Toni Morrison (1931 – 2019)

Toni Morrison speelde een belangrijke rol in het onder de aandacht brengen van Afro-Amerikaanse literatuur.  Ze heeft altijd geweigerd om over ‘white people’ te schrijven. In deze video vertelt ze wat er door haar heenging toen interviewer Bill Moyers vroeg wanneer ze over witte mensen zou schrijven.

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Schachnovelle

De lente begon vroeg dit jaar. Ter aankondiging had ik zoals altijd een droom. Ik droomde keurige rijtjes tuinbonen, zojuist ontkiemd. Rond de stengeltjes, die zich eensgezind naar de hemel strekten, lagen keurige kratertjes opgeduwde grond. Eindelijk, dacht ik, en ze waren zo groen, zo stevig! Ik werd wakker en miste mijn vorige leven. Waarin ik groente verbouwde, en wat er dat jaar verbouwd zou worden, besloot ik in de winter, want dan maken tuinders hun teeltplan. In dat plan wordt vastgelegd welk gewas op welke plek in de tuin komt te staan en of er na oogst tijd is voor een tweede, of zelfs derde gewas. Sommige gewassen, zoals radijzen, kunnen kort na zaai al geoogst worden. Op hetzefde lapje grond kun je daarna broccoli verbouwen.

Broccoli heeft veel meer tijd nodig maar na de oogst kun je met een beetje geluk ook nog raapstelen zaaien. Zo'n plan heeft dus alles te maken met het slim combineren van kort-en langdurende teelten waarbij je het land zo efficiënt mogelijk gebruikt.

Lees meer