedstrijd levert fraai uitgeven bundel op
Recensie door Karel Wasch

Uitgeverij De Vleermuis uit Roermond organiseert jaarlijks een tweetal wedstrijden (poëzie en verhalen). De wedstrijd voor verhalen leverde dit jaar het fraai uitgegeven boek Zenit op. Daarin 44 verhaaltjes (aantal woorden was beperkt) van uiteenlopende snit en kwaliteit. Aan de wedstrijd deden in totaal 187 mensen met een verhaalinzending mee.

Lees meer