23 februari 2010

Tijdschrift 'De Tweede Ronde' wordt 'KortVerhaal'

Het Nederlandse literaire tijdschrift De Tweede Ronde gaat na bijna dertig jaar binnenkort zijn naam wijzigen in KortVerhaal. Die naamswijziging betekent de opmaat voor een serieuze gedaanteverwisseling, aldus uitgever Martijn David van Mouria in Boekblad. Het blad, dat in 1980 werd opgericht door Peter Verstegen en Marko Fondse, gaat de klemtoon leggen op het kortverhaal en wil zijn aantal abonnees opkrikken. “Het zomernummer met korte verhalen en light verse heeft altijd al goed verkocht. Het korte verhaal kan zich in een stijgende belangstelling verheugen. De redactie heeft ook altijd een fijne neus gehad voor vertalingen uit bijzondere landen.”, zegt David aan Boekblad.
Uitgever Mourai wil daarom KortVerhaal een grotere verspreiding geven in de gewone boekhandel, waar De Tweede Ronde nu te weinig beschikbaar is. Het tijdschrift zal in die zoektocht naar nieuwe lezers ondersteund worden door een website, http://www.kortverhaal.nu/. Het nieuwe KortVerhaal hoopt een plek te worden waar meer debutanten een degelijk onderkomen vinden.
De redactie krijgt versterking van Thomas Verbogt en L.H. Wiener, die inzake het kortverhaal een flinke staat van dienst hebben. Verder zetelen Peter Verstegen, Martijn Boven en Willem Jardin in de redactie. Het eerste ‘nieuwe’ nummer verschijnt in maart 2010.
De Tweede Ronde heeft sinds 2006 onderdak gekregen bij uitgeverij Mouria. Eerst verscheen het vanaf 1981 bij uitgeverij Bert Bakker, in 1993 werd het uitgegeven door Van Oorschot.

Recent

25 september 2017

Een waardig gedragen ongeluk

24 september 2017

What's in a design

22 september 2017

Modiano's spel met de lezer

20 september 2017

In de huid van een leeuwin

Literair Nederland - 10 jaar geleden

08 oktober 2007

Noeste gelovigen die de Texaanse prairie trotseren tegen beter weten in. Wrede indianen die hun voormalig territorium verdedigen. En de Amerikaanse burgeroorlog op de achtergrond. De nieuwste roman van Arthur Japin is een prachtig geschreven historische roman met een sympathieke maar chagrijnige oude vrouw in de hoofdrol. Een vrouw die dingen heeft moeten doorstaan die je niemand toewenst. Het moment dat de laatste indianenstam zich besluit over te geven wordt voor haar een reis naar het verleden.

Sallie “Granny” Parker en haar man, kinderen, schoonzonen en kleinkinderen trekken er rond 1835 op uit om een fort te bouwen in Texas. Als pioniersfamilie hebben ze een stuk grond gekregen midden in het leefgebied van een indianenstam: de Comanche. Deze staan bekend als een van de wreedste stammen van het land. Binnen de hoge muren van hun fort wanen de Parkers zich echter veilig. Tot die ene dag aanbreekt waarop de indianen haar halve familie doden en de rest ontvoeren.

Lees meer