Toni Morrison (1931 – 2019)

Toni Morrison speelde een belangrijke rol in het onder de aandacht brengen van Afro-Amerikaanse literatuur.  Ze heeft altijd geweigerd om over ‘white people’ te schrijven. In deze video vertelt ze wat er door haar heenging toen interviewer Bill Moyers vroeg wanneer ze over witte mensen zou schrijven.

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Stoomtrein

Iemand zegt: ‘Plum speech. Ik moet een Plum speech houden’. Ik word wakker, ben het zelf die dit murmelt. Het klinkt aannemelijk, speechen over pudding nu kerstmis nadert. Waarom ook niet. Er zijn veel dingen waarvan ik denk er iets mee te moeten doen. Zo moet er een sfeer van kerst in huis komen. Moet de kamer anders ingericht, moeten er meubels uit, er iets bij. Ik voel me als de vrouw in The sorrowful wife, van Nick Cave, ‘Who is shifting the furniture around’.
Terwijl ik beelden voor me zie van een feestelijk gedekte tafel met damasten kleden in een eetkamer met krullerige versieringen, een kerstboom tot aan het plafond, honderden lichtjes, - man, wat een lichtjes - trek ik de bank van de muur. Kerstmis vieren zoals ik eens op plaatjes zag. Een goudbruin gebraden kerstkalkoen op een bed van groen, flonkerende wijnglazen, pasteitjes en het dessert met sterretjes. Mistletoe in de deuropening, kerstsokken aan de schoorsteenmantel, rond de kerstboom een spoortrein die af en toe fluit, stoom afblaast.

Lees meer