12 april 2011

Tom Lanoye schrijft Boekenweekgeschenk 2012

De stichting CPNB maakte vandaag bekend dat de Vlaamse schrijver Tom Lanoye (1958) het Boekenweekgeschenk 2012 zal schrijven. De romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur Tom Lanoye is een van de meest gelezen Belgische schrijvers van dit moment. Lanoye debuteerde in 1980 met gedichten (in eigen beheer) en in 1983 met een verzameling essays getiteld: Rozegeur en maneschijn. Lanoye werd bekend met Een slagerszoon met een brilletje (1985) en Kartonnen Dozen (1991). Ook politiek laat Lanoye zich niet onbesproken. Rond de eeuwwisseling schreef hij de trilogie Het Goddelijke Monster, Zwarte tranen en Boze tongen, waarin het uiteenvallen van België wordt geschilderd.

Voor zijn laatste roman Sprakeloos (2009) ontving hij zowel de Henriëtte Roland Holstprijs als de Gouden Uil Publieksprijs. In het autobiografische boek beschrijft hij het leven en sterven van zijn ouders. Een zin uit de roman werd bekroond met de Tzum-prijs, de prijs voor de beste literaire zin.

Het thema van de Boekenweek voor komend jaar is, ‘Vriendschap en andere ongemakken’.

Volgens de organisatie: “Vriendschappen tekenen het leven, ze maken of breken je. In de huidige tijd van Hyves en Facebook draait het ogenschijnlijk vooral om hoevéél vrienden je hebt. Maar gaat het uiteindelijk niet om de waarde ervan? Om die ene vriendschap voor het leven?”.

Tom Lanoye wordt de vierde Belgische auteur van het Boekenweekgeschenk. Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978) en Hugo Claus (1989) gingen hem voor.

In een reactie gaf Tom Lanoye te kennen dat hij nog nooit een dun boek geschreven heeft en dat het een uitdaging is zich in een novelle te uiten. Ook weet hij al wat het gaat worden: ‘Een boek in de traditie van Kartonnen dozen en Sprakeloos‘.

Iets om naar uit te kijken.

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer