Tsili – Aharon Appelfeld

De twaalfjarige Tsili is een schande voor haar familie. Ze is niet zo slim en doet het, in tegenstelling tot haar oudere broers en zussen, slecht op school. Lijdzaam ondergaat ze het constante hoongelach en de straffen.

Als de oorlog uitbreekt, wordt Tsili door haar gezin achtergelaten om op het huis te passen. Ze moet echter al snel vluchten. Op geheel eigen wijze, en met onverwachte wijsheid, weet ze zich alleen te handhaven in een vijandige wereld vol wreedheid en fysieke pijn. In het aangezicht van de oorlog vindt ze een manier om haar emoties uit te schakelen en te verdwijnen in een leegte die haar tegen de wreedheid beschermt.

De uitgeverij verwoordt het als volgt: ‘Tsili is een indrukwekkend verhaal over een ervaring die te diep en intens lijkt om uit te drukken in woorden. Dat Appelfeld deze ervaring toch op genuanceerde en overtuigende wijze weet over te brengen op de lezer vormt het grootste bewijs voor zijn vakmanschap. De lezer zal Tsili in het hart sluiten en nooit meer vergeten.’

Een voorpublicatie van de eerste twee hoofdstukken is te lezen op de website van boekhandel Athenaeum.

 

Tsili

Auteur: Aharon Appelfeld
Vertaald door: Kees Meiling
Verschenen bij: Uitgeverij Anthos (aug. 2011)
Aantal pagina’s: 144
Prijs: € 16,95

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

13 maart 2018

Tussenwezens

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer