Tijdschrift 'De Tweede Ronde' wordt 'KortVerhaal'

Het Nederlandse literaire tijdschrift De Tweede Ronde gaat na bijna dertig jaar binnenkort zijn naam wijzigen in KortVerhaal. Die naamswijziging betekent de opmaat voor een serieuze gedaanteverwisseling, aldus uitgever Martijn David van Mouria in Boekblad. Het blad, dat in 1980 werd opgericht door Peter Verstegen en Marko Fondse, gaat de klemtoon leggen op het kortverhaal en wil zijn aantal abonnees opkrikken. “Het zomernummer met korte verhalen en light verse heeft altijd al goed verkocht. Het korte verhaal kan zich in een stijgende belangstelling verheugen. De redactie heeft ook altijd een fijne neus gehad voor vertalingen uit bijzondere landen.”, zegt David aan Boekblad.
Uitgever Mourai wil daarom KortVerhaal een grotere verspreiding geven in de gewone boekhandel, waar De Tweede Ronde nu te weinig beschikbaar is. Het tijdschrift zal in die zoektocht naar nieuwe lezers ondersteund worden door een website, http://www.kortverhaal.nu/. Het nieuwe KortVerhaal hoopt een plek te worden waar meer debutanten een degelijk onderkomen vinden.
De redactie krijgt versterking van Thomas Verbogt en L.H. Wiener, die inzake het kortverhaal een flinke staat van dienst hebben. Verder zetelen Peter Verstegen, Martijn Boven en Willem Jardin in de redactie. Het eerste ‘nieuwe’ nummer verschijnt in maart 2010.
De Tweede Ronde heeft sinds 2006 onderdak gekregen bij uitgeverij Mouria. Eerst verscheen het vanaf 1981 bij uitgeverij Bert Bakker, in 1993 werd het uitgegeven door Van Oorschot.

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer