31 december 2008

Top 10 proza

Op de laatste dag van het jaar mijn top 10. Dit jaar was overigens een absoluut dieptepunt in de hoeveelheid boeken. Slechts 67 boeken las ik (non-fictie en poëzie niet meegerekend).

1 Rob van Essen – Visser
Vooral goed door de ontwrichtende leeservaring die je krijgt. Je tuimelt binnen een paar regels van slapstick in een ontroerende passage en toch blijft het boek geloofwaardig. Voor een langere bespreking, zie hier.

2 Arthur Japin – Zoals dat gaat met wonderen
Privé-Domeinuitgave. Heerlijk schaamteloos in allerlei opzichten. Zoals een dagboek moet zijn. De lange uitleg staat hier.


3 Doeschka Meijsing – Over de liefde
Autobiografische fictie. Grommerig en brommerig geschreven en daardoor ook grappig. Zie de recensie hier.

4 A.L. Snijders – Bordeaux met ijs
Heb in december de auteur mogen interviewen en (her)las ter voorbereiding vier boeken van hem. Met zijn nieuwste boek zkv’s bereikt hij hopelijk een groot nieuw publiek.

5 Lernert Engelberts – Echte slechte mensen
Prozadebuut van deze auteur. Krachtige verhalen, geloofwaardige personages en goede dialogen. Zie recensie.


6 L.H. Wiener – Eindelijk volstrekt alleen
Derde deel van een trilogie die begon met Nestor (en dat vond ik ook het beste deel). Ook nu weer veel woede en chagrijn, die onweerstaanbaar komisch werkt. Zie recensie.


7 Sipko Melissen – Spiegelpanden
Zo’n schrijver die rustig in de marge werkt en af en toe een boek uitbrengt met de eeuwige thema’s vriendschap en liefde in een heerlijke laconieke stijl beschreven. Van deze auteur koop ik gewoon elk boek.

8 Jaap Scholten – De wet van Spengler
Semi-autobiografische roman over de dood van zijn broer. Aan het eind wat clichématig, maar de rest is prachtig en indringend. Zie recensie.

9 Derwent Christmas – Twee tranen
Misschien teveel in de hoek van een thriller gezet. Als je de dialogen leest (en vooral de scènes met vader en zoon) dan weet je dat we nog veel literair plezier kunnen beleven aan nieuwe boeken van Christmas.


10 Rascha Peper – Vingers van marsepein
Lekkere pageturner met veel gruwel erbij, dankzij de preparateur die mensen en dieren opzet. Zie de recensie.

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

31 juli 2017

Het gitzwarte leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer